Egyéb kategória

„Elegem van ezekből a f*szfejekből!” – Nem vagyok kutya, hogy füttyögjenek utánam a pasik

A világ legmegmagyarázhatatlanabb jelensége. Valószínűleg mindannyiunknak van egy hozzá kapcsolódó humoros vagy – rosszabb esetben – kényelmetlen története. Nevezhetnénk az ostobák flörtjének is. Több mint valószínű, hogy nőre még nem tett pozitív benyomást, hogy pasik füttyögnek utána az utcán. De akkor mégis miért csinálják?! 

vous - 2022.02.08.
„Elegem van ezekből a f*szfejekből!” – Nem vagyok kutya, hogy füttyögjenek utánam a pasik

Előfordult már, hogy elsétáltál egy építkezés mellett, a dolgozók pedig eldobták a kalapácsot, és olyan füttykoncertet adtak, amivel maximum egy dupla teltházas, Budapest Parkos Majka-Curtis fellépés vetekedhet?

asd

Miért csinálják ezt a férfiak?! Kinek jön ez be?!
Forrás:
Canva

Volt már olyan, hogy rád dudáltak az utcán, és te egy lábon kihordott szívinfarktus után jöttél rá, hogy valamelyik “kedves” BMW-s (írhatnék bármilyen más márkát is nyilván) ezt neked szánta, de nem azért mert bárki veszélyben lett volna? Esetleg egy random járókelő tett a jóízlés határait hétmérföldes csizmával átlépő megjegyzést a külsődre? Sajnos nem vagy egyedül, a kelleténél sokkal gyakrabban megtörténik hasonló.

De miért csinálják ezt a férfiak?! Kinek jön ez be?!

A “legjobb”, amikor valaki megveszi a világ legdrágább sportkocsiját, de persze emberi jellemet nem kér mellé. Átenged a zebrán (még jó, hogy nem üt el), és dudál vagy bőgeti a motort, aminek olyan hangja van, mint egy leselejtezett vadászgépnek. Mennyivel elegánsabb lenne ezeknél a módszereknél egy sima, mezei mosoly, ami után mindenki menne a dolgára!

600

Szia, cica…

A leírt jelenséget angolul catcallingnak hívják, mert az utcai zaklatók hasonló stílusban beszélnek, mint amikor valaki egy macskát próbál magához édesgetni. Az zaklatás ilyen formája legtöbbször a nők fizikai megjelenésére érkezik, és az áldozatok szexuális tárgyiasításával jár együtt.

Egy ismerősömtől egyszer azt a mondatot hallottam egy fütyülős eset után, hogy:

„Elegem van már ezekből a f*szfejekből, bárcsak csúnyább lennék…”

A lehető legrosszabb hozzáállás, ha magunkban (vagy az öltözködésünkben) keressük a hibát. Jézus Krisztus születése után 2022 évvel hadd döntsük már el, hogyan megyünk ki az utcára, és ne azon kelljen szorongani, hogy mit fog szólni ehhez Járókelő Jenő, Kamionos Karcsi vagy Sportkocsis Sanyi. Ráadásul megjegyzések akkor is jöhetnek, ha nem öltözünk klasszikus értelemben véve kihívóan (már a szótól is rosszul vagyok). A probléma forrását a másik félnél kell keresni.

A tudomány válasza

A PsyPost foglalta össze a Psychology & Sexuality folyóiratban tavaly megjelent kutatás eredményeit, ami szerint azok a pasik, akik ezekkel az eszközökkel élnek, fel sem fogják, hogyan csapódik ez le a nőkben. Azért fütyülnek, dudálnak, szólnak be, mert pozitív reakciót várnak cserébe: mosolyt vagy flörtöt. A tanulmány megmutatta azt is, milyen hatást váltanak ki a megjegyzések az áldozatokban.

Fizikailag okozhat légzési nehézséget, zsibbadást és émelygést is; ha pedig a lelki sebeket nézzük, kialakulhat miatta szorongás, de akár testképzavar is.

A catcaller férfiakra az átlagosnál jellemzőbb a hajlam az ellenséges szexizmusra, a szexuális zaklatással szembeni toleranciára, illetve saját maguk férfiasságának túlértékelésére, a nőket pedig társadalmilag alacsonyabb rendűnek titulálják.

zaklatas

Ne magadban keresd a problémát…
Forrás:
Canva

Szerintük ez normális

A kutatásban több mint 250, 16 és 75 év közötti, egyetemet végzett férfi vett részt (a magas iskolai végzettség természetesen torzíthatja is az eredményeket, ami miatt nem kapunk feltétlen reális képet), akiknek különböző, catcallinghoz kapcsolódó fotókat mutattak, nekik pedig jelezniük kellett, hogy felismertek-e olyan viselkedést, amit már ők is elkövettek.

A vizsgálatot megelőző egy évben a férfiak harmada követett el valamilyen formában utcai zaklatást. Többségüknek nem állt szándékában kárt okozni az áldozatnak, csak a tetszésüket akarták kimutatni, vagy azt gondolták, ez a flörtölés normális módja. Cserébe pedig pozitív választ vártak. Tehát elmondható, hogy bár a férfiak többsége nem akar rosszat, mégis negatív hatást vált ki cselekedeteivel. Simán megeshet, hogy ők egy órával később már nem is emlékeznek arra a megjegyzésre, ami miatt egy nő hónapokig szenved.

Nagyon nehéz túllépni ezeken a megjegyzéseket, de talán a legjobb, ha fel sem vesszük, meg sem halljuk őket. Még jobb lenne persze ha senki sem érezné, hogy ez normális módja egy nő megszólításának. Azoknak pedig, akik az “örülj, hogy elismerik, hogy jó csaj vagy” elvet vallják, azt kívánjuk, járnak egy napig a cipőnkben…

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.