A puha, könnyű vagy épp roppanós, morzsálós sütik, kenyerek, péksütmények, aprósütik titka sokak szerint a kreativitás, a rutin, a háziasság és a tapasztalat. A cukrász szerint pedig a kémia, a fizika és a biológia, no meg az anyagismeret. Kiábrándítóan hangzik elsőre, de nagyon igaz!
A nagyi nem feltétlenül vizsgázna jól a természettudományi tárgyakból, viszont elképesztően jó buktát süt, pillekönnyű tésztával, ehhez közben a profi cukrász azt mondja, minden fizika, kémia és biológia.
A romantika vagy a profizmus az igaz?
A gyakorlat, a rutin és az anyagismeret mindenképpen segít, a szívvel sütni pedig a kreativitást adja hozzá, de önmagában kevés.
Ha könnyű tésztát -– sütit vagy péksütit, kenyeret – szeretnénk sütni, akkor mindenképpen szükséges valamilyen könnyítő, a tészta szerkezetét megváltoztató kémiai, biológiai vagy fizikai folyamatot beindítani. Milyen szuper lenne, ha az iskolában sütisütés közben tanulnánk a természettudomány titkait! Pedig lehetne!
A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!