Egyéb kategória

“A titkos viszony a záloga annak, hogy a kapcsolat ne végződjön válással”

Szeretők, akik nem titkoltan az ellaposodott házasságukból menekülnek egy cinkos fél karjaiba. Racionális döntést hoznak arról, hogy megcsalják a párjukat, majd megkeresik a partnert a félrelépéseikhez. Mással, máshol pótolják be azt, ami a kapcsolatukból hiányzik. Hercsel Adél 10 nő és 10 férfi őszinte vallomásával szembesíti az olvasót Magyar szeretők című könyvében.

vous - 2016.01.18.
“A titkos viszony a záloga annak, hogy a kapcsolat ne végződjön válással”

Hercsel Adél

  • újságíró, a hvg.hu munkatársa
  • 2 éve házas, egy másfél éves kislány, Róza édesanyja
  • A Magyar szeretők és az AnyukaLand könyvek szerzője

Adéllal szűkös ebédidejében találkoztunk, hiszen egy aprócska kislány édesanyjaként nyár óta dolgozik a hvg.hu újságírójaként. Azt mondja, friss házasként eszébe se jutott volna a szeretői létről könyvet írni, de miután a viszony.hu alapítója megkereste a könyv ötletével, szívesen munkához látott.

Két különböző profillal is regisztrált az oldalon, ahol több száz emberrel levelezett, majd közülük közel ötven interjúalannyal ült le beszélgetni. Ezekből az interjúkból írta meg a Magyar szeretők történeteit: tíz nő és tíz férfi őszinte vallomását.

"Többnyire arra voltam kíváncsi, kik rejtőznek a felhasználói profilok mögött a félrelépőkre specializálódott társkereső oldalon"mesélte Adél.

Mi motiválja őket arra, hogy megcsalják a párjukat, milyen történeteket hordoznak magukkal, hogyan és mit éreznek.

És kik ők?

A legtöbben már hosszú ideje őrlődnek a házasságukban, a párkapcsolatukban, amiben valamiféle hiányosságot tapasztalnak. Ez a legtöbb esetben szexuális természetű: vagy teljesen elhidegültek egymástól, vagy már a kezdeti szakaszhoz képest alábbhagyott a szenvedély, vagy a párjuk valójában soha nem tudta megadni nekik azt, amire igazán vágynak.

Persze olyan is van, akit a puszta kíváncsiság hajt, és a saját határait szeretné kitolni, megismerni. A kapcsolat a legtöbbször más téren nagyjából jól működik: egyetértésben nevelik a gyerekeiket, beszélgetnek egymással, menedzselik az életüket, közös programokat szerveznek, stb.

A helyzet nem elég tragikus, elviselhetetlen ahhoz, hogy elváljanak az útjaik, a probléma pedig úgy gondolják, orvosolható: egy viszonnyal.

A viszonyt egyfajta fájdalomcsillapítóként használják, ami ideig-óráig működik is, de a probléma gyökerét nem szünteti meg.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Csak ideig-óráig?

Előbb-utóbb minden kiderül, ráadásul egy ilyen szituáció alapvetően nem oldja meg a problémákat. A levelezésekből és a beszélgetésekből azt láttam, hogy fél év az átlagos viszony időtartama. Nagyjából ennyi idő alatt lesz teher a szerető irányában kialakult kötődés, és válik nyomasztóvá a titkolózással járó párhuzamos magánélet.

Ami kezdetben adrenalint és rengeteg izgalmat adott, teherré válik. Persze sokan vannak, akik rákapnak a félrelépés ízére, és ha véget is ér a szeretői kapcsolat, újból és újból kikacsintanak a házasságból.

Azt mondtad, vannak kivételek. Vannak, akik végül a nyilvánosság előtt is egy pár lettek?

Szinte kuriózum, hogy házasság, hivatalosan is felvállalt kapcsolat legyen a szeretői viszonyból. A leghosszabb viszony, amivel találkoztam, nyolc évig tartott: közben mindkét fél megházasodott és két-két gyerekük is született. Szerelmesek nem voltak egymásba, de a szex, a barátság, illetve a közös titok összetartotta őket.

Ez nem az a tipikus megcsalásos szituáció, amikor valaki beleszeret egy másik nőbe vagy férfibe, miközben van párhuzamosan egy állandó kapcsolata is, hiszen a könyvedben szereplő emberek mindegyike tudatosan döntött úgy, hogy félrelép, amihez az online párkeresést hívta segítségül. Ráadásul egy olyan oldalt, ami kifejezetten a házasok számára jött létre.

Azt már több vizsgálat is kimutatta, hogy a jólétben jellemzően megugrik a félrelépők száma.

Ezt valamennyire a saját tapasztalataim is alátámasztják, mert leginkább a felső-középosztályhoz tartozók közt találtam félrelépőket. Nyilván egy viszonynak is megvannak a maga költségei: randik, hotelszobák, búvóhelyek, közös utak stb.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Érdekes volt azt is megfigyelni, hogy ma már nem állja meg a helyét az a sztereotípia, hogy a nő a szerető, a férfi pedig az, aki őt tartja. A nők számára ma már egyre kevésbé tabu, hogy a boldogságot egy harmadik félnél keresik.

Beszélgettem egy olyan édesanyával is, aki egyébként három gyereket nevel otthon, ellátja a háztartást, mos, főz, takarít, és minden héten egyszer találkozik a szeretőjével, akivel kiélheti a domina-hajlamait.

A férje egyáltalán nem partner a BDSM-szexben, neki pedig saját bevallása szerint szüksége van erre, hogy otthon türelmesebb és kiegyensúlyozottabb anya legyen.

Az ő története végül be is került a könyvbe. A búvóhelyeket üzemeltetők is arról számolnak be, hogy fele-fele arányban telefonálnak a nők és a férfiak, és a szexrandi számláját is többnyire felesben rendezik.

A megcsalók nem félnek a lebukástól?

De, igen. Bár általában nagyon okosan megszervezik az életüket, és már a megismerkedéskor tisztázzák a kapcsolatuk alapjait. Egyfajta szerződést kötnek egymással. Mondjuk minden reggel váltanak egy e-mailt, abban egyeztetik a találkáikat, de napközben már se SMS, se telefon. Azt mesélte az egyik interjúalanyom, hogy egyszer szombat délelőtt az egyik vásárcsarnokban sétált a feleségével és a gyerekeivel, amikor szembe jött a szeretője. Nagyon profin kezelték a helyzetet, bár a szívük majd' kiugrott a helyéről, mint két idegen, egyszerűen elsétáltak egymás mellett.

Azt mondtad, hogy előbb-utóbb azért mindenki lebukik. Mik a legjellemzőbb lelepleződések?

Egy nő általában sokkal hamarabb rájön, ha megcsalják: a nők valamiért sokkal érzékenyebben rezonálnak erre.

Persze mint mindenben, ebben is vannak kivételek. Legtipikusabban akkor merül fel a gyanú, amikor hirtelen megszaporodnak a túlórák, a vidéki, külföldi utak és a csapatépítő tréningek a párunk életében. Többnyire van valaki, aki falaz: főnök, kollégák, barát, barátnő.

Legtöbbször az okostelefonok buktatják le az embert. Tipikus, hogy valaki nem tiltja le a telefonján az üzenetek azonnali felvillanását. De volt olyan is, aki ugyan nagyon elővigyázatos volt, ám amikor a felesége lehúzta a telefont a töltőről, pár másodpercre mégis felvillantak az üzenetek, ez pedig épp elég volt arra, hogy lebukjon.

Egy informatikus összeállított egy listát, amiben leírja, hogy egy titkos románc esetén mi mindenre érdemes odafigyelni. A fentiek mellett például még arra is kitért, hogy:

Használjunk mágikus hengert, hogy az esetleges idegen női hajszálakat eltávolítsuk a ruhánkról, vagy vegyünk egy olcsó kártyás telefont, és csak arról hívjuk a szeretőnket.

Volt egy feleség, aki magánnyomozóval figyeltette a férjét, majd egy este elé rakta a jegyzőkönyvet, amit közösen kezdtek olvasni: 8 óra 5 perc: itt és itt egy fiatal, vörös hajú nő beszállt az autóba, csók, beszélgetés, csók, elindulás. Aztán amikor együtt elolvasták annyira szürreálisnak tűnt így leírva, hogy mindketten őrült röhögésben törtek ki.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ilyen egyszerű lenne ez az egész?

Sokan egyfajta szolgáltatásként tekintenek a viszonyra, amiben előre tisztázottak a szerepek.

Egyébként mára egy teljes iparág épült a megcsalásra.

Léteznek irodák, online oldalak, applikációk és a közösségi média is sokat segíthet a félrelépésben, a szerető keresésében. Van olyan cég, ami a szeretőkeresésben segít, egy másik alibit gyárt, de olyat is találunk, amelyik a légyottokhoz biztosít helyszínt.

Lehet valamiféle statisztikát készíteni, hogy kik választják ezt a számomra elég bizarr módját annak, hogy rendbe szedjék az életüket?

Ezen a bizonyos oldalon már 100.000 fölött van a regisztráltak száma, ami valljuk be, rengeteg. Ez kb. Székesfehérvár teljes lakossága.

A legtöbben a felső-középrétegből kerülnek ki közülük, hiszen a titkos élethez, a bujkáláshoz kell némi plusz pénz.

A legfiatalabb interjúalanyom egyébként 25, a legidősebb 65 éves volt. Vannak közöttük házas nők és férfiak, családapák és családanyák, de például van egy fiatal lány, aki miután kilépett egy bántalmazó kapcsolatból, úgy gondolta, ezután maximum szeretőt tart. De beszélgettem leszbikus nővel és meleg sráccal, sőt még egy nyitott házasságban élő párral is.

Van valamiféle konklúziója a könyvnek?

Mindenképpen elgondolkodtató, hogy a megszólalók zöme úgy vélte: a viszony volt a kapcsolatban maradás, a házasság túlélésének záloga.

Ezen túl sokféle konklúziót megfogalmazhatunk, szerintem mindenki talál magának valamit a Magyar szeretőkben, amit tanulságként, útravalóként elvihet magával, még akkor is, ha épp nem érintett a viszonyok témakörében, hiszen a legtöbben voltunk már szerelmesek, szeretnénk, ha jól működnének a párkapcsolataink. Szóval a Magyar szeretőkben végül elég szemléletesen sikerült egy csokorba gyűjteni a leggyakrabban elkövetett párkapcsolati hibákat, problémákat.

Ajánlott cikkek