Egyéb kategória

Táskával érkezik a segítség – autista fiatalok rajzaiból készült táskakollekció

Autizmussal élő fiatalok színes, vidám grafikáiból inspirálódva készültek táskák jótékony célra. A Design Hét Budapest keretében debütáló kollekció az Autistic Art Alapítvány és a Müskinn tervezőinek együttműködéséből született. Az alapítvány 10 civil fenntartású lakóotthont támogat, 6 otthonban pedig különleges művészetterápiás foglalkozásokat is működtet. Az egyik ilyen otthont látogatta meg a Müskinn csapata, és nyert inspirációt a fiatalok rajzaiból. A táskák eladásából származó bevételből az alapítvány munkáját segítik. 

vous - 2017.10.06.
Táskával érkezik a segítség – autista fiatalok rajzaiból készült táskakollekció

A Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonába látogattak el a Müskinn tervezői legújabb táskakollekciójuk kapcsán. Az Autistic Art Alapítvány által támogatott lakóotthonban az autizmussal élő fiatalok művészetterápiás foglalkozásokon is részt vehetnek. Az itt készülő rajzok szolgáltak ihletésül a Müskinn csapatának is.

Az elkészült táskák vonalain fellelhetők azok a sajátosságok, amelyeket a tervezők az autista fiatalok rajzolási technikáiból tanultak meg és vettek át.

A kollekció jótékony célt szolgál: a bevételből az alapítvány munkáját támogatják. A táskakollekció bemutatója a Design Hét Budapest programsorozat hivatalos része.

Forrás:
Autistic Art

Sokakat érint

Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. 

Nekik nyújt segítséget az Autistic Art, amely 10, az autizmussal élők igényeire specializálódott lakóotthont támogat, ahol több mint 200 fiatalt látnak el” – mondta Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője. Bár az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban közösségben élhetnek, alkothatnak, és akár dolgozhatnak is a képességeiknek megfelelően. A lakók számára ezek az otthonok jelentik a biztonságot és sokszor a második családot is. 

Az Autistic Art egy különleges művészeti terápiás programot is működtet 6 lakóotthonban.

A foglalkozások fontosak, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. Rajzaik segítségével jobban megismerhetjük őket és a világukat. 

Forrás:
Autistic Art

Találkozik az autizmus és a dizájn

A művészeti foglalkozások terápiakánt és különleges forrásteremtésként is működnek: az itt születő kiemelkedő rajzokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatja be az alapítvány, valamint az alkotások megjelennek az Autistic Art saját dizájnmárkájának termékein is. Így a fiatalok grafikái díszítenek már többek között borosüvegeket, csokoládésdobozokat, selyemsálakat, noteszeket. A bevételekből az alapítvány a lakóotthonokat és a művészetterápiás foglalkozásokat támogatja.

autizmus

Egy pszichológus könyvajánlója: autista karakterek az irodalomban

Mindenki emlékszik az Esőember című film fejszámolózseni címszereplőjére, aki kívülről fújta a Shakespeare-összest és félt a repüléstől. Vagy a Millennium-trilógia tetovált, visszahúzódó hackerlányára. Raymond Babbit és Lisbeth Salander figurái az autizmus spektrumzavar két különböző formáját képviselik, ám rajtuk kívül más emlékezetes fiktív karakterek is léteznek hasonló állapottal. Három kevésbé ismert kortárs regényt ajánlok nektek a témában.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon