Egyéb kategória

Bevásárlás egy autista gyerek szemével – kötelező videó!

„Ha az egészséges emberek egy idegen lényektől hemzsegő bolygón találnák magukat, valószínűleg megrémülnének, nem tudnák, hogyan illeszkedjenek be, és bizonyára nehézséget jelentene számukra az idegen lények gondolatainak, érzéseinek, szándékainak megértése, valamint az, hogy hogyan reagáljanak megfelelően ezekre a dolgokra. Ilyen az autizmus.”

vous - 2018.04.02.
Bevásárlás egy autista gyerek szemével – kötelező videó!

Ki tudná jobban megfogalmazni, mit élnek át az autisták, mint valaki, aki közéjük tartozik? Therese Joliffe írónő maga is érintett a betegségben, fenti sorai jól ábrázolják, hogyan is kell elképzelnünk ezt az állapotot.

Az autizmust olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő fejlődéshez vezet.

A napjainkban használt hivatalos kifejezés: autizmus spektrumzavar. A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van. A betegség pontos oka nem ismert, de egyre valószínűbb a genetikai eredet szerepe, erre utal, hogy testvérek között előfordulása mintegy ötvenszer gyakoribb. Emellett a méhen belüli vagy születés körüli károsodás, vírusfertőzés is nagy arányban fordul elő autista gyerekek esetében.

Objektum doboz

Pedig a sokatmondó jelek már egész korán megjelenhetnek.

Feltűnő, hogy a rendszerint 4-6 hónapos korban megjelenő szociális mosoly autizmus esetén elmarad. Látszólag a csecsemőt nem érdekli a környezete, nem igényli a törődést, a testi kontaktust, első ránézésre úgy tűnik, "jól eljátszik egyedül", biztosan csak zárkózott.  Ezért a leggyakrabban akkor veszik észre, hogy valami nincs rendben, amikor közösségbe kerülnek a kicsik.

Objektum doboz

A világon nagyjából minden századik embert érint az autizmus, mégis alig ismerjük a betegséget. Ha valaki vak, általában bottal vagy kutyával közlekedik, a mozgásából, az arcáról egyértelműen tudhatjuk, nem lát. Egy mozgássérült vagy testi fogyatékkal élő ember is hasonlóan megkülönböztethető, de mi a helyzet az autistákkal, akik látszólag nem tűnnek ki ép társait közül?

Az autizmus diagnózisok száma erőteljes emelkedést mutat az egész világon, ezért az ENSZ 2007-ben április 2-át az Autizmus világnapjává nyilvánította.

A Mars Alapítvány kampányában az autista emberek nehézségeire hívja fel a figyelmet, amik akadályozzák őket a hétköznapi életben olyan egyszerű dolgok kapcsán, mint például a bevásárlás vagy a tömegközlekedés, s amelyek az emberek többsége előtt ismeretlenek.

A kampány célja, hogy közelebb hozza az autista emberek világát. Az alábbi kisfilmben láthatjuk, mit él át egy autista kisfiú a bevásárlóközpontban.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.