Egyéb kategória

Titkos vacsora lesz Budapesten (is) – dress code: hófehér

Évekkel ezelőtt hallottam először a Diner en Blanc-ról, azaz a fehér vacsoráról. A gasztroflashmob azonnal felkeltette az érdeklődésemet, de mire feleszméltem, már le is késtem róla. Sebaj, gondoltam, amúgy sem áll jól a fehér, majd jövőre. Valahogy mindig szem elől tévesztettem ezt a különleges vacsit, amelyen a résztvevők tetőtől talpig fehérbe öltöznek, úgy örülnek az ételeknek, az italoknak és egymás társaságának. Fehér vacsora idén szeptember 9-én lesz Budapesten.

vous - 2017.08.30.
Titkos vacsora lesz Budapesten (is) – dress code: hófehér

Ez azonban már más lesz, mint amire én emlékszem. Jó, most egy kicsit olyan vagyok, mint azok, akik visszasírják a Sziget helyett a Diákszigetet vagy a Pepsi Szigetet, meg persze régen minden jobb volt, de az idei fehér vacsoránál azt érzem, már mindent kitaláltak a szervezők, nem lehet baki, esetlenség, kiszámolt és „ipari” lett az egész. (Ne legyen igazam!)

Az egész történet nem Budapesten, hanem Párizsban kezdődött, amikor 1988 nyarán François Pasquier kerti partija egyszer csak kinőtte a helyszínt – úgy az esemény alatt.

Objektum doboz

A vacsora olyan jól sikerült, hogy a következő évben már közterületre szervezték a bulit, és hogy minél bohémabb legyen az egész, csak az utolsó pillanatban árulták el a helyszínt a vendégeknek. A fehér csak később jött a képbe, de még különlegessé tette az összejövetelt. François Pasquier észnél volt, ötletgazdaként egész hálózatot hozott létre – talán ezért érzem, hogy az egész túlságosan megtervezett már, és kevésbé bohém.

Helyszín: Párizs

Objektum doboz

Helyszín: megint Párizs

Objektum doboz

Helyszín: Chicago

Objektum doboz

Helyszín: Washington D. C.

Objektum doboz

Az elmúlt években a világ számos nagyvárosában szerveztek fehér vacsorát, köztük Budapesten is. Az első alkalom 2011-ben a Várban volt, a második 2012-ben a Nyugatinál. A mostanival szemben nemcsak az volt a különbség, hogy nem volt ennyire hirdetve, hanem az is, hogy azok magánszervezésű események voltak.

Az idei (és már a tavalyi vacsoránál is) vacsoránál viszont tagsági díjat és részvételi díjat is kell fizetni, ezért cserébe megkapjuk a helyszínt – természetesen csakis az utolsó pillanatban.

Ja, a vacsorát azt nem, azt mindenki magának visz, ahogy asztalt, terítőt, székeket, evőeszközöket és tányért is. Persze a bevételből a szervezőknek ki kell fizetniük a területhasználati díjat, a fotóst, a videóst, és valószínűleg fizetniük kell az ötletgazdának is, aki engedélyezte a vacsorát.

Helyszín: Sydney

Objektum doboz

Helyszín: Vilnius

Objektum doboz

Helyszín: Bukarest

Objektum doboz

Helyszín: New York

Objektum doboz

Helyszín: Budapest

Objektum doboz

Az eseményre egyébként tetőtől talpig fehérben kell érkezni, de a ruha csakis elegáns lehet. A jó modor, az elegancia, az udvariasság amúgy is a vacsora hívószavai, ezért aki nem követi a dress code-ot, vagy nem megfelelően viselkedik, az a további rendezvényeken nem vehet részt.

Mindent egybevetve a Diner en Blanc egyszerű, de nagyszerű ötlet, zseniális helyszíneken tartják, és nemcsak a gasztro-, hanem a divatőrültek társaságát is összehozza.

Ti részt vennétek rajta?

Ajánlott cikkek