A japánok egyik legkedveltebb fogása a miso leves, a rizs mellett ez kerül asztalra reggel, délben és este. Nagyon egyszerű és gyors, tápláló és alakbarát, egyszerű és gazdag – algával, gombával, tojással, tésztával, tengeri kincsekkel is fel lehet turbózni.
Szeretjük az egzotikus konyhákat, egy finom fogás kóstolása után gyakran elcsábulunk, és jól bevásárolunk mindenféle különlegesebb alapanyagokból, majd egy próba után valahogy hátrébb kerülnek ezek a hozzávalók a hűtőben, hónapok múlva pedig rácsodálkozunk: jé… ilyet is vettünk? Mihez is? No, ez a miso leves alapanyagaival nem fordulhat elő.
Új japán őrület: hódít a fagyis mochi
A mochi a japánok tradicionális és ugyancsak népszerű édessége, ami az elmúlt években gyilkos desszertként került többször is a hírekbe. A ragacsos, nehezen rágható, nyúlós masszát csak apró falatokban szabad eszegetni, akkor semmi baj nem lesz!
Mégpedig azért nem, mert nagyon gyors, egészséges, 5 perc alatt összedobható belőle egy tápláló fogás – akár előételnek, akár egytálételnek – attól függően, mit rakunk bele. De az tény, hogy némi felkészülés kell hozzá, utána viszont bármikor elkészíthetjük a makrobiotikus, mindenmentes étrendbe is illő csodalevest, a japán misót.
Az alap az algalap és a miso paszta, ezt egy kis tofuval és némi hagymával, pár egyszerű kiegészítővel könnyedén gazdagíthatjuk.
A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!