Egyéb kategória

Válogatni tudni kell: eláruljuk, mit érdemes másodkézből beszerezni, és mit ne vegyetek használtan

A turkálóba járást a kilencvenes években még egészen máshogy ítélték meg, mint ma: mostanra már köztudott, hogy a turikban, bolhapiacokon és netes aukciós oldalakon nemcsak olcsón lehet vásárolni, hanem szuper minőségű, akár kuriózumnak számító, márkás és izgalmas dolgokat is lehet találni – ráadásul ez a fajta fogyasztás környezettudatosabb is. Jómagam abszolút a másodkézből történő vásárlás híve vagyok, de azért bármit én sem veszek meg. Összegyűjtöttem, mi az, amit érdemes így beszerezni, és mi az, amit inkább újonnan célszerű megvásárolni.

vous - 2017.08.16.
Válogatni tudni kell: eláruljuk, mit érdemes másodkézből beszerezni, és mit ne vegyetek használtan

Amit ne…

Cipő

Használt tárgyak vásárlásakor minden esetben az legyen az első kérdésetek, hogy az adott dolgot mennyire könnyű tisztítani. Amit nehéz, azt inkább hagyjátok ott. Egy cipővel sajnos közel sem az a helyzet, mint a ruhákkal: nem lehet csak úgy bedobni egy mosásra, kézzel viszont nem lehet olyan alaposan kitisztítani, mert nehezen fér hozzá az ember a belső részekhez.

A higiéniai kérdésen túl viszont még egy aggasztó dolog van, ami amellett szól, hogy lábbelit mindig újonnan vásároljatok: az ortopéd orvosok szerint a használt cipő viselése káros lehet a vázrendszerre.

A cipők ugyanis nagyon rövid időn belül a viselő lábához igazodnak: a talpuk felveszi a viselő talpának formáját, a bőr pedig a lábfej alakjához igazodva fog kitágulni. A használt cipő viselése nemcsak fájdalmat okozhat, de hosszú távon egészségügyi problémákat is.

Fehérnemű, fürdőruha

Ezt valószínűleg ti magatok is tudjátok: a fehérnemű és a fürdőruha túl közel volt az előző viselő intim testrészéhez, így higiéniai okok miatt nem tanácsolnám senkinek, hogy másodkézből szerezze be őket.

Bár ezeket be lehet dobni a mosógépbe, azért az alsónemű nem ugyanaz a kategória, mint egy póló…

Forrás:
Depositphotos

Sminktermékek

Ha garantáltan nem volt használva a termék, azaz bontatlan, fóliázott állapotban kínálják, akkor megvehetitek. Ha viszont volt már próbálva/használva, óvakodjatok tőle! A már használt kozmetikumokban olyan baktériumok és kórokozók lehetnek (és valószínűleg vannak is), amiket nem akartok a szemetek vagy a szátok közelébe engedni…

Elektronikai eszközök

Kétes eredetű elektronikai eszközt inkább ne vigyetek haza. Egyrészt nem tudhatjátok, miért vált meg tőle az előző tulaj – és ha a helyszínen nem tudjátok kipróbálni, könnyen kiderülhet, hogy valójában hibás eszközről van szó. Emiatt egyrészt fennáll az „ablakon kidobott pénz” jelenség veszélye, másrészt nem a legbiztonságosabb olyan elektronikai eszközökkel felszerelni az otthonotokat, amik esetleg hibásan működnek.

És persze még egy fontos érv szól ellenük: nincs rájuk garancia…

Turizzatok okosan! – Az 5 aranyszabály, amit minden profi betart

Turizzatok okosan! – Az 5 aranyszabály, amit minden profi betart

Nőiruha-boltba bemenni mindig olyan, mint egy próbatétel. A ruhák szinte beszélnek hozzánk, könyörögnek, vegyük meg őket. Hiszen olyan szépek, újak, frissek és ropogósak. Igen ám, de mi van, ha ugyanolyan szuper darabokat vehetünk olcsóbban, de kevésbé ropogósan? Igen, a turizásra gondolok! Ha ezt a szót az egy héttel ezelőtti énem hallaná, azt mondaná, „isten ments!”, mára azonban máshogy gondolom. Szemes Nóra Turizás profi módon nevű workshopján jártam.

Korábbi cikkünk itt folytatódik.

Amit igen…

Ruha

Könnyen, gyorsan tisztíthatóak, egy ecetes mosással fertőtleníthetőek. Turiból nemcsak olcsón lehet jól felöltözni, de hozzájuthattok olyan márkákhoz is, amiket itthon nem is forgalmaznak. Türelem és idő kell a használt ruhák átnézéséhez, de ha ezt rászánjátok, akár dizájnerdarabokat vagy vintage különlegességeket is találhattok. Ráadásul nem fenyeget az a veszély, ami a fast fashion daraboknál:

amit már hordtak, de hibátlanul néz ki, az valószínűleg sokáig meg fogja őrizni a minőségét, és nem fog egyetlen mosás után szétjönni.

És igen, környezettudatosabb döntés is használt ruhát vásárolni. 

Bútor

Mert nem csak az IKEA létezik. A bolhapiacokon igazi különlegességeket, ritka darabokat és minőségi tárgyakat találhattok. Kell hozzá persze némi fantázia, hogy az ember azonnal lássa, mi hogyan is nézhetne ki a lakásban, de ha ez megvan, olyan bútorokat szerezhettek be, amiknek saját története, lelke van. Könnyű őket tisztítani, de arra mindig figyeljetek, hogy füstmentes lakásból származzanak: ha az előző tulaj dohányzott, a füstszagot nem fogjátok tudni eltüntetni.

Könyv

Olvasni jó, és az antikváriumoknak, bolhapiacoknak köszönhetően olcsó is. Pár száz forintért beszerezhetitek a klasszikusokat, amik sokszor ízlésesebb, szebb, minőségibb borítóval vannak ellátva, mint az újra kiadott változatok. 

Ajánlott cikkek