Egyéb kategória

Mercedes, Mabel, Madeleine – Kik ezek a nők, akiknek a nevét naponta emlegetjük?

A kaszanova, a bakelit, a röntgen, a kardigán, a zserbó vagy a pepita olyan köznevek, amelyek tulajdonnevekből származnak. A legtöbb eredete izgalmas mendemondaként, történetként maradt fent. Most három olyan nőt mutatok be (röviden!), akiknek a nevét – kis túlzással – nap mint nap emlegetjük.

vous - 2017.08.02.
Mercedes, Mabel, Madeleine – Kik ezek a nők, akiknek a nevét naponta emlegetjük?

Mercédès Jellinek

Nicola Romeo olasz befektető az Alfa mellé adta a nevét (és a pénzét), így született az Alfa Romeo. Az Audi August Horch vezetéknevének (horchen = hallgatózik) latin megfelelőjéből származik. A Bentley nevét brit arisztokraták adták, W. O. Bentley és fivére, H. M. Bentley alapították a márkát. Antoine Laumet de La Mothe Cadillac alapította Detroit városát, ahol a luxusautómárka született, az ő neve előtt tisztelegtek. André-Gustave Citroën szülei Hollandiából költöztek át Franciaországba, nagyapja még citromkereskedő volt – ki hitte volna, nem igaz?

Hosszasan sorolhatnám, de el kell érkezzünk Emil Jellinekhez, aki osztrák–magyar üzletember és diplomata volt. Lánya a Mercédès Adrienne Manuela Ramona nevet kapta. Róla pedig a világ egyik legismertebb autóját nevezték el.

Emil Jellinek, aki elsősorban dohánykereskedelemből szedte össze vagyonát, annyira beleszeretett az új közlekedési eszközbe, az automobilba, hogy 1897-től minden évben vásárolt egyet. Szenvedélye fellendítette az akkor épp gyenge lábakon álló Daimler autógyárat. Később üzletemberként is beszállt az autókereskedelembe: 55 darabot rendelt magának az egyik modellből, amelynek kizárólagos értékesítője lett, de ami a történetünk szempontjából még fontosabb: kikötötte, hogy az autók csak a lánya nevét viselhetik.

A rendelt mennyiség és az érte fizetett összeg olyan hatalmasnak számított, hogy a Daimleréknél mindenbe beleegyeztek.

Forrás:
Wikipedia

A Mercedes márkát ismerjük, de mit tudunk erről a gesztenyebarna hajú, zöld szemű lányról? Nem sokat. 1909-ben ment férjhet egy báróhoz, két gyermekük született: Elfride és Hans-Peter. Mindig is próbálta fenntartani a tökéletes család képét. A nehézségek az első világháborúban kezdődtek, az apa elveszítette vagyonát, majd 1918-ban meghalt. Mercédès 1923-ban különvált férjétől és Rudolf von Weigl szobrászművésszel kötötte össze életét.

Objektum doboz

A férfi néhány hónappal később tüdőbajban hunyt el, nem sokkal később Mercédès is megbetegedett, és még 40 éves sem volt, amikor meghalt. A fennmaradt fotók arra engednek következtetni, hogy más életet képzelt magának: a legtöbb képen különös módon szomorú, elgondolkodott, a távolba révedő tekintete van.

És vezetett-e maga Mercédès Mercedest? Ezt nem tudni, de egyszer biztosan ült benne: a legeslegújabb információk szerint erről egyetlen fotográfia tanúskodik 1910-ből.

lány autó cipő nyár

„Eleinte pénzt gyűjtöttem rá, aztán bátorságot” – Jogsit szerezni nem is olyan egyszerű?

Ahhoz, hogy igazán boldogok lehessünk, ki kell békülnünk a gondolattal, hogy az élet újabb és újabb kihívások elé állít minket. Vagy ha épp nem az élet tesz minket próbára, mi saját magunk találunk ki kezdetben elérhetetlennek tűnő célokat. Van, akinek ilyen a jogosítvány megszerzése is. A VOUS olvasója, Fehér Judit vendégszerző felhívásunkra küldte a következő írást.

Olvassátok el az ő történetét.

Mabel Williams

Ha valaha olvastatok már a Maybelline márkáról, ismeritek az alaptörténetet. Tom Lyle Williams New York-i kémikusnak feltűnt, hogy húga szénből valamint vazelinből készített eleggyel teszi sötétebbé a szemöldökét és a szempilláit, amelyek eredetileg nagyon világosak voltak. Hogy miért? Az eredeti történet szerint így született, a családi legendárium azonban több másik opciót is vázol.

Elképzelhető, hogy Mabel pillái és szemöldöke konyhai balesetben pörkölődtek meg, megint más történet szerint valamilyen betegség folytán váltak ősszé. Valójában teljesen mindegy, mi miatt keverte őssze a szénport a vazelinnel, mert Tomnak ennyi kellett ahhoz, hogy kipattanjon a fejéből az ötlet, és megalapítsa – húga előtt tisztelegve – a világ egyik legismertebb kozmetikai márkáját.

Maybelline reklám

Maybelline reklám
Forrás:
Wikipedia

Mabel világ életében nagyon stílusos nő volt, okos, elegáns,

és régimódi abban a tekintetben, hogy csak megértő férjet és családot szeretett volna egész életében. Erre viszont sokáig kellett várnia. A 34. születésnapján, amikor már évek óta vénlánynak számított, a templomban találkozott egy férfival, akivel egymásba szerettek, és közel 50 éven át éltek boldogan és csendesen egymással.

1974-ben hunyt el, hat évvel azután, hogy a bátyja eladta a Maybell Laboratories néven indított kozmetikai céget.

engel nóra szempillaspirál teszt

3 dolog, amitől tökéletes lesz egy szempillaspirál

Szempillaspirál nélkül meztelennek érzem magam. Azért nem mindegy, milyet kenek magamra. Az igazit még mindig nem találtam meg, de makacsul kísérletezem, mert elvárásaim vannak – igaz, már rég túl vagyok azon, hogy ezt a reklámok számítógépes trükkjei inspirálják. A nőknek nem kell bizonygatni, mennyit hozzátesz a festék a tekintet kiemeléséhez. Aki mégsem hiszi, annak a VOUS-lányok megmutatják, és elárulják azt is, mitől lesz egy szempillaspirál tökéletes a számukra. Kattintsatok ide a cikkért!

Madeleine Paulmier

„A tea mellé anyám egy kis madeleine-nek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjba lenne kisütve. S mindjárt, szinte gépiesen, fáradtan az egyhangú naptól s egy szomorú holnap távlatától, ajkamhoz emeltem egy kanál teát, amelybe előtte már beáztattam egy darabka süteményt. De abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. Bűvös öröm áradt el rajtam, elszigetelt mindentől, és még csak az okát sem tudtam. Azonnal közömbössé tett az élet minden fordulata iránt, a sorscsapásokat hatástalanná, az életnek rövidségét egyszerű káprázattá változtatta…” – írta Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című művében.

Az aprócska süteménnyel én sem tudok betelni, nagy kedvencem a levendulás verziója, de a rozmaringosért is odáig vagyok. Egy különleges receptet testvéroldalunkon, a Cookta.hu-n is megtaláltok. Kattintsatok ide!

A madeleine-t egy okos francia szobalány kedveltette meg az arisztokráciával. Lotaringiában, Stanislaw Leszczynski herceg épp vejét, XV. Lajost látta vendégül. Valami történhetett, ami miatt a szakácsné fogta magát, és otthagyta a konyhát. A katasztrófahelyzetet mentette meg Madeleine Paulmier, aki egy nagymamájától tanult aprósüteményt készített gyorsan a vendégeknek. A királynénak és a házigazda lányának annyira ízlett a sütemény, hogy Versailles-ban is rendszeresen ettek utána. A madeleine mindig is az olyan, mintha a nagymamám sütötte volna érzést kelti, ezért lehet, hogy fennmaradt a mai napig.

Próbáljátok ki mindenképp!

Ajánlott cikkek