Egyéb kategória

A legjobb alternatívák műanyag mosogatószivacs helyett

A mosogatószivacsról tudjuk, hogy igazi Los Angeles-i villa a baktériumok számára, akik élvezik az ételmaradékok és a nedves közeg nyújtotta tökéletes életteret. A mosogatószivacs fertőtlenítésére több módszer is van, de ha műanyagmentesen gondolkodtok (vagy kezdtek), akkor egyszerűen csak kerestek valami más alternatívát.

vous - 2017.07.26.
A legjobb alternatívák műanyag mosogatószivacs helyett

Kókusz mosogatószivacs

„Nekem nemrég sikerült beszereznem egy ilyet – ráadásul egy százforintos boltban –, és imádom. Semmivel nem rosszabb szintetikus társainál, sőt, tovább is bírja a strapát!” – írta ebben a cikkében Mojzi, aki hozzátette azt is, hogy a környezettudatosság szempontjából érdemes azt is nézni, hol készítették az adott szivacsot. Lehet, hogy az alapanyag távolról érkezik, de pluszpont, ha a szivacsot Magyarországon gyártották.

Érdemes megnéznetek a szivacs összetételét is, azaz hány százalékban tartalmaz lebomló kókuszrostot, ugyanis sokszor csak a marketing miatt emelik ki jó nagy betűkkel a csomagoláson, de a valóság (és az apró betűs rész mást mond).

A japán „tawashi”

A tawashit eredetileg kínai kenderpálmából készítették Japánban, ami így elég cifrán hangzik, de a végeredményt valószínűleg sokan ismeritek. Sokan már maguknak is készítenek ezzel a technikával szivacsot biopamutból, pólóanyagból, használt zokniból.

Objektum doboz

Luffa mosogatószivacs

Elképzelhető, hogy fürdéshez már használtatok is luffaszivacsot, amely a luffatök termése. Én eddig azt hittem, ez valami tengeri növény, de valószínűleg nem voltam ott biológiaórán, amikor ezt tanultuk. A szivacstök (mert így is nevezik) termését ősszel szüretelik le, szellős helyen, felfüggesztve szárítják. Amikor a tökök kiszáradtak, akkor áztartást követően lefejthető róluk a bőrszerű héj, ami alatt ott található a rostszerkezet. A magokat eltávolítva bő vízben mossuk a szivacsost, amíg csak a rost marad. Ezután csak ki kell szárítani, és kész is vagyunk.

A luffa nemcsak masszázsszivacsként használható, hanem konyhai és fürdőszobai tisztítóeszköz is lehet.

Objektum doboz

Objektum doboz

Fanyelű mosogatókefe

Valószínűleg kicsit furcsa lesz átváltani a szivacsról, ha eddig csak azt használtatok, de ha egyszer átszoktok rá, és megszeretitek, akkor el sem akarjátok majd engedni – legalábbis ezt mondják, akiknek tényleg bevált. Persze mosogatás és mosogatás között rengeteg különbség van, nem mindenki szereti, nem mindenkinek áll rá a keze.

Egy próbát megér, mert lényegesen tovább használható, mint a szivacs.

Még egy előnye van: ha a farészek fenntartható erdőgazdálkodásból származó, kezeletlen fából készültek, a kefe feje pedig állati szőrből, sörtéből vagy növényi rostokból, akkor akár komposztálhatók is.

Objektum doboz

Fém dörzsiszivacs

Én ugyan nem szeretem, de sokan esküsznek rá. Durvább szennyeződésnél, kevésbé érzékeny felületek esetében jó alternatíva lehet.

És ha mégis maradtok a hagyományos mosogatószivacs mellett, akkor legalább a baktériumoktól szabaduljatok meg a következő módon:

  • Minden használat után öblítsétek ki a szivacsot, ne maradjon benne a mosogatószerből.
  • Hagyjátok teljesen megszáradni.
  • Ne tartsátok nedves, párás helyen.
  • Minimum háromhetente cseréljétek.
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.