Trend

Szeretitek Klimt festményeit? Akkor ismerjétek meg a nőt, aki az aranyszínű ruhákat tervezte

Gustav Klimt festményei lenyűgözőek, zseniális, egyedi stílusa miatt könnyű felismerni a munkáit. A legnépszerűbb képén, a Csók című festményen gyönyörű aranyruhát viselnek a szereplők. Ehhez hasonló ruhadarabok több másik képén is feltűnnek. Egészen addig bele sem gondoltam abba, hogy ilyen ruhák valóban léteztek, amíg meg nem ismertem Emilie Louise Flöge történetét.

vous - 2017.07.20.
Szeretitek Klimt festményeit? Akkor ismerjétek meg a nőt, aki az aranyszínű ruhákat tervezte

Ő volt ugyanis az a nő, aki a festményeken látható ruhák eredetijét kreálta. Íme 5 dolog, amit érdemes róla tudni.

1. Divattervező versenyen indult

Emilie 1874-ben született Bécsben, itt is halt meg 1952-ben. Először varrónőként kezdett dolgozni, majd női szabó lett. Amikor a testvére, Pauline 1895-ben divattervező iskolát nyitott, nála kezdett dolgozni. Közösen nyertek divattervező versenyt 1899-ben.

2. Teljesen más stílusa volt, mint a klienseinek

Emilie és testvére, Pauline 1904-ben szalont nyitottak, ahova Bécs krémje járt ruhát készíttetni. Emilie ügyfeleitől távol állt a divat forradalma, lassan értették meg Coco Chanelt és az idők szavát. Hát még ha tudták volna, hogy Emilie hogyan öltözködik a szalonon kívül! Valószínűleg semmit nem értettek volna a minták, a lezser formák kavalkádjából, nem így Gustav Klimt.

Objektum doboz

3. Múzsa, egy életen át

Emilie másik nővére, Helene 1891-ben hozzáment Gustav Klimt testvéréhez, Ernst Klimthez. Ernst Klimt halála után Gustav segítette sógornőjét. Ekkor találkozott Emilie-vel, aki akkor 18 éves volt. Gustav Klimt bátyja halála után rendszeresen megfordult a nővéreknél, egy egész nyarat töltött velük. Emilie stílusa teljesen megragadta a festőt, aki nem csak a ruháit, őt magát is modelljének használta. Sokan azt rebesgették, szeretők voltak, de annyi biztos, hogy Klimt valódi múzsaként tekintett a lányra. Amikor 56 évesen agyvérzést kapott, utolsó szavaival Emilie-t hívta.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

4. Mindene odaveszett

A második világháború végnapjaiban a ház, amelyben élt, kigyulladt. Nemcsak az összes ruhája veszett oda, hanem Gustav Klimt öröksége is.

5. Mai tervezőket is inspirál

Emilie ruhái túlságosan is forradalmiak voltak akkor, amikor megalkotta őket, viszont a mai napig inspirál tervezőket. A Valentino divatháznál és Karl Lagerfeldnél is tűntek fel Emilie Flöge inspirálta darabok.

Objektum doboz

iris von herpen

„Iris van Herpen maga a jövő” – ismerjétek meg a tervezőnőt, aki évtizedekkel jár a divat előtt

Örök kérdés, hogy a divattervezés művészet-e, vagy sem. Iris van Herpen esetében viszont egyértelműen művészetről beszélünk. A holland származású tervezőnő munkásságát egyelőre csak kevesen ismerik itthon, pedig higgyétek el, érdemes rá odafigyelni.

Viola írását ide kattintva olvashatjátok el.

Ajánlott cikkek