Trend

Szeretitek Klimt festményeit? Akkor ismerjétek meg a nőt, aki az aranyszínű ruhákat tervezte

Gustav Klimt festményei lenyűgözőek, zseniális, egyedi stílusa miatt könnyű felismerni a munkáit. A legnépszerűbb képén, a Csók című festményen gyönyörű aranyruhát viselnek a szereplők. Ehhez hasonló ruhadarabok több másik képén is feltűnnek. Egészen addig bele sem gondoltam abba, hogy ilyen ruhák valóban léteztek, amíg meg nem ismertem Emilie Louise Flöge történetét.

vous - 2017.07.20.
Szeretitek Klimt festményeit? Akkor ismerjétek meg a nőt, aki az aranyszínű ruhákat tervezte

Ő volt ugyanis az a nő, aki a festményeken látható ruhák eredetijét kreálta. Íme 5 dolog, amit érdemes róla tudni.

1. Divattervező versenyen indult

Emilie 1874-ben született Bécsben, itt is halt meg 1952-ben. Először varrónőként kezdett dolgozni, majd női szabó lett. Amikor a testvére, Pauline 1895-ben divattervező iskolát nyitott, nála kezdett dolgozni. Közösen nyertek divattervező versenyt 1899-ben.

2. Teljesen más stílusa volt, mint a klienseinek

Emilie és testvére, Pauline 1904-ben szalont nyitottak, ahova Bécs krémje járt ruhát készíttetni. Emilie ügyfeleitől távol állt a divat forradalma, lassan értették meg Coco Chanelt és az idők szavát. Hát még ha tudták volna, hogy Emilie hogyan öltözködik a szalonon kívül! Valószínűleg semmit nem értettek volna a minták, a lezser formák kavalkádjából, nem így Gustav Klimt.

Objektum doboz

3. Múzsa, egy életen át

Emilie másik nővére, Helene 1891-ben hozzáment Gustav Klimt testvéréhez, Ernst Klimthez. Ernst Klimt halála után Gustav segítette sógornőjét. Ekkor találkozott Emilie-vel, aki akkor 18 éves volt. Gustav Klimt bátyja halála után rendszeresen megfordult a nővéreknél, egy egész nyarat töltött velük. Emilie stílusa teljesen megragadta a festőt, aki nem csak a ruháit, őt magát is modelljének használta. Sokan azt rebesgették, szeretők voltak, de annyi biztos, hogy Klimt valódi múzsaként tekintett a lányra. Amikor 56 évesen agyvérzést kapott, utolsó szavaival Emilie-t hívta.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

4. Mindene odaveszett

A második világháború végnapjaiban a ház, amelyben élt, kigyulladt. Nemcsak az összes ruhája veszett oda, hanem Gustav Klimt öröksége is.

5. Mai tervezőket is inspirál

Emilie ruhái túlságosan is forradalmiak voltak akkor, amikor megalkotta őket, viszont a mai napig inspirál tervezőket. A Valentino divatháznál és Karl Lagerfeldnél is tűntek fel Emilie Flöge inspirálta darabok.

Objektum doboz

iris von herpen

„Iris van Herpen maga a jövő” – ismerjétek meg a tervezőnőt, aki évtizedekkel jár a divat előtt

Örök kérdés, hogy a divattervezés művészet-e, vagy sem. Iris van Herpen esetében viszont egyértelműen művészetről beszélünk. A holland származású tervezőnő munkásságát egyelőre csak kevesen ismerik itthon, pedig higgyétek el, érdemes rá odafigyelni.

Viola írását ide kattintva olvashatjátok el.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!