Egyéb kategória

A menyasszonyok látványos, gyönyörű kiegészítője a köntös – Darcsi Orsolya tervezővel beszélgettünk

Ha a menyasszony kiegészítőit kell felsorolni, mindannyian pontosan tudjuk őket: fátyol, kesztyű, virágcsokor, harisnyakötő. Az elmúlt években annyit változott a történet, hogy virágcsokorból már készítenek külön dobócsokrot a menyasszonyoknak, a fátyol helyett virágkoszorú is kerülhet a menyasszonyok fejére. És most ismerkedjetek meg a legújabb kiegészítővel, a menyasszonyköntössel.

vous - 2017.07.07.
A menyasszonyok látványos, gyönyörű kiegészítője a köntös – Darcsi Orsolya tervezővel beszélgettünk

Nem mindenki kéri a menyasszonyok közül a készülődős fotókat. Van, aki viszont szívesen megörökítteti az átalakulást, amikor gyönyörű sminket, frizurát kap. Sokan a koszorúslányokkal együtt készülődnek. Ha ilyenkor profi fotók készülnek, érdemes odafigyelni arra is, mit viselnek a fényképeken szereplők. Vannak, akik a játszós ruha mellett döntenek, de akikhez közel áll a nőies stílus, kedvelik a nemes anyagokat, azok választhatnak szatén-, selyem- vagy csipkeköntösök közül.

Ma már itthon is van olyan tervező, aki menyasszonyköntösöket készít. Darcsi Orsolya köntösei sztárszerzőnk, Takács Nóra esküvőjén is ott lesznek – nem véletlenül. Ezek a darabok nemcsak gyönyörűek, hanem praktikusak is, nem mellesleg gyönyörűen mutatnak a készülődős fotókon.

Hogyan kezdtél menyasszonyköntösökkel foglalkozni?

Elég gyakran rendezek divatbemutatókat és fotózásokat. Korábban a smink és a frizura elkészítése alatt hiányoltam a modellekről egy könnyed, egységes ruhadarabot, ami

elsősorban praktikus, de mellette azért látványban is sokat emelhet a színvonalon.

Ekkor született meg a selyemköntös ötlete, ami aztán folyamatosan új kollekciókkal egészült ki, végül pedig megszületett a menyasszony és koszorúslány vonal. De próbálunk folyamatosan megújulni, például nemrég érkeztek a hosszú, elegáns, légies tengerparti köntösök, és nemsokára bemutatjuk az anya–lánya kollekciónkat. Ezeknek egyedi csomagolásuk van, gondosan megtervezve várják a gazdáikat.

Objektum doboz

Objektum doboz

Mekkora igény van a menyasszonyköntösökre itthon?

Egyre nagyobb az érdeklődés, de egyelőre Magyarországon ez még új keletű dolognak számít. Legtöbbször a koszorúslányok ajándékozzák meg vele a menyasszonyt. A köntöst sok esetben a lánybúcsún adják át. Külföldön viszont sokkal régebbi és kiforrottabb hagyományai vannak az esküvői készülődésnek, hangsúlyosabbak a részletek, és

fontos szerepük van a látványos kiegészítőknek is.

Milyen anyagból készülnek a köntösök?

Többféle anyaggal dolgozom, de a leggyakoribb a hernyóselyem vagy a szatén. Hetente többször ellenőrzöm az itthoni kínálatot és rendszeresen összehasonlítom a külföldről érkező anyagok minőségével, amelyeket Olaszországból és Törökországból rendelek. Ezután egyeztetünk a varrónővel, végül pedig jöhet a modellezés.

Objektum doboz

Mire kell figyelni a megrendeléskor?

Az egyedi kéréseknek mindig nagyon örülök, hiszen szuper érzés, ha egy-egy darabban a megrendelő és az én elképzeléseim is egyszerre jelennek meg, ilyenkor születnek a legegyedibb és legkülönlegesebb darabok.

Nagyon jó látni az alkotás során, hogy én is részesévé válok egy-egy élettörténetnek.

Fazon, szín, anyaghasználat terén is rugalmasak vagyunk. Leggyakrabban a hossz és az ujjak variálását kérik, míg a koszorúslányok köntöseinél fontos szempont a dekoráció vagy a menyasszonyi csokor színe.

Objektum doboz

Objektum doboz

Melyik a legnépszerűbb fazon?

Még mindig a klasszikus köntösfazon a leggyakoribb, amit hosszabb derékpánttal illetve tölcsér- vagy harangujjak kialakításával próbálunk egyedibbé tenni.

Ugye nem csak menyasszonyok rendelhetnek?

Elsőre kicsit meglepőnek tűnhet, de rengeteg a férfi vásárlónk, mivel díszdobozokkal és egyedi csomagolással tesszük különlegesebbé a hölgyek ajándékait. A menyasszonyi köntösök szezonálisak, ettől függetlenül folyamatosan frissülnek a kollekcióink: jelenleg a tengerparti nyaralásokból inspirálódunk, aztán az ősz közeledtével a meghittebb, családi pillanatokat álmodjuk újra.

Miket tervezel még a köntösök mellett?

Készítek még koszorúslányruhákat, estélyi és alkalmi ruhákat is. Ősszel azonban egy rendhagyó, új iránnyal mutatkozok be, amiről egyelőre csak annyit mondhatok, hogy merőben más lesz, mint amit eddig tőlem megszokhattak. Eddig inkább a visszafogott, púderesebb árnyalatok, a nőiesebb, babás fazonok uralták a kollekcióimat, most azonban másra terelődik a hangsúly.

Anyagválasztásban azonban továbbra is ragaszkodom a minőséghez, a legfontosabb, hogy időtálló anyagokat válasszak.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.