Egyéb kategória

Imádott játszani a konvenciókkal és imádta elengedni a fantáziáját: ismerjétek meg Jean Paul Gaultier-t

A francia divat fenegyereke. A csíkok királya. Madonna legendás csúcsos melltartójának megálmodója. Jean Paul Gaultier egy élő legenda, aki karakteres stílusával, ikonikussá vált vizualitásával és szerethető személyiségével egy generáció kedvencévé vált. 

vous - 2017.06.26.
Imádott játszani a konvenciókkal és imádta elengedni a fantáziáját: ismerjétek meg Jean Paul Gaultier-t

Az 1952-ben született tervező nem iskolában tanulta a tervezést: egyszerűen csak szeretett rajzolni, és ezzel múlatta az időt. Gyerekként rengeteget firkálgatott a barátai szórakoztatására, így az évek során gyakorlatilag autodidakta módon sajátította el a rajzolás művészetét. Mivel előszeretettel rajzolt táncoslányokat, mindig kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a ruhákat a legapróbb részletekig kidolgozza.

Objektum doboz

A szenvedélye tiniként már a munkájává vált:

18 éves korában, gimnáziumi tanulmányai mellett, a Pierre Cardin divatháznál kezdett dolgozni. A munka ugyan igazodott az órarendjéhez, Gaultier esetében a tervezés végül a tanulmányai rovására ment: megbukott az összes vizsgáján.

Amikor a Cardin divatháznál a tervezőt nem tudták tovább alkalmazni, Gaultier átkerült Jacques Esterel műhelyébe, ahol kialakult a mára már névjegyévé vált tervezői stílusa.

Nem sokkal később egy couture-ház, a Patou műhely vette fel, majd 1974-ben visszahívták Pierre Cardinhez, és arra kérték, képviselje a házat Manilában.

Önálló márka

Két évvel később bemutatta első önálló kollekcióját – igaz, ekkor még nem alapított saját márkát. Az önálló divatháza egészen 1982-ig váratott magára: Gaultier ekkora tudott befektetőt szerezni a munkája támogatásához.

Tervezői stílusára azonnal felkapta a fejét a közönség:

a nőket férfias sziluettekben állította kifutóra, a férfiakat pedig szoknyában. Imádott játszani a konvenciókkal és imádta elengedni a fantáziáját.

Nem csoda, hogy eleinte nem szülővárosában, hanem a legnyitottabb városban, Londonban áradoztak a munkájáról. 

„Gaultier munkássága radikális változást hozott: a kreatív folyamatra és a divaton belüli szexualitásra már egészen másként gondolunk neki köszönhetően” – nyilatkozta róla korábbi asszisztense és a Balenciaga későbbi kreatívigazgatója, Nicolas Ghesquière. 

Objektum doboz

Merész húzásait viszont eleinte nem övezte mindenhol felhőtlen siker:

„A britekben láttam leginkább az őrültségemre való nyitottságot, de mivel Párizsban kezdtem a munkát, nem tudtam áttenni a székhelyemet…” – nyilatkozta a kezdeti időszakról később. Így 1985 szeptemberében megnyitotta első párizsi üzletét a Rue Vivienne 6-os szám alatt.

Objektum doboz

A legendás csúcsos melltartó

Nemzetközi szinten akkor robbant be a köztudatba, amikor 1990-ben megtervezte Madonna Blond Ambition turnéjának a jelmezeit. Az azóta ikonikussá vált csúcsos melltartó örökre beírta a nevét a divattörténetbe. Gaultier persze nem számított akkora hírverésre, mint amekkorát a turné kapcsán kapott:

Nem azért vállaltam el a munkát, mert azt gondoltam, hogy a karrierem szempontjából fontos lehet, hanem mert óriási Madonna-rajongó voltam 

– nyilatkozta a The Telegraphnak 2010-ben. A tervező és az énekesnő közt a viszony barátsággá alakult, 2006-ban pedig Gaultier újra Madonna jelmeztervezőjének állt, és a Confessions turné színpadi ruháit is ő álmodta meg. 

Objektum doboz

Első couture-kollekcióját 1997-ben mutatta be: a világ akkorra pedig már minden húzását óriási érdeklődéssel figyelte.

Objektum doboz

Az őszinte tervező

Gaultier kedvelte az erős női karaktereket: rajongott azokért, akik a saját szabályaik szerint léteztek, és akik nem féltek kilógni a sorból. Szoros barátságot ápol Madonnával, Beth Dittóval, és Lady Gagával. Múzsájának pedig mindig azokat a nőket tekintette, akik újradefiniálták a szépséget. Az azonos méretekkel rendelkező modellek helyett egy alkalommal Dita Von Teese-t állította a kifutóra,

Objektum doboz

2005-ben pedig szemrebbenés nélkül az addigi szépségideáltól radikálisan eltérő modellre, a plus size Crystal Rennre adta aktuális kollekciójának legfontosabb darabját. A húzást óriási tapsvihar és pozitív sajtóvisszhang övezte.

Gaultier maga is az elfogadás élharcosa volt: nyíltan vállalta melegségét, és rengetegszer kampányolt a másság elfogadásáért. 2010 márciusában New Yorkban az AmfAR jótékonysági szervezettől kapott elismerést az AIDS-ellenes munkájáért. 

Objektum doboz

Ma már nemcsak mint tervező, de mint celebritás is foglalkoztatja az embereket: a hírességekkel köttetett legendás barátságai, nyíltan vállalt melegsége és persze az avantgárd tervei mind a középpontba állították. Tévéműsorokban szerepelt, könyvet írt, és továbbra is küldetéstudattal kampányol a másság elfogadása mellett.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.