Egyéb kategória

A festőművész, kinek arcképét az egész világ ismeri – Frida Kahlo felemelkedése és tragédiája

A nő, aki fiatal lányként férfiruhát hordott. A nő, kinek arcképét az egész világ ismeri. A nő, aki a festészetben találta meg szenvedélyét, akiért a férfiak és a nők egyaránt rajongtak, akinek tragikus halálát még ma is rejtélyek övezik. Frida Kahlo, mexikói festőművész életének története következik.

vous - 2016.07.06.
A festőművész, kinek arcképét az egész világ ismeri – Frida Kahlo felemelkedése és tragédiája

Frida Kahlo 1907. július 6-án született – bár születési évét 1910-ben jelölte meg a mexikói forradalom tiszteletére. Hatéves korában gyermekbénulás támadta meg, melynek következtében jobb lába eldeformálódott. Emiatt fiatalkorában gyakran férfiruhákat hordott, később pedig hosszú mexikói szoknya alá rejtette testét – ez egyébként egész életében a kedvenc viselete maradt. Kiegészítői és ruhái mindig gyönyörűek voltak, jellegzetes arcát, dús szemöldökét ezer közül is fel lehet ismerni. Tisztában volt adottságaival, és ezt ki is hangsúlyozta.

Forrás:
www.geh.org

Mivel szegény családból származott már gyerekként munkára kényszerült. Ennek ellenére az ország egyik legjobb középfokú intézményében tanult, orvosnak készült. 18 évesen az élete váratlan fordulatot vett: villamossal ütközött egy busz, amin utazott. Frida a balesetben súlyos gerincsérülést szenvedett, amiért hónapokig gipszfűzőt kellett hordania.

A tragédia során szerzett sérülései megváltoztatták az egész életét: az unalom és a fájdalom elől menekülve talált rá szenvedélyére, a festésre.

Frida Kahlo grafika Karácsonyi Anna

6 dolog, amit csak igazán kevesek tudnak Frida Kahlóról

„Az egész úgy indult, hogy rajongok Frida Kahlóért, aki egynegyed részt magyar az édesapja révén. Aztán kiderült, hogy mindezt megcáfolták. 🙁 A rajongásom iránta ennek ellenére is határtalan” – szól grafikusunk, Panka egyik korábbi cikke, amiben egy grafika segítségével mesél el nektek 6 izgalmas tényt Frida Kahlóról!

Festészet, vetélés és szeretők 

Első önarcképét egy baldachinos ágy mennyezetére szerelt tükörnek köszönhette, amiben rengeteget nézte magát. A kezdetleges önarcképek után rokonai és barátai portréját is elkészítette. Két év múlva élete szinte visszatért a normális kerékvágásba, ekkor csatlakozott az önálló mexikói kultúra megteremtését célul kitűző művészek csoportjához. Ekkor ismerkedett meg férjével is, Diego Riverával, a nála 21 évvel idősebb festőművésszel. Az imádott férfi hatására döntött úgy, hogy végleg elkötelezi magát a festészet mellett. Igaz, az orvosok azt mondták neki, hogy a balesete miatt nem lehet gyermeke, vállalta a kockázatot és többször is teherbe esett – sajnos nem járt sikerrel, vetélésen és jó néhány abortuszon is átesett.

Mivel férje – a többi szeretője mellett – Frida húgával is viszonyt kezdett, a nő nem érezte többé kötelezőnek a házastársi hűséget, jó néhány férfival és nővel is viszonyt kezdett, köztük a magyar származású Muray Miklóssal, egy Costa Rica-i énekesnővel, Chavela Vargasszal és Lev Trockijjal is.

Forrás:
geh.org/Nickolas Muray

Kendőzetlen bájok

Mivel Frida elsősorban magának festett, nagyon meglepte, hogy mások is érdeklődnek festményei iránt. A hirtelen jött szabadság felnyitotta a szemét, rájött, hogy a világ nem csupán a híres festő feleségét látja benne, hanem rá, Fridára is kíváncsiak. Elsőként ábrázolta kendőzetlenül a női testet és a szexualitást. A valóságot festette meg, a saját valóságát, közel 150 képének a fele önarckép volt, melyeken mindig az adott érzéseinek megfelelően festette le magát. A megrendelések egymást követték, sorra nyíltak a kiállításai. Ő volt az első latin-amerikai női festő, akitől képet vásárolt a Louvre.

Forrás:
www.fridakahlo.it
André Castelot: Miksa és Sarolta

André Castelot: Miksa és Sarolta
Forrás:
Alexandra Kiadó

A művésznő összeomlása és tragédiája

Miközben sikert sikerre halmozott, elvált férjétől, majd egy év múlva újra összeházasodtak. Állítólag meg nem született gyermeke helyett iránta táplált anyai érzelmeket. Gerince azonban egyre jobban fájni kezdett, újra acélfűzőt kellett viselni, majd többször meg is műtötték, ami sajnos nem segített az állapotán. Később depressziós lett, végül tolószékbe kényszerült és fájdalomcsillapítókra szorult. Betegsége a képein is meglátszott, ugyanis utolsó munkáit már vastag festékréteg és pontatlan ecsetvonások jellemezték. Később amputálták a jobb lábát, de ez sem akadályozta meg abban, hogy elmenjen első önálló mexikói kiállítására, ahol ágyban fekve, díszes ruhában jelent meg. Állapota egyre romlott, végül 47 évesen meghalt. Az orvosok tüdőembóliát állapítottak meg nála, azonban halála körül azóta is legendák keringenek, hiszen a naplójában talált bejegyzések miatt nem zárható ki az sem, hogy öngyilkosságot követett el.

Azt, hogy mi történt pontosan, talán már sohasem tudhatjuk meg. Egy valamit azonban biztosan állíthatunk: Frida Kahlo olyan magával ragadó őszinteséggel festette meg érzéseit, ahogy senki. Egy harcos volt, aki az utolsó pillanatig küzdött az álmaiért és felvállalta önmagát. Egy igazi erős nő.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
Otthon
Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
vous - 2024.03.28.
Otthonaink berendezése mindig egy izgalmas, ugyanakkor embert próbáló, jelentős költséggel járó feladat, amely meghatározó a stílus és a kényelem szempontjából, így körültekintést, megfontolást igényel.