Egyéb kategória

Ételek, amelyek komoly függőséget okoznak – mit tegyünk-együnk ellenük?

Vannak jócskán olyan ételek, amikről tudjuk, hogy nemcsak hogy nem egészségesek, de komoly függőséget is okoznak, ennek ellenére – vagy épp ezért? – sokan képtelenek lemondani róluk. Sajnos sokszor ezek az ételek a legegyszerűbb megoldások. Tipikusan a junk food ilyen, de nem akarunk riogatni: mindenre vannak megoldások, alternatívák!

vous - 2017.06.14.
Ételek, amelyek komoly függőséget okoznak – mit tegyünk-együnk ellenük?

Köztudott, hogy a legtöbb gyorsétterem kínálatában megtalálható hamburgerek, sült krumplik és fagyik, az üdítőkről nem is beszélve, nemcsak egészségtelenek, hanem rendszeres fogyasztásuk függőséghez is vezethet.

Forrás:
Depositphotos

Ma már tudományosan bizonyított, hogy ennek oka a nagy zsírtartalom, illetve a magas glikémiás index, mégpedig azért, mert fogyasztásuk dopamint termel az agyban, vagyis úgynevezett „boldogsághormont”. Ezt később a szervezet újra követeli, hogy agyunk ugyanazt a boldogságérzést tapasztalhassa meg újra és újra. Ez pedig maga a függőség. Arról nem is beszélve, hogy

ez a hormon blokkolja a teltségérzetet, ezért ezekből az ételekből-italokból többet is eszünk-iszunk, mint amúgy tennénk.

Kíváncsiak vagytok, melyek még a függőséget okozó ételek? Keressétek a teljes cikket a Cookta oldalán

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.