Egyéb kategória

4 téma, amit nem biztos, hogy megbeszéltek a párotokkal, pedig kellene

Azt beszéltük a lányokkal a szerkesztőségben, hogy mi az olyan párkapcsolatban hiszünk, ahol mindent meg tudunk beszélni a párunkkal. Én személy szerint elképzelhetetlennek tartom, hogy bármiről is ne beszéljek a férjemmel, nincsenek tabutémák, maximum néhány dolgot nem azonnal beszélek meg vele, hanem mondjuk annyival később, míg rendeződnek a fejemben a dolgok.

vous - 2021.08.20.
4 téma, amit nem biztos, hogy megbeszéltek a párotokkal, pedig kellene

Ennek ellenére mindannyian tudtunk hozni olyan példákat – ismerőstől vagy hallomásból, vagy valahol olvastuk –, amikor tabutéma jelent meg a párkapcsolatban, vagy a pár tagjai nem árultak el egymásnak apró-cseprő dolgokat, mert tartottak tőle, hogy nem találnak majd megértő fülekre. Emögött persze sok minden állhat. Egyrészt lehet, hogy tényleg nem értette meg őket a párjuk, de az is lehet, hogy neveltetésből fakadóan válik egy-egy téma kínossá, tabuvá, szégyellnivalóvá.

Ezek többnyie négy téma köré csoportosulnak. 

Valamilyen nőgyógyászati probléma

Még mindig előfordul, hogy szégyellünk beszélni arról, ha valamilyen nőgyógyászati problémánk akad. Sokan otthonról hozzák ezt a szégyenérzetet. Mintha mi lennénk a hibásak azért, mert esetleg összeszedtünk egy fertőzést, legyen szó hüvelygombáról, amihez még csak arra sincs szükség, hogy gyakran váltogassuk a partnerünket. (Nem mintha az nem lenne mindenkinek szabad választási joga.) 

Az olyan kellemetlen emlékek, mint az anyukánk vagy a nőgyőgyászunk helytelenítő arca, megjegyzései, bőven elegek ahhoz, hogy megalapozzák bennünk a szégyenérzetet.

Ez odáig fajul, hogy a párkapcsolati kommunikáció perifériájára szorulnak ezek a témák. Pedig erről beszélni kell, hiszen mindkettőtöket ugyanúgy érint. A test pedig esendő, vigyázni kell rá, gondozni és óvni. Azért rosszul érezni magatokat, mert összeszedtetek egy nemi betegséget, kábé olyan, mint rosszul érezni magatokat azért, mert influenzaszezonban elkaptátok az influenzát. Nonszensz.

Objektum doboz

Valamilyen egészségügyi probléma

Erőteljesen jelen van a szégyenérzet az egészségügyi problémák terén is. Emögött többnyire az erősnek kell lenni mechanizmusa áll, amit szintén nehéz lebontani, ha a családból hozott csomagban cipeljük. Sokaknak igenis kudarc, ha betegség miatt nem tudják ellátni a feladatukat, segítséget kell kérniük, vagy életmódot kell váltaniuk, ami kihat a másik félre is.

Néha a betegség maga az oka annak, hogy nehezen beszélünk róla. Ezeket a gátakat le kell bontani, bármilyen nehéz is, hiszen felszabadító érzés, amikor tabuk nélkül beszélhettek a benneteket nyomó problémákról, érzésekről. Nem is gondolnátok, egy-egy kínosnak érzett téma megbeszélése mennyire természetes a másiknak.

Tegyetek egy próbát!

mengyan-eszter-parkapcsolat-pisi-kaki-oszinteseg-termeszetesseg

Miért létezik a kakipara a párkapcsolatban?

A széklet, bélsár, vagy hétköznapi nevén a kaki ugyanis még mindig túl sokszor okoz kommunikácós szorulást a párkapcsolatban (is). Pedig a természetes dolgok elhallgatása kezd kimenni a divatból, itt az ideje, hogy ne csak a menstruációról, a természetes hüvelyfolyásról, a mindennapos testszégyenítésről beszéljünk. Számoljunk le a #kakiparával is.

A cikket itt olvashatjátok!

Valamilyen lelki probléma

Tévedés azt hinni, hogy csak a férfiakra igaz a legyél erős társadalmi nyomása. Sokan vagyunk, sokfélék, sokféle családból jövünk. Gyakran látjuk azt a szüleinktől, hogy le kell mondanunk magunkról a másik érdekében, tűrnünk kell, és mindezt emelt fővel kell kezelnünk. Ez gyakran úgy csapódik le, hogy nem beszélünk még a hozzánk legközelebb állókkal sem arról, mi zajlik le a lelkünkben, pedig kellene. A párkapcsolati kommunikáció alapja kéne, hogy legyen, hogy beszéljünk az érzelmeinkről és félelmeinkről.

Ez sokunknak még mindig hatalmas tanulandó életfeladat.

A költekezés mértéke

Szintén gyakori, hogy nem mindig osztjuk meg a másikkal, mennyit költünk a kedvenc ruhaboltunkban (néha nem is keveset), mert mit szól majd hozzá a férj vagy a pasi. Pedig hosszú távon nem beszélni a pénzügyekről nem vezet túl jóra. Egyrészt a büdzsét is felborítja, hiszen ketten dobjátok össze a költségeket, és azért jó, ha képben vagytok azzal, hogy éppen ki mennyit költ. Másrészt nincs értelme titkolózni, hiszen a párotok úgyis észreveszi, hogy szerváltatok pár új darabot a ruhatárokba, és a jó párkapcsolatban ez nem kellene, hogy problémát okozzon.

Objektum doboz

Azt már ebben a cikkben kitárgyaltuk, hogy a közös kassza vagy a külön kassza praktikusabb-e, de a lényeg ugyanaz: ha saját magatokra költötök, azt szabad, sőt, kell is. Mindössze arra van szükség, hogy lefektessétek a szabályokat erre vonatkozóan, vagy meghatározzátok a költségkeretet. Ha pedig mégis becsúszik plusz párezer forintos költés, azt illik megosztani a másikkal.

Ajánlott cikkek