A banoffee pie az angolok egyik kedvenc süteménye, igazi tömör gyönyör, ráadásul egyszerű is, sütés nélküli kalóriabomba. Nem lehet abbahagyni, mert annyira habos és krémes.
Igazi sikerdesszert, ami 1971-ben született, és mára már nemzeti édességként tartják számon a szigetországban. Az alapja omlós keksz és vaj keveréke, amire vastag réteg karamellkrém kerül és banán, mindezt pedig sok tejszínhab zárja, némi csokoládéval koronázva.
Sokan amerikainak hiszik, pedig egy East Essex-i étterem, a Hungry Monk – éhes barát – szakácsa találta ki, aki azt a kérést kapta, hogy kerüljön az étlapra valamilyen karamellás desszert. Először almával, majd mandarinnal kombinálta a karamellt, de a befutó a banán lett, a desszertet pedig a banana és a toffee szavakat összefűzve banoffee pie-nak nevezték el.
Azta! A vakítóan fehér mosoly titka a banánban rejtőzik
Mostanában nagyon felkapott lett a fogfehérítés, az üzletekben, a reklámokban, de még a plakátokon is gyakran jön velünk szembe ez a jelenség. A speciális fogkrémek ára nem a legbarátibb, a fogorvosi kezelésről pedig már ne is beszéljünk, de szerencsére lehet próbálkozni olcsó, otthoni praktikákkal is.
A pitetortának akkora sikere lett, hogy nem tudták levenni az étlapról, és receptje 1974-ben megjelent a Hungry Monk titkai című kiadványban, majd az étterem 1997-ben megjelenő saját szakácskönyvében, a Mennyekben a Hungry Monkkal receptgyűjteményben. Természetesen rengeteg étterem is átvette, és az emberek otthon is előszeretettel készítik, mert olyan egyszerű.
A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!