Sokan azt gondolják, hogy a kettő ugyanaz, és bár igaz, hogy a kókuszdió is pálmafán terem, a pálmaolaj az úgynevezett olajpálma terméséből kinyerhető zsiradék, és nagyon megosztó a használata a környezet- és egészségtudatos fogyasztók köreiben.
A pálmaolaj vagy pálmazsír az egyik legelterjedtebb zsiradék, nem is tudunk róla, mennyi mindenben találkozhatunk vele. Olcsó, így előszeretettel használják olyan késztermékekben, amihez zsiradékra van szükség. Pálmaolajból készül a legtöbb margarin, de ezt használják a Nutellához is, különféle nápolyik töltelékébe, csokikba, de kapható önmagában is otthoni sütéshez, főzéshez,
és jóval olcsóbb, mint a kókuszzsír.
A pálmaolaj az úgynevezett olajpálma (Elaeis guineensis) terméséből készül, hidegen nem sajtolható, csak magas hőfokon, így már eleve veszít tápértékéből. A zsiradék színe narancssárga, amit kémia eljárással fehérítenek.
Folyékony halmazállapotú, ezért is nevezik olajnak. A pálmazsírhoz hidrogénezésre van szükség, ez pedig tele van a szervezetre káros transzzsírral, vagyis telített zsírral.
A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!