Egyéb kategória

2017 eddigi legjobb dokumentumfilmje a pornóiparról szól

Amióta otthon nincsen száz tévécsatornánk, helyette viszont előfizettünk a Netflixre és az HBO GO-ra, dokumentumfilm-fogyasztó lettem. A Trónok harca véres kaszabolásai helyett a világ legjobb séfjeinek húsfeldolgozási technikáit lesem el, a Jane the Virgin poénjai helyett a szűznek éppen nem nevezhető amatőr pornó köt le jelenleg. A Hot Girls Wanted: Turned On az egyik legjobb dokusorozat, amit az utóbbi időben láttam. Ráadásul nagyon fontos témáról van benne szó, számtalan megdöbbentő adattal.

vous - 2017.05.03.
2017 eddigi legjobb dokumentumfilmje a pornóiparról szól

Lehet szeretni vagy nem szeretni: a pornóipar létezik, iparként működik, és ha senki nem nézné, ahogy állítja, akkor valószínűleg most én sem írnék róla.

A pornóból viszont sokan keresnek sok, több és még több pénzt – igaz, lehet, hogy már nem úgy, mint az aranykorban. Az internet korában ugyanis egyre kevesebb felhasználó szeretne fizetni, viszont pont az internet miatt egyre többen nézik. Mit nézik! Nagyon-nagyon sokan vannak, akik ezeken a netre feltöltött filmeken szocializálódnak, webkamerás „modellek” lesznek a képzelt barátnőik.

Ez utóbbit csak azért emelem ki, mert friss élményként él bennem a bevezetőben említett sorozat 5. része, amely arról szól, hogy a camgirlként dolgozó és amúgy a férjével (!) Hollywoodban élő Alice egy hétvégén meglátogatja azt a srácot, aki négy éve Melbourne-ből nézi, ahogy Alice a webkamera előtt kényezteti magát. (Természetesen fizet érte.) A lány szerint ez barátság, a fiú ennél többet érez: szerelmes. Azt gondolja, ez egy igazi kapcsolat, amelynek a beteljesedése lenne – immár fizikai síkon is – a hétvége, amit együtt töltenek.

Őszintén megmondom, fogalmam nincsen arról, hogy a Netflix lefizette az interjúalanyait, milyen szerződést íratott velük alá, egyáltalán valódi szereplők-e, vagy színészek, de teljes sokkban ültem a tévé előtt negyven percig, és azon gondolkoztam, hány ilyen srác vagy lány él közöttünk.

Mennyire frusztráltak, és mennyire nincsenek meg az eszközeik ahhoz, hogy segítsenek magukon. A történet végül jóra fordul: Alice egyrészt belátja, hogy négy évig így vagy úgy, de magához láncolta a srácot. Az utolsó este őszintén elmondja neki, hogy ebből a kapcsolatból nem lehet semmi, mert a srác nem a valódi énjét kedveli, hanem a bugyiját letoló, melltartóját ledobó lányt, aki a kamera előtt áll nap mint nap. A srác pedig ráébredt arra, hogy tényleg megérdemel egy valódi kapcsolatot, mert elég értékes hozzá.

A happy end (nem, nem happy ending) ellenére sem érzem a feloldást.

Forrás:
youtube

A sorozat egyébként nagyon okosan építkezik, őszintén, nyíltan beszél a pornóról, nincsenek csak jók és csak rosszak, és nemcsak nőkről van szó, hanem az iparban dolgozó férfiak problémáit is bemutatja. A hat rész során megismerünk olyan nőket, akik a kamerák mögött dolgoznak, bepillanthatunk egy pornószínészügynök mindennapjaiba, aki az újoncokat kísérgeti, két afroamerikai férfi színész mesél a rasszista iparágban eltöltött éveikről, és egy korábbi realitysztár Tinder-kalandjait is megismerhetjük.

A hatodik, befejező epizódot még tartogatom, állítólag az már nem is kifejezetten a pornóiparról szól, mégis a legnehezebben feldolgozható az összes közül. Ami talán a legfontosabb (amellett, hogy ráláthatunk erre a világra): sokszor szóba kerül a feminista pornó, amelynek egyik kiemelkedő alakja az első részben is nyilatkozó Erika Lust, aki ma az egyik legsikeresebb női pornófilmes.

pornó smink emcsi emőke

Fél napra pornószínésznővé változtam – Rideg Natali sminkmester beavatott a szakmába

Augusztus közepén a VOUS szerkesztőségében akkora volt az izgalom, mint karácsonykor. Izzadt tenyérrel vártunk valakit, akiről tudtuk, egy teljesen új világot tár elénk. Rideg Natali sminkmester járt nálunk, akitől én egy pornstar (igen, jól olvastátok!) sminket kaptam, a VOUS-lányok pedig egy feledhetetlen délelőttöt. Natali zavarba ejtő lazasággal és őszinteséggel mesélt a felnőttfilmes világról. Na jó, azért beszéltünk a sminkekről is.

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.

Erika Lust, a feminista pornó nagyasszonya

A svéd származású, de jelenleg Barcelonában élő rendezőnő a Wikipédia szerint 39 vagy 40 éves, de ennél biztosabb, hogy ő csinálja ma a legjobb feminista pornót a világon. Hozott anyagból dolgozik: arra bátorítja a nőket, hogy mondják el, mit szeretnének látni a képernyőn, mi érinti meg őket, mitől izgulnak fel. Azt szeretné, ha minél több nő dolgozna a kulisszák mögött is, mert ettől kap a jelenleg még mindig férfiak uralta pornófilmipar más jelleget.

A mainstream pornó jelenleg még mindig a férfiak igényeit és vágyait elégíti ki, ezen szeretne változtatni.

Forrás:
Femelist

Azt mondja, a legtöbb jelenetet ők uralják, az ő vágyaik elégülnek ki, a nő csak egy eszköz. Erika viszont olyan pornót csinál, amely a nőknek szól, ugyanakkor mindezt nagyon érzéki, finom, művészi eszközökkel teszi.

Nézzétek meg ezt a néhány másodpercet!

Objektum doboz

A dokumentumfilmből az derül ki, Erika nem szeretne a mainstream pornófilmekben megszokott módon dolgozni: amikor a szereplőnek fájdalmai vannak, azonnal leállítja a forgatást, majd később befejezik. A nem amatőr színészeket pedig folyamatosan arra figyelmezteti, hogy mellőzzék a számukra más forgatásokon már megszokott hajhúzást vagy fojtogatást. Nála az nem játszik. „A pornó ma már a szexuális edukáció része” – mondja, és számára nem mindegy, min szocializálódnak azok, akik majd a két lányával létesítenek szexuális kapcsolatot a jövőben.

szex pár szeretkezés

5 dolog, amit a pasiknak nem a pornófilmekből kéne megtanulniuk

Nincs könnyű dolguk a pasiknak, amikor nő kerül az ágyukba, hiszen míg nem szereznek tapasztalatot, addig csak a pornóból tudnak tájékozódni. Na, és ez az, aminek hallatán együtt sóhajt fel minden nő, mert ha a pornó könyv lenne, akkor elégetnénk. Bárhonnan tanuljatok skacok, csak onnan ne, jó?

Még ne menjetek sehova! Előbb olvassátok el mind az 5 pontot ide kattintva!

Megdöbbentő adatok

Nem mintha annyira szeretném ezeket a hatásvadász közcímeket, de ami megdöbbentő, az tényleg az, nincs mit szépíteni. A sorozat előkészítésekor a rendező az Indiana Egyetem munkatársaival működött együtt, hogy megfelelő kutatási anyag álljon rendelkezésére a témában. A tinédzserek és felnőttek pornófogyasztási szokásaira voltak kíváncsiak.

A filmben több adatot közzé is tettek. Kiderült például, hogy:

  • a fiatal felnőttek és gyerekek nagy százaléka szexuális ismereteit a pornófilmekből szerzi (a felvilágosító könyvek, füzetek, órák ideje lejárt);
  • a 14 évet betöltő tinik majdnem 40%-a látott már pornófilmet;
  • a 14 évet betöltő tinik közel 50%-a kettő vagy ennél is kevesebb napot töltött szexuális felvilágosítással. Nem csoda, ha minden információhoz a neten szeretnének hozzájutni.

A sorozat még csak véletlenül sem titkolja, hogy az a kép, amit a pornó fest a szexualitásról, nem nevezhető ideálisnak.

Általában arra biztatlak benneteket itt, a VOUS-n is, hogy nézzetek minél több jó dokumentumfilmet, mert segít megismerni a világot, amelyben élünk. Most azt kérem, ne csak nézzétek meg, hanem beszélgessetek is róla – bármilyen ciki is– olyan kiskamasz családtagotokkal, aki elfogadja tőletek ezeket az érzékeny témákat.

Ne hagyjátok, hogy a YouPorn, a Google vagy Tumblr legyen a felvilágosítójuk. A modern szexualitást nem titkolni vagy tagadni kell, hanem megérteni a működését, mert csak így tudunk felkészülni azokra a kérdésekre és problémákra, amelyek a tizenéves szeretteinket megtalálják.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.