Egyéb kategória

Ha a méhek kipusztulnak, mi néhány éven belül követjük őket

Mi a baj a mézzel? A méhek amúgy is azt csinálnák, nem? Akkor miért kell odafigyelni, honnan is származik? Tényleg kipusztulnak? Miért? És miért olyan fontos ez ránk nézve? A méhek napján érdemes ezeken a kérdéseken elgondolkodni egy kicsit. A méhek világa (More Than Honey) című dokumentumfilm a fenti kérdésekre adja meg a választ – és annál is többet.

vous - 2017.04.30.
Ha a méhek kipusztulnak, mi néhány éven belül követjük őket

Einstein szerint ha a méhek kipusztulnak, az emberek néhány éven belül követik őket.

1994-től április 30-a a méhek napja Magyarországon. Ugyan a Magyar Méhészek Egyesülete azzal a céllal hozta létre ezt a napot, hogy a mézet és a méhészeti termékeket megismertesse és megkedveltesse, ma már inkább arról kell beszélnünk, mennyire fontos az, hogy tudjuk, honnan érkezik a méz, és miért kell óvnunk és védenünk a méheket.

Régen a növények, a méhek, az állatok és az emberek úgy kapcsolódtak egymáshoz, mint a fogaskerekek. Manapság rosszul megy a méhek sora. A méhek az ipari állattartás részeivé váltak, az élelmiszeriparban óriási a szerepük, amit ki is használ az ember – tudtam meg a fent említett dokumentumfilmből.

Amerikában például a vándorméhészek tavasztól őszig óriási kamionokkal utaztatják a méhcsaládokat, hogy azok minél több területet porozzanak be, eközben készítik a mézet is. A méheket az út során nemcsak a növényekre spriccelt gombaölő szerek és egyéb vegyszerek pusztítják el, hanem a 

  • féregirtók
  • antibiotikumok
  • beltenyészet
  • atkák
  • stressz együttes hatása miatt hullanak el tömegesen.

A pusztulás sokszor epikus méreteket ölt, és ma már olyan gyakori, hogy a méhészek – akiknek mindene a méh – kezdenek hozzászokni a jelenséghez.

Forrás:
Youtube / Kurzgesagt

Ebben a videóban egy rövidebb összefoglalót találtok a méhek pusztulására: 

Objektum doboz

Felkiáltójel

„Az időjárás szélsőségeit a méhek is nehezen viselik” – egy méhésszel beszélgettünk

Méz a teába, sütibe, szinte mindenbe – akár cukor helyett. „Tegyetek mézet mindenbe, mert az egészséges!” – ez a fényes papírra nyomtatott magazinok üzenete. De belegondoltatok már abba, mennyit dolgoznak a méhek értünk, hogy a mi életünk ne csak finomabb, de egészségesebb is legyen? Egy igazi hozzáértőt, Bónáné Marit kérdeztem a méhészkedés – olykor igen nehéz – világáról.

Olvassátok tovább a cikket itt!

Pedig elképesztően fontos a jelenlétük. Három ételből egyet közvetve a méheknek köszönhetünk. Közreműködésük nélkül számtalan növényfaj kipusztulna, hiszen nem mindegyik fajnál működik a szélmegporzás. (A színes és illatos növényeket a méhek porozzák be, a jelentékteleneket pedig a szél.) A kipusztuló növények az emberek éhezéséhez vezetnének.

Gyógyszerek (antibiotikum) nélkül ma már az ázsiai, európai és észak-amerikai méhcsaládok közül szinte egyik sem maradna életben. Kínában léteznek olyan területek, ahol már nem is élnek. Itt fültisztító pálcikához hasonló eszközzel porozzák a növényeket olcsón munkások, akik – felmérések is bizonyítják – közel sem olyan hatékonyak, mint a méhek.

És miért is lennének? Ezek a kis hatlábúak arra születtek, hogy begyűjtsék a virágport és közben beporozzák a növényeket. A természet tökéletességéről mesélnek, amíg hagyjuk őket. Nem szabad, hogy az emberi kizsákmányolás, a gazdagság iránti vágy áldozatai legyenek.

Mit tehettek?

  • Ha tehetitek válasszatok helyi, ökológiai gazdaságból származó mézet.
  • A kertetekben, erkélyetekben, teraszotokon lehetőleg ne használjatok növényvédő szereket.
  • Létesítsetek minél több vadvirágos részt. Nemrég bukkantam rá a Virágos Pagony és a Play Plants ötletére, a méhecskebarát magbombákra. A magokból virágzó fűszernövények és vadvirágok kelnek ki, amelyek etikus és fenntartható gazdaságból származnak.

Van még egyéb ötletetek? Osszátok meg velünk! 

Felkiáltójel

„Reggelente direkt megcsípetem magam” – Bepillantás egy méhész életébe

Kutasi Tamással Budához közel, a Pilisben találkoztunk, ahol épp teleltetésre készítette elő a méhcsaládjait. Közben pedig ezer dolgot elmesélt arról, hogyan élik túl a hideg telet az apró és szőrös kis méztermelők, hogy meddig élnek egyáltalán, és hogyan bírja ő a méhcsípéseket. Minden kérdésemre válaszolt, és még akkor is mosolygott, amikor a nehéz kaptárakat pakolgatta. Egyszer azért összeráncolta a szemöldökét: véletlenül darázsnak hívtam az apróságait.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.