Egyéb kategória

Ezzel az 5 egyszerű hétköznapi trükkel csökkenthetitek a szemetet

Először azt akartam írni címnek, hogy 5 dolog, amit hetek óta mindig magammal viszek, hogy csökkentsem a szemetet, aztán rájöttem, hogy nem fogok nektek hazudni (meg magamnak sem): nem sikerül minden nap rendesen bepakolni a táskámba. Hol a termoszom marad az edényszárítón, hol a textilzsákot felejtem a kilincsen vagy a konyhapulton. Aztán a boltban marad a bosszankodás és a rossz lelkiismeret... pedig nem kellene, mert valahol el kell kezdeni.

vous - 2017.04.26.
Ezzel az 5 egyszerű hétköznapi trükkel csökkenthetitek a szemetet

Aki egyszer elhatározta, hogy szeretne kevesebb hulladékot termelni, annak az elhatározás mellett át kell írnia sok viselkedési mintát, amit megtanult vagy (fiatalabb VOUS-olvasók, helló!) amiben szocializálódott. Szerencsére senki nem parancsolja azt, hogy váljatok egyből Bea Johnsonná, a zero waste életmód koronázatlan királynőjévé. A lényeg a felismerés, a fokozatosság, aztán megszületnek az újabb és újabb igények arra, hogy még kevesebb, majd még kevesebb szemetet termeljetek.

Persze lesznek, akik sosem fognak eljutni addig, hogy intimtölcsérre cseréljék a tampont, vagy bidét építsenek a fürdőszobába, és azt használják vécépapír helyett, vagy egyszerűen csak vízzel mossanak hajat, de már néhány aprósággal is sokat tehettek.

A lényeg, hogy ne higgyétek el, egy fecske nem csinál nyarat, ne másra mutogassatok, hanem ti kezdjetek tenni valamit. Ehhez hoztam néhány ötletet. 

Textilzsák

Azt hiszem, minden magyar háztartásban van egy szatyor, amelyben további nejlonszatyrok és nejlontasakok laknak, amelyeket a bevásárlásaink során gyűjtünk be csak azért, hogy néhány péksütit vagy zöldséget hazavigyünk bennük. Ezeket szinte a legtöbb esetben kiválthatjátok textilzsákokra. Amikor először mentem ilyen zsákkal vásárolni a közeli pékségbe, kicsit lámpalázam volt, de aztán úgy voltam vele, senki nem szólhat semmit azért, hogy én miben szeretném hazavinni a kifliket, amiket megveszek.

Soha nem is szóltak rám a zsákok miatt, sőt, a hőlégballonos zsákocskámat sokszor megdicsérik. Remélem, ti is hasonlóan pozitív tapasztalatokkal találkoztok majd.

Esküszöm, a piac és a zöldséges nehezebb ügy, mert résen kell lenni, hogy ne akarjanak egyből műanyaggal felfegyverezni. Ilyenkor kedvesen (és villámgyorsan) visszautasítom a műanyagot, és boldogan pakolok a mosható textilzsákokba. 

1. Cibi, 2. The sorting bags, 3. Profibags, 4. ShamoBags

1. Cibi, 2. The Sorting Bags, 3. Profibags, 4. ShamoBags
Forrás:
vous

Kulacs

A csapvíz–ásványvíz konfliktus legalább olyan erős, mint a tejháború (igyunk vagy ne?), illetve a vaj és margarin csatája – bár ez utóbbi mintha eldőlni látszódna a vaj javára. Az biztos, hogy a kisüveges ásványvíz az egyik legrosszabb döntés, ha a hulladékcsökkentés a téma. Akkor már inkább a csapvíz egy dizájnos kulacsban.

1. IKEA, 2. Contigo, 3. KeepCup, 4. Laken Futura, 5. myequa

1. IKEA, 2. Contigo, 3. KeepCup, 4. Laken Futura, 5. myequa
Forrás:
vous
Szemét, piknik! – Így tervezzetek hulladékmentes kirándulást!

Szemét, piknik! – így tervezzetek hulladékmentes kirándulást!

Nemcsak a tavasz van itt, hanem végre a kirándulóidő is. Az időjárásappom szerint hétvégén már 23 fok és napsütés lesz Budapesten és környékén, szóval tökéletes idő kiránduláshoz, piknikezéshez. Mióta kicsit többet foglalkozom a hulladékmentes életmód témájával, sokszor belegondolok, hogy egy-egy tevékenységgel mennyi szemetet termelünk, és hogyan lehetne ezen változtatni. A következőkben a tavaszi piknikezéshez mutatok hulladékmentes alternatívát, hogy ne ez legyen a vége:

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább!

Bevásárlószatyor

A péksüteményeknek, valamint a zöldségeknek és gyümölcsöknek fenntartott zsákok mellett legyen nálatok egy nagyobb bevásárlótáska is, hogy ne kelljen mindig nejlon- vagy papírszatyrot vásárolni a boltokban. Magatok is készíthettek ilyet például jéggel és textilfestékkel, de ma már sok környezettudatos magyar kézműves és dizájner van, akik csinos termékeket kínálnak a bevásárláshoz.

A legtöbb annyira jól néz ki, hogy sima táskaként is viselhetitek őket (csak akkor legyen nálatok még egy az extra cuccoknak).

1. Cibi, 2. Printa, 3. Nändi, 4. The sorting bags

1. Cibi, 2. Printa, 3. Nandi, 4. The Sorting Bags
Forrás:
vous

Termosz

Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen olyan bűnös lélek, akinek kapkodós reggeleken nem sikerül otthon lefőznie a kávét, és útközben vesz magának egyet valahol. Bármennyire is menőnek tűnt valamikor papírpohárral végigvonulni a körúton az amerikai életérzés jegyében, ha belegondoltok, napi három elvivős kávé az három papírpohár három műanyag tetővel, amiben maximum fél órát időzik az italotok.

Akkor már inkább egy dizájnos termosz, amibe a legtöbb helyen kérdés nélkül beletöltik a kávét.

1. Tchibo, 2. IKEA, 3. Contigo

1. Tchibo, 2. IKEA, 3. Contigo
Forrás:
vous
Hogyan lesz 1 ruhából 22, és 1 szoknyából 8 különböző? Megmutatom!

Hogyan lesz 1 ruhából 22 és 1 szoknyából 8 különböző? Megmutatom!

Oké, nem én, hanem a zero waste koronázatlan királynője, Bea Johnson, akinek én is ott ültem a budapesti előadásán. A beszámolót megírtam, de folyamatosan két dolog kattog az agyamban: a hajam levágatása és eladományozása, valamint a minimalista ruhatár kialakítása. Kitaláljátok, melyik lenne az igazi kihívás?

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább!

Ételhordó doboz

Az ételhordó azt feltételezi, hogy van mit hordani benne. Nálam ez (sajnos) viszonylag ritkán fordul elő, mivel nem vagyok egy konyhatündér, de vannak a szerkesztőségben, akik rendszeresen érkeznek dobozokkal.

Ezek a praktikus, jól záródó dobozok amúgy akkor is jól jönnek, ha felvágottat, sajtot vagy húst szeretnétek vásárolni, amit kifejezetten ezekbe kértek. Én még eddig nem jutottam el, mivel kevés felvágottat és sajtot eszek mostanában, amikor pedig lehetett volna, pont nem volt nálam a doboz.

De ha van ilyen tapasztalatotok, osszátok meg velünk!

1. IKEA, 2. kookta, 3. Praktiker

1. IKEA, 2. kookta, 3. Praktiker
Forrás:
vous
Ajánlott cikkek