Egyéb kategória

Janikovszky Évát felnőttként is imádni fogjátok – itt a bizonyíték

Janikovszky Éva pályája során közel harminc könyvet írt, sokszor szerepelt a tévében, rádióban, műveiből pedig több rajzfilm is készült. Gyerekként imádtuk ezeket olvasni és nézni, de egy biztos: most, felnőtt fejjel sem változott ez! A lemez két oldala című könyve pedig most a színpadon elevenedik meg.

vous - 2017.04.03.
Janikovszky Évát felnőttként is imádni fogjátok – itt a bizonyíték

A Kossuth-díjas és József Attila-díjas Janikovszky Éva születésének 91. évfordulóját izgalmas eseménnyel ünneplik meg. A Budapesti Hatszín Teátrum neve talán nem cseng ismerősen, de ez most változni fog: Budapest új színháza áprilisban nyitja meg kapuit, és megnyitójukon az írónő egyik híres művét mutatják be, A lemez két oldala című könyvet.

Forrás:
wikipédia

A mű címe ne tévesszen meg, nem szó szerint zenékről van szó benne, hanem szövegekből álló lemezekről, amik kicsit más szemszögből mutatnak meg párbeszédeket. Csakhogy mutassak is egy példát, egy beszélgetés részlete a gyerek szemszögéből, ami lefogadom, hogy a ti családotokban is lezajlott már hasonlóképpen:

Anyuka drága, én nem tudom, hányszor mondjam még, hogy végre megértse, hogy az én szekrényemben ne tessék turkálni, ne tessék nézelődni, az én holmimat nem kell rendberakni, nem kell összehajtogatni, nem kell újramosni, nem kell megvarrogatni, az én holmimat tessék békén hagyni! És azzal se fárassza magát anyuka, hogy kiválogassa, mire nincs szükségem, mit lehetne a Vargáné lányának adni, és mit lehetne kidobni. És hol van az a kis zöld tégely, ami itt volt a sálak alatt? Úristen, hát hogy lett volna üres?”

És ugyanez az anyuka oldaláról:

Lacika, hát hogy beszélsz te az anyáddal? Mi az, hogy mért turkálok a szekrényedben? Vedd tudomásul, édes fiam, hogy ha én egyszer végre rendet rakok helyetted ezen a szeméttelepen, akkor te nekem csak egyet mondhatsz: azt, hogy köszönöm szépen! Hogy dobtam volna ki azt a plakátot, amit egy hétig csináltatok, mikor azt se tudom, hol van?! Mit tudom én, hol vannak a fényképek, nem, nem voltak a nagy fémdobozban, mert abba belenéztem és abban nem volt semmi, de nehogy már rajtam keresd ezeket a limlomokat, inkább tartsál rendet, fiam!”

Már ebből is láthatjátok, hogy a darab komikus, vidám hangulatú lesz, afféle „nevetőizom-tréning”, köszönhetően Janikovszky Éva szófordulatainak és az előadóknak, április 22-én, a most nyíló Hatszín Teátrumban.

Forrás:
Hatszín Teátrum

További részleteket a jegyvásárlással és az előadással kapcsolatban ITT találtok.

Ajánlott cikkek