Egyéb kategória

Szemét, piknik! – Így tervezzetek hulladékmentes kirándulást!

Nemcsak a tavasz van itt, hanem végre a kirándulóidő is. Az időjárásappom szerint hétvégén már 23 fok és napsütés lesz Budapesten és környékén, szóval :DDDDDD! Tökéletes idő kiránduláshoz, piknikezéshez. Mióta kicsit többet foglalkozom a hulladékmentes életmód témájával, sokszor belegondolok, hogy egy-egy tevékenységgel mennyi szemetet termelünk, és hogyan lehetne ezen változtatni. A következőkben a tavaszi piknikezéshez mutatok hulladékmentes alternatívát, hogy ne ez legyen a vége: :((((((((((

vous - 2017.04.01.
Szemét, piknik! – Így tervezzetek hulladékmentes kirándulást!

Illetve dehogy csak a piknikezéshez! A következő tippeket hasznosíthatjátok akkor is, amikor

 • reggelit vásároltok munkába menet;
 • valahol ebédet vesztek, amit aztán az irodában esztek meg;
 • hazafele beszaladtok kenyérért, péksüteményért a boltba;
 • vagy bevásároltok.

A vásárlásainkkal ugyanis rengeteg szemetet termelünk, ugyanakkor minden vásárlás egy jó lehetőség arra is, hogy védjük a környezetet.

Vegyünk egy teljesen egyszerű példát: szeretnétek péksüteményt enni, mellé felvágottat és sonkát, egy kis sajtot, salátát vagy olajbogyót, desszertnek kekszet, és jólesne kávé vagy dzsúsz is.

A legrosszabb esetben a péksüteményt műanyag zacsiba, a sonkát, a felvágottat, a sajtot előre szeletelve, vákuumcsomagolásban, a salátát szintén előre csomagolva vagy műanyag dobozban veszitek meg, a kávéhoz papírpoharat kaptok műanyag fedővel. A dzsúsz vagy műanyag flakonban, vagy italos kartonban kerül hozzátok.

Ha szendvicset készítetek belőle, akkor előkerül a folpack vagy alufólia, szalvéta, még egy műanyag zacsi. És hoppá, máris több szemetet termeltetek, mint ez a lány három év alatt.

Egy fokkal jobb, ha a csemege- és sajtpultból vásároltok sajtot, sonkát, felvágottat, olajbogyót. A kávéhoz termoszt visztek, a dzsúszt pedig elfelejtitek – a szupermarketekben található levek gyümölcstartalma nagyon messze van a frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevekétől, cserébe rengeteg cukrot tartalmaznak, amire sokszor nem is figyelünk oda, amikor vásárolunk.

Forrás:
Molnár Anikó

Mi lenne a legideálisabb verzió?

Sajnos még az sem, amit ezeken a fotókon láttok, pedig tényleg mindent elkövettünk, hogy a saját háztartásunkból összeállítsuk a hulladékmentes piknikhez szükséges hozzávalókat.

Már a vásárláskor figyeltünk arra, hogy:

 • A péksütemények és a gyümölcsök bájos vászonzsákokba kerüljenek.

Ennek egyébként a szerkesztőségközeli kis pékségben nagyon örültek, meg is dicsértek bennünket, hogy milyen jó, hogy ennyire odafigyelünk a környezetre, jó lenne, ha sokkal többen csinálnák így. Mi a The Sorting Bags zsákocskáit használtuk, de a Shamo bags, a ProfiBag vagy a Cibi is készít Magyarországon ilyeneket. Amúgy pedig bármilyen márkátlan textilszatyor megteszi, ha olyan van éppen otthon.

Sajnos a különböző, hulladékmentes életmóddal foglalkozó Facebook-csoportokban (ebben vagy ebben) rendszeresen olvasok olyan bejegyzéseket, hogy valahol csúnyán néznek a vászonzsák miatt.

Én erre azt mondom, ne nézzen senki csúnyán, legyen teljesen mindegy, miben viszem el, ha egyszer kifizetem. 

 • A csokis kekszet és az olajbogyót csatos üvegbe kértük.

És ugyanígy tettünk volna akkor is, ha felvágottat, sajtot, kencéket kértünk volna a csemege- vagy sajtpulnál. Sajnos nem minden élelmiszerboltban vevők arra, hogy a különböző ibrikeket feltegyék a mérlegre, teljesen csomagolásmentes boltból egy sem, csomagolásmentes termékeket áruló boltból pedig viszonylag kevés létezik itthon.

A hulladékmentes vásárlás sokszor nehezített pálya, de szerencsére ma már több lista is fent van a neten, amelyek összegyűjtik azokat a helyeket, ahol a csomagolásmentes vásárlás nem ördögtől való. Ezek (például itt) folyamatosan frissülnek.

(Természetesen, ha IGAZÁN odafigyelnénk, akkor nem kerülne felvágott a szendvicsbe, helyette házi kencék, esetleg sajtok, házi sonka, kolbász. Akkor otthon sütnénk a kekszet, és az olajbogyót is háromszor meggondolnánk, mert minél közelebbről érkezik az élelmiszer, annál inkább fenntartható a rendszer.)

Forrás:
Molnár Anikó

Mire cseréljük a papírszalvétát, a műanyag evőeszközöket vagy a folpackot?

 • Csomagoljátok az ételeket műanyag, üveg- vagy fémdobozokba!

Ezeket tényleg évekig, évtizedekig lehet használni, nem úgy, mint a papírszalvétát, az alufóliát vagy a folpackot. A Pinteresten számtalan olyan fotót láttam, ahol egységes, gyönyörű fémdobozokkal vagy csatos üvegekkel ment valaki vásárolni.

Azt azonban nagyon is érdemes mérlegelni, hogy csak azért érdemes-e lecserélni a régi befőttesüvegeket, műanyag edényeket, mert azok nem mutatnak olyan jól az Instagramon. Lassan, de folyamatosan megválhattok tőlük, de

ha egy használható műanyag edényt egyszerűen „kidobtok”, miközben a zero waste zászlót lobogtatjátok, az azért nem túl hiteles hozzáállás ehhez a történethez.

 • Használjatok fém vagy komposztálható fa evőeszközöket.
 • Legyen nálatok konyharuha, textilszalvéta.
 • Használjatok újra és újra használható műanyag vagy üvegpoharakat.
 • Igyatok kulacsból, termoszból.
 • Felejtsétek el az egyszer használatos műanyag szívószálat: létezik már papírból és fémből is.
 • Ismerkedjetek meg a méhviaszos biopamut élelmiszercsomagolóval.

Vannak, akik saját maguk készítik ezeket, mások megveszik őket, de a lényeg ugyanaz: lebomló, komposztálható, legalább egy évig folyamatosan használható, természetes csomagolóanyagról van szó, amelybe a szendvicstől kezdve a félbevágott almán át a csokis, kencés dolgokat is beburkolhatjátok anélkül, hogy azok mindent összekennének.

Milyen ételeket készítsünk a zero waste piknikhez?

Nemcsak a szemétmennyiséget, hanem a piknikkosár méretét és súlyát is csökkenthetitek azzal, ha átgondoljátok a menüt. Nem biztos, hogy hatalmas mennyiségű salátát, kencéket kell magatokkal vinni, inkább

És még egy fontos dolog!

Ne akarjatok minden szabályt azonnal betartani, mindent lecserélni, hanem kezdjetek lassabban vásárolni, tudatosabban dönteni és folyamatosan átállni a kevesebb szemét, majd a szemétmentes életmódra. Nem mindig lesz egyszerű, nem mindig tudjátok majd betartani sem, de ha egyszer elkezditek, onnantól biztosan nem álltok vissza.

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó
600

Inspiráló, lenyűgöző, jó fej – Bea Johnson, a zero waste nagykövete Budapesten járt

Nem mindenki kulacsba töltött vízzel érkezett. Ez volt az első megállapításom a zero waste életmód legbefolyásosabb képviselőjének tartott Bea Johnson budapesti előadása előtt. Volt, aki előtt palackos víz vagy kóla, mások előtt dobozos üdítő állt, de a kiállítótérben vásárolhattam volna ökopalackos vizet is. Még az érdeklődők is különböző szinteken állnak a „nulla hulladék” témában – de idehozta őket a kíváncsiság, és az a vágy, hogy változtatni és változni akarnak. A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek