Az oroszok egyik legismertebb fogása a pirog, ami egyszerre házias klasszikus és trendi street food. A kelt tésztából készített töltött bukta egy ezerarcú finomság, szinte bármivel megtölthető, sülhet sütőben vagy bő olajban. Most egy káposztás receptet hoztunk, puha tésztával, fűszeres töltelékkel.
A pirog és a kisebb pirozsok elkészítése nem túl bonyolult, leginkább a buktára emlékeztet, amit mi ugye jószerivel csak édes töltelékkel készítünk. Pedig a kelt tészta sós töltelékkel is nagyon jól muzsikál, ideális vendégvárónak, de egy leves után másodiknak is tökéletes.
Oroszországban és a többi szláv országban gyakori street food.
Bár léteznek édes pirogok is, a legnépszerűbbek a sós töltelékek. A kelt buktákba leggyakrabban káposztás, húsos vagy gombás töltelék kerül, de vannak halas, tojáskrémes vagy raguval töltött változatok is.
A Budapest Bakering sikere egy év távlatából
Szerintem mindannyian a saját sikerünknek is érezzük picit, ha valami, ami magyar, világhódító útra indul. A Budapest Bakering 1 évvel ezelőtt indult el a hódító úton – igaz, első körben csak a hetedik kerület utcáin cikáztak a ringeket kínáló kocsik. Most, egy év elteltével, viszont már egészen biztos: messzebbre is eljutnak majd a tömegközlekedési eszközöket imitáló járgányok.
Lendvai Ádámmal, a vállalkozás ötletgazdájával beszélgettünk.
Mivel a káposztás változat a legkelendőbb, amire bizonyosság, hogy külön neve is van, így a kapusznyika receptjét mutatjuk meg.
A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!