Egyéb kategória

Nem alvajárás, és nem is az ufók – de akkor miért vannak lila foltok rajtunk ok nélkül?

Véletlenül beleütitek a sípcsontotokat az asztal szélébe. Vagy esetleg nem figyeltek, és a vállatokkal nekimentek az ajtófélfának. A legjobbakkal is megesik. Ilyenkor pedig legtöbbször egy lila foltocska emlékeztet a balesetre, ami aztán hamarosan el is tűnik. De mi van akkor, ha folyton tele vagytok ilyen nyomokkal, miközben nem is ütöttétek meg magatokat?

vous - 2017.02.23.
Nem alvajárás, és nem is az ufók – de akkor miért vannak lila foltok rajtunk ok nélkül?

Vannak azok a napok, amikor beálltok a zuhany alá, és észreveszitek, hogy itt-ott lila foltok tarkítják a kezeteket és/vagy lábatokat. Ilyenkor valószínűleg ti is rögtön elgondolkodtok azon, vajon mikor ütöttétek meg magatokat annyira, hogy annak nyoma maradjon – és hogy lehet, hogy egyáltalán nem emlékeztek rá? Alva jártatok? Vagy elraboltak éjjel az ufók? Inkább mutatok 3 okot, ami nagyobb valószínűséggel áll a megmagyarázhatatlan foltok mögött.

alvas-lany-no-agy

Kapaszkodjatok meg: a „tiszta alvás” a legújabb egészségtrend

A clean eatingről, vagyis a „tiszta étkezésről” már biztosan hallottatok. A lényege, hogy csak és kizárólag olyan ételeket lehet fogyasztani, melyek a lehető legközelebb vannak a természetes formájukhoz. De mégis mi az a clean sleeping, vagyis „tiszta alvás”?

A cikket ITT olvashatjátok el.

1. Lehet, hogy a vitaminhiány

Sokszor annyira egyszerű dolog áll a háttérben, mint a vitaminhiány. Például ha túl kevés K- vagy C-vitamin van a szervezetetekben, az okozhat a testeteken kis foltokat. De ugyanez igaz a cinkre és a vasra is; ezek a sebek gyógyulásában fontos szerepet töltenek be, utóbbi hiánya esetén pedig vérszegénység alakul ki, ami könnyen okozhat ilyen foltokat.

2. Bizonyos gyógyszerek, sőt, akár ételek is

Akadnak olyan gyógyszerek, amik meggátolják a véralvadást, ez pedig ahhoz vezet, hogy folyton lila foltokat találtok magatokon (aszpirin, kortizol, vérhígítók). Sőt, nemcsak ezek, de olykor a természetes hozzávalók is okozhatnak ilyeneket, mint például a halolaj, fokhagyma és a ginkgo biloba.

3. És ami a legtöbbször a háttérben áll

A leggyakoribb ok egyébként, hogy a hajszálerek fala nagyon törékeny, ezek pedig néha egy aprócska, fájdalommentes ütés után is elpattannak. Még csak észre sem vesszük.

Persze vannak olyan esetek, amikor komolyabb okok állnak a háttérben. Ha a lila folt nagy méretű és eléggé fájdalmas, vagy úgy érzitek, nálatok valami súlyosabb dologról van szó, érdemes felkeresni egy orvost.

gumicukor

Cukor vagy alkohol? Kiderült, melyik a károsabb!

Mit szólnátok egy pohár borhoz, vagy inkább egy tábla csokoládé esne jól? Az biztos, hogy az egészséges életmóddal egyik se nagyon fér össze, de most végre kiderült, hogy melyik a károsabb.

IDE kattintva fény derül a kérdésre.

Ajánlott cikkek