Egyéb kategória

Represent, represent Cuba: ahol a csirke helyett krokodilt tenyésztenek a húsáért

El tudjátok képzelni, hogy lakáséttermet nyissatok, vagy hogy átmenjetek a szomszédhoz egy jó kis (fizetős) ebédre? Egy közös étkezés/főzés, összekovácsolja az embereket, emellett jóval változatosabban étkezhetünk, ami nemcsak elengedhetetlen az egészségünk szempontjából, de nagyon hasznos is. Általa újabb és újabb recepteket, illetve ételkombinációkat sajátíthatunk el, na meg nem vándorol a kukába a felesleges étel, ha másokkal is megosztjuk. A ma oly divatos lakásétterem nem új keletű dolog, hiszen a kubaiak már évtizedekkel ezelőtt feltalálták, épp csak kényszerből, nem pedig szórakozásból. Castro jócskán hozzájárult ezeknek az éttermeknek a létjogosultságához, ezáltal pedig a változatos kubai konyha létrejöttéhez.

vous - 2017.02.16.
Represent, represent Cuba: ahol a csirke helyett krokodilt tenyésztenek a húsáért

A kubai gasztronómiáról igen keveset tud a hétköznapi ember, az első, ami eszünkbe jut róla, az a Mojito, a banán, na meg a rizs és a bab, de ezeken valószínűleg nem tudnánk élni, ahogyan sajnos nekik sem sikerült. Pedig volt, hogy csak ez jutott a tányérjukra!

Tóth Mariann Egy retró ország, ami megrekedt az időben

Egy retró ország, ami megrekedt az időben

Kuba már gyerekként elragadta a fantáziámat. Amíg a gyönyörű narancsért és banánért sokszor kígyózó sorokban várakoztunk – már ha egyáltalán kapható volt –, addig a kubaiak zöld narancsát többnyire mindig be lehetett szerezni. Kicsit zöldebb volt, kicsit kevésbé volt édes, de legalább volt. Aztán amikor az egyik osztálytársam szülei eljutottak Kubába, ahogy az onnan hozott szuveníreket, a pálmafás, hófehér homokú tengerparti képeket nézegettük, valami elindult bennem. Kuba maga lett az egzotikum szinonimája a fejemben. 

Mariann cikkét ide kattintva olvashatjátok.

 Fidel Castro önéletrajza

Fidel Castro önéletrajza
Forrás:
Alexandra

„Período especial” – Kuba gazdaságának összeroppanása

Röviden és tömören: 1990 és 1993 között egy speciális időszak (termelési és elosztási válság) vette kezdetét Kuba történelmében. Az országban nem sok minden működött. Sem üzemanyag, sem villany, de még étel is alig volt – a közétkeztetést államosították. Így volt, hogy pávákat loptak az állatkertből, hogy meglegyen a napi betevő, és gyakran zöldséget, gyümölcsöt termesztettek a helyi közösségi parkokban.

Ebben a négy évben az átlag kubaiak közel 10 kilót fogytak, gyerekeket és időseket is beleértve. A Castro-rendszer csak amiatt nem fuccsolt be az éhséglázadás miatt, mert a kubaiak igen adakozóak és leleményesek voltak, ahogyan azok a mai napig is!

Paladar – avagy a lakásétterem

A rizs és bab duón kívül ha valaki más egyéb élelmiszerhez jutott, szívesen osztotta meg a családjával, barátaival és a környéken élőkkel. Volt, hogy csak pusztán szeretetből, és volt, hogy pénzért…

Segíts nekem, én is segítek neked.”

Így indultak a lakáséttermek hódító útjukra. Amik hirtelen olyannyira népszerűek lettek, hogy Castro attól tartott, hogy tulajdonosaik nagyobb vagyonra és befolyásra tesznek majd szert, így szigorításba kezdett: három kisegítőnél többet nem lehetett alkalmazni, ahogyan asztalokból sem lehetett 12-nél több, ráadásul a közegészségügyi hatóságok is igencsak rájuk szálltak. De ez sem szegte kedvüket.

Forrás:
Flaticon, Depositphotos

Amikor Castro öccse, Raúl 2010-ben az állam élére került, lehetővé tette a kubaiak számára a privát éttermek üzemeltetését. Amik mind a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek.

Castro tehát azzal, hogy államosította a közétkeztetést, hozzájárult Kuba kulináris fejlődéséhez – habár valószínűleg nem ezzel a céllal tette, öccse, Raúl pedig azzal, hogy zöld utat adott számukra.

Természetesen nemcsak nekik „köszönhetik” a változatos kubai kulináriát, hanem a spanyol, afrikai, indián, kreol és karibi konyhának is, amelyek egyaránt nagy hatást gyakoroltak rá, a paladarok szakácsai pedig hihetetlen leleményességükkel és kreativitásukkal járultak hozzá.

Egy étterem, ahol magatoknak főztök – hogy mi a jó benne? Budapest Makery

Egy étterem, ahol magatoknak főztök – hogy mi a jó benne?

A napokban nyitott meg Budapest első és egyben a világ első – ilyen jellegű – DIY étterme. Most joggal kérdezhetitek, miért akarna valaki egy olyan étterembe menni, ahol magunknak kell elkészítenünk azt, ami a tányérunkra kerül. A válaszra mi is kíváncsiak voltunk, ezért ellátogattunk a Budapest Makery megnyitójára. Egy dolgot már most elárulhatok, baromira nem bántuk meg. Elmondom, miért.

Néhány érdekesség a kubai konyháról

 • Legtöbbször nem írják le a recepteket, így ezek családon belül generációról generációra vándorolnak.
   
 • A kubaiak kedvenc itala a rum, és innen származik a rum-kóla, vagyis a Cuba Libre (Szabad Kuba), amit náluk mentiritának (kis hazugság) neveznek.
   
 • Nemzeti ételük az ajíaco, vagyis a szárazleves, ami zöldségekből, totálisan lémentesen készül.
   
 • Minden, ami nyers darabolt zöldség, az náluk a saláta, amit dresszing nélkül, maximum egy kevés borecettel vagy olívaolajjal löttyintenek nyakon.
   
 • A babos rizst (congri) köretként és főételként is eszik. Ha a rizst együtt főzik a babbal moros y cristianosnak, ha külön, arroz con/y frijolesnek nevezik.
   
 • Banánból (főzőbanán) desszertet, mártogatóst, csipszet, köretet és levest is készítenek. Náluk még a ̶k̶r̶u̶m̶p̶l̶i̶ püré is ebből készül, amit húsok, halak mellé kínálnak.
   
 • Rengeteg húst fogyasztanak: sertés-, csirke-, krokodil- és cápahúst is – előbbieket gyakorlatilag háziállatként tenyésztik, mint mi a csirkét.
   
 • Legálisan sem homárt, sem marhahúst nem lehet Kubában árulni, mégis a kubai nemzeti konyha alapanyagai közé tartoznak.

Ha ezek után ti is kedvet kaptatok egy jó kis otthoni főzőcskéhez, készítsétek el az alábbi kubai levest!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.