Egyéb kategória

Blaha Lujza, Jászai Mari, Széll Kálmán – kik voltak ők, mielőtt megállót neveztek el róluk?

Most nem azért lesz szó a tömegközlekedésről, mert épp lerobbant valahol egy jármű, vagy forgalmi korlátozásokra kell számítanotok, egy kicsit az ismereteiteket szeretném bővíteni. Egészen pontosan azzal, hogy kikről is van szó, amikor megbeszélitek a barátnőitekkel, hogy a Blahán vagy a Jászain talalkoztok este.

vous - 2017.02.09.
Blaha Lujza, Jászai Mari, Széll Kálmán – kik voltak ők, mielőtt megállót neveztek el róluk?

Sziasztok, Adi vagyok, a lány, aki 2013-ig egy alföldi városkában élte a mindennapjait, ahol a buszon és a vonaton kívül más tömegközlekedési eszköz nincs.

Sziasztok, Adi vagyok, a lány, aki 2013 óta tartózkodik Budapesten, és mindmáig furcsán néz néha a trolira, a villamosra, a metróra, a hévre, a révre, a fogaskerekűre, a siklóra, a libegőre, de még a csuklósbuszra is.

Sziasztok, Vous-olvasók, akiknek lehet, hogy kissé homályos, hogy mi a búbánatról is írtam eddig. De nyugalom, mindjárt világos lesz minden. A tömegközlekedési eszközökről mindenkinek van valamilyen fogalma, főleg akkor, ha életvitelszerűen használja azokat. Viszont abban már nem vagyok annyira biztos, hogy mennyire ismerik a magyar emberek azokat a személyeket, akikről egy-egy állomást elneveztek. Éppen ezért megpróbáltam összegyűjteni – a magam kis naivitásával – azt a hat legismertebb és legforgalmasabb budapesti közlekedési pontot, amelyet egy személy után neveztek el. Az ő ismertetőjük következik most.

metró Bund Sightseeing alagút Shanghaj Kína

„Kérjük, vigyázzanak, az ajtók záródnak!” – A világ legszebb metróállomásai következnek

Gyönyörű metróállomásokkal kis hazánk is büszkélkedhet, és aki a fővárosban él, az szerencsés, hisz ezeket a tereket bármikor megcsodálhatja. Azonban akad még a világon mutogatni való metróállomás, és mi meg is mutatjuk ezeket.

Mármint ebben a cikkben.

Ajtósi Dürer

Az a helyzet, hogy Ajtósi Dürer nem létezett soha. Albrecht Dürer viszont annál inkább. A már Németországban született Albrecht családjában voltak olyan személyek, akik a magyarországi – már nem létező – Ajtós településről származtak, és bizonyos nemesi előnév illette meg őket. Ennek okán az „ajtósi” német megfelelője ráragadt a családra, a magyarban pedig visszafordították ezt a szót, de már nem mint települést, hanem mint előnevet. Bonyolult kicsit, de remélem, értitek. Albrecht egyébként művész, festő, grafikus, könyvkiadó és művészetelméleti író is volt egyben, sokfelé ismerik a világban.

Blaha Lujza

A következő megálló: Reindl Ludovika tér. Öhm, tessék? Valósznűleg, ha most így, születési nevén említenék Blaha Lujza nevét, mindenki azonnal leszállna bizonytalanságában a járműről. A VIII. kerület egyik legforgalmasabb pontjának névadóját még szokás a „nemzet csalogányaként” is emlegetni. A rimaszombati születésű Lujza már egészen kicsiként közel került a színészet és a színház világához, így nem meglepő, hogy ő a 19. század végének / 20. század elejének az egyik legismertebb magyar primadonnája. Egyébként egykoron maga is a környéken lakott, a Rákóczi út és az Erzsébet körút sarkán álló házban.

Albrecht (Ajtósi) Dürer és Blaha Lujza

Albrecht (Ajtósi) Dürer és Blaha Lujza
Forrás:
Wikipédia

Jászai Mari

Jászai Mari Blaha Lujzához hasonlóan színésznő volt, azonban az ő életében nem volt jelen már kiskorában a színház. Annyira nem, hogy először dadus, majd szolgáló, végül pedig katonák kívánságát leső és kielégítő kéjhölgyként is dolgozott, mielőtt felállt volna a színpadra. Azonban a színészetet nemcsak tanulta, hanem oktatta is, őstehetségnek tartották. Már életében begyűjtött néhány elismerést, szülőháza falán például emléktáblát avattak fel még 4 évvel a halála előtt. Mi persze most a Szent István körúton található megálló miatt foglalkozunk vele, de van egy színház Tatabányán, melynek ő a névadója. Sőt, akkor is jó felé kapizsgáltok, ha egy díjat társítotok hozzá, ugyanis a rangos színművészeti kintüntetés, a Jászai Mari-díj is hozzá köthető. De a legérdekesebb a számomra: a Vénuszon egy krátert neveztek el róla.

Kacsóh Pongrác

Kacsóh Pongrácról nyugodtan kijelenthetjük, hogy több lábon állt: zenét szerzett és oktatott, plusz igazgatóként, valamint tanárként is dolgozott, ráadásul matematika–fizika szakosként. A zenéhez kapcsolódó tehetségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az elsők között figyelt fel az akkor még ifjú zeneszerzőre, Bartók Bélára, aki mint tudjuk, a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője volt.

Jászai Mari és Kacsóh Pongrác

Jászai Mari és Kacsóh Pongrác
Forrás:
Wikipédia

Károly Róbert vagy Róbert Károly

Teljesen mindegy, hogy Károly Róbertről vagy Róbert Károlyról beszélünk, egy embert fednek le a nevek. Az sokkal érdekesebb, hogy a helyes(ebb) a kettő közül az első, a budapesti közlekedésben mégis a másodikat használják. A kettősség oka valószínűleg az, hogy egykoron félrefordították a magyar Anjou-ház alapítójának a nevét, és az a változat terjedt el. Születési nevén egyébként Caroberto volt, ha ezt elkezditek boncolgatni, megtaláljátok benne mindkét nevet. A történelemtudomány 1308 és 1342 közé datálja a királyságát, de még akár ti is jól ismerhettétek őt. Persze csak akkor, ha emlékeztek még a papír alapú kétszázasra, arra ugyanis az ő fiktív arcképét nyomtatták.

Széll Kálmán

Nem egyszer hallottam már a 4-es és a 6-os villamos egyik végállomásán, hogy az bizony a Moszkva tér, nem kell semmilyen Széll Kálmánról beszélni ott. A dolog pikantériája azonban az, hogy az a hely előbb volt Széll Kálmánról elnevezve, mint Moszkváról. Egészen pontosan 1929-ben nevezték így előszőr, amit 1951-ben az akkori kommunista vezetés Moszkva térre módosított, majd 2011-ben visszakapta régi és egyben eredeti elnevezését. Na de mit érdemes tudni Széll Kálmánról? Mindenképp azt, hogy doktor volt, ám nem orvosi, hanem jogi végzettsége okán. Igen előkelő pozíciókat ért el az élete során, volt politikus, miniszterelnök, pénzügyminiszter és még a Magyar Tudományos Akadémia tagja is. Jó viszonyt ápolt Deák Ferenccel, olyannyira, hogy gyámleányát – aki egyébként Vörösmarty Mihály gyermeke volt – vette feleségül.

Károly Róbert és Széll Kálmán

Károly Róbert és Széll Kálmán
Forrás:
Wikipédia
Ajánlott cikkek