Egyéb kategória

A hipoglikémia nem játék! Ezekre az intő jelekre kell figyelnetek

Az alacsony vércukorszint mindenkit veszélyeztet és bárkinél jelentkezhet, éppen ezért nem árt, ha egy-két dologgal tisztában vagytok ezzel kapcsolatban.

vous - 2017.02.03.
A hipoglikémia nem játék! Ezekre az intő jelekre kell figyelnetek

A hipoglikémiáról – más néven alacsony vércukorszint – előfordulhat, hogy korábban már hallottatok, de attól függetlenül nem biztos, hogy tudjátok is, mi az. Igaz, hogy a leggyakrabban a cukorbetegeknél fordul elő, azonban van, hogy egészséges embereknél is jelentkezik. A hipoglikémiának lehetnek rövid és hosszú távú szövődményei is, ezért muszáj tisztában lennetek azzal, milyen változásokra kell felkapnotok a fejeteket. Ahogy az a Wikipédián is olvasható:

hipoglikémiának azt az állapotot nevezzük, amikor a vércukorszint a normális érték alsó határa (3 mmol/l) alatt van, vagyis amikor abnormálisan kevés glükóz található a vérben.

Kovács Áron interjú cukorbetegség

Kovács Áron: „Cukorbetegként fel kell dolgozni az örökkét és a sohát”

Kovács Áron bebizonyította: cukorbetegként is lehet teljes életet élni. A nagy dumás műsorvezető gyerekkora óta szúrja magát inzulininjekcióval, élete fenekestül felfordult. Mégis hihetetlen elszántsággal, küzdeni akarással és humorral mesélt nekünk lelki tusakodásról, fenékbe szúrásról, hülyeségről, alapítványról, maratonfutásról és arról: egy cukorbeteg is BÁRMIRE képes!

A cikket itt találjátok.

1. Fáradtság

Persze arra a legkönnyebb a fáradtságot fogni, hogy keveset alszik az ember, azonban az alacsony vércukorszint is lehet ezért a hibás. 

2. Ingerlékenység

Amikor nem jut elég glükóz a sejtmembránokon át az agysejtekhez, a mentális állapot kibillenthet a normálisból. Ebből pedig kialakulhat hangulatingadozás, enyhe ingerlényeség.

3. Fejfájás

A hipoglikémia által kiváltott fejfájásnál arra a típusra kell gondolnotok, melyhez monton lüktetés társul.

Forrás:
iStock

4. Állandó éhség

Ha úgy érzitek, állandóan és rendkívül éhesek vagytok, akkor a vércukorszintetekre is gyanakodhattok.

5. Szapora szívverés

A hipoglikémia gyakran okoz szapora szívverést és szívdobogást.

6. Sápadt bőr

A bőrszínetek sápadt, elfehéredett lehet, ha a vércukorszintetek a béka feneke alá kerül.

Forrás:
Pexels

7. Kábaság

Az agynak szüksége van a glükózra mint üzemanyagra, így ha az hiányzik, akkor csökken az energiaszintje, ennek következtében pedig úgy érezheti az ember, hogy kábult, zavaros, ködös a gondolkodása.

8. Szédülés

Az alacsony vérnyomás magával hozhatja a szédelgést és a szédülést egyaránt. A tünetek hasonlítanak ugyan a részegségéhez, de a kiváltó ok alkoholizásnál egyértelműbb.

9. Bizsergő érzés a száj körül

Ha az ajkaitok vagy a szátok környéke bizseregni kezd, az utalhat a hipoglikémiára. Plusz még ide lehet sorolni a zsibbadó nyelvet és a fémesnek érzett ízt a szájüregben.

Forrás:
Pexels

10. Izzadás

A korai jelek egyike a szokatlan verejtékezés szokatlan területeken, amit később hidegrázás követhet. 

Ajánlott cikkek