Egyéb kategória

Napsütötte Portugália – ételek és helyek, amiket nem hagyhattok ki, ha arra jártok!

Portugália határozottan az élet napos oldala. Én még októberben voltam ott, mégpedig a nászutam apropóján, de azóta is vannak reggelek, amikor úgy kelek fel, hogy keresem a szűk kicsi ablakot a lakásban, amin ha kinézek, pont rálátok a szomszédra.

vous - 2017.01.21.
Napsütötte Portugália – ételek és helyek, amiket nem hagyhattok ki, ha arra jártok!

Szóval, a lelkemből egy kicsi, azt hiszem, Lisszabonban és Cascaisban maradt, arról nem beszélve, hogy a mai napig sóvárogva lesek be a spejzba, hátha akad ott valami csoda folytán egy kis pastéis de nata. Sajnos nem akad, de amint lesz egy normális sütőm, megpróbálkozom egy utánzat megsütésével. Biztos vagyok benne, hogy egyszer vissza akarok menni Portugáliába, de addig is, ha ti arrafelé jártok, akkor mondom, mi az, amit semmiképpen ne hagyjatok ki!

A hamisítatlan portugál szállást

Tudjátok, a portugál házak egymás oldalából nőnek ki, és úgy szaporodnak a macskaköves utcák szélén, mint a gombák. Ezek az épületek ráadásul sokemeletesek, pici ablakosak, falépcsősek, csempézettek – és mindnek lejt a padlója. Nem viccelek, a mi szállásunk az ötödik emeleten volt, ahová szűk falépcsők vezettek, lift nem volt.

Az egész napos gyaloglás után hangosan felnyögtünk a lépcső alján, de jólesett beesni a fenti odúba. A hajópadló lejtése azt az érzést keltheti bennetek, hogy egy különleges hobbitlakban vagytok, a pici ablakokon pedig – bármelyiken is néztetek ki – rögtön ráláttatok valamelyik szomszédotokra. Ez a közeliség elképesztő hangulatot ad a portugál városoknak, én imádtam. 

Objektum doboz

A hamisítatlan portugál reggelit

A portugálok kávéja nem egy új hullámos csoda, és nem is Starbucks, de szerintem aki a tejeskávét szereti, az a portugál tejeskávét – amit úgy kell kérni, hogy galao – imádni fogja. Kissé pörköltesebb és vizesebb ízű kávét készítenek, ám ehhez mindenképpen igazi régi kávézóba menjetek, ahová a helyiek járnak. Ha a hely kissé lepusztult, és üveges pult mögül kell kiválasztani a péksüteményeket, az asztalok pedig márványozott vagy műanyag lapból állnak, akkor jó helyen jártok. Apropó, péksütik!

A reggeli kávé mellé toljatok mindig néhányat, ez a helyiek reggelije. A bordázott átlátszó pohárban adott kávé mellé hihetetlenül jólesik a pastéis de nata, ami tulajdonképpen egy leveles tésztakosárba dermesztett tojásos, vaníliás, tejes krém. Az íze eszméletlenül finom, rászoktok, én utána hetekig nem tudtam másra gondolni, végül aztán kigugliztam, hol találok ilyet Pesten. A többi süti is ehhez hasonló: kosárkákban tömény tojásos kristálycukor, van, amelyik kókusszal ízesítve.

Objektum doboz

Lisszabon csempés teraszait

Lisszabon minden látványossága közel van egymáshoz, így nem éri meg buszra, metróra szállni, inkább gyalogoljatok. Minden sarkon vár rátok majd valami szép, amiatt nem kell unatkozni, hogy nem élvezitek majd. Egyre-másra bukkannak fel majd előttetek a kilátóteraszok, ahová leülhettek, és nézhetitek a panorámát. Mesés.

Objektum doboz

Halat

A portugál ételek koronázatlan királya a tőkehal, ebből sok mindent készítenek. Egyik verziója a tőkehal rakott krumplis verzióban, besamelmártással töltve, a másik pedig ugyanez, csak pürésítve. Mindkettő isteni finom, de ha rám hallgattok, akkor kerestek egy családi éttermet a szállásotokhoz közel, ahol a tulajdnosoktól igazi portugál temperamentumot is kaptok a házi koszt mellé. Egy könnyed otthoni receptet én is ajánlok nektek halra, például ezt!

a-vous-lanyok-kedvenc-belsosegei-es-disznosagai-amelyeket-megeszunk2

Hannibál is imádná a VOUS-lányok kedvenc belsőségeit – és ti?

Körbekérdeztük a szerkesztőség tagjait, ki melyik állatot, illetve annak melyik belső szervét falatozza szívesen. A válaszok elég megosztóak lettek, így felosztottuk az állatkákat magunk között úgy, hogy ki melyiket fogyasztja el leginkább, fülétől a farkáig.

Itt elolvashatjátok, ki miért rajong, mit ajánl nektek egy gusztusos vasárnapi ebédhez!

Cascaist az óceánnal

Cascais városa alig egy órára van vonattal Lisszabontól, megér rászánni egy egész napot. A Boca do Inferno, azaz az ördög kapuja egy olyan látványosság a városban, amit nem untok meg egyhamar. Az óceán hullámai felcsapnak a hatalmas sziklatömbökre, a tátongó lyuk nagyságát pedig egyáltalán nem tudja visszaadni egy videó és egy kép sem.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek