Heti kétszer. Ennyi lenne az ideális halfogyasztás, ha hallgatunk a dietetikusokra és a táplálkozási szakértőkre. Hallgassunk is rájuk nyugodtan, ha az útmutatásuk nem ellenkezik az elveinkkel. A halfogyasztást ugyanis számtalan tényező befolyásolhatja, és nem csak azért mondhatunk nemet az uszonyosokra, mert nem szeretjük az ízüket.
Nem mindegy ugyanis, milyen halat esztek, azt mikor halászták, honnan származik, milyen formában készítitek el, és a hal fajtája is fontos lehet, ha döntést kell hoznotok arról, rákerüljön-e a tányérotokra. Ebben a cikkben összegyűjtöttem három érvet a halfogyasztás mellett és hármat ellene.
Nektek csak annyi a dolgotok, hogy mérlegeljetek, és ez alapján döntsetek: hol, mikor, milyen halat esztek.
Ellene: A modern halászat egyszerű kizsákmányolás
A Felelős Gasztrohős Alapítvány 2016-ban külön kampányt indított azért, hogy a tengeri halak helyett a hazai, édesvízi halakra is felfigyeljünk. Ha a kosaratokban gyakran landol kékúszójú tonhal vagy garnéla, akkor azt is tudnotok kell, hogy ezek lassan veszélyeztetett fajoknak számítanak. Ha pedig egy halfajta valamiért (leginkább miattunk) eltűnik, az egész rendszer borul, és akár további fajokat is magával húzhat a kipusztulás irányába.
És persze, persze, egy-egy faj kipusztulása természetes is lehet, de a legnagyobb baj most az ember, azaz mi vagyunk.
Mi ugyanis túlhalásszuk a tengereket és óceánokat, azaz többet halászunk ki annál, mint amennyivel a halak pótolni tudják a kieső mennyiséget. Egyszerűen: nem szaporodnak olyan gyorsan, amekkora mennyiségre nekünk szükségünk van. Ma 1,2 milliárd földlakó első számú fehérjeforrása a hal.
Azt gondoljátok, hogy akkor talán jó is, hogy nem esztek annyira sokat belőle. (Mi, magyarok egy főre eső halfogyasztásban egészen el vagyunk maradva az európai átlagtól, jellemzően csak karácsonykor eszünk halat.) Ha viszont esztek, akkor sem feltétlenül gondoltok bele abba, hogy magyarként is a szusira voksoltok, amelybe a legtöbbször csendes-óceáni kékúszójú tonhal kerül, vagy a főként vietnámi haltelepekről származó pangasiust veszitek az élelmiszerboltban. Sőt, lehet, hogy nem is tudtátok, de a Balaton partján vagy a Római-parton kapható hekk is Dél-Amerikából vagy Afrikából érkezik hozzánk.
Megdöbbentő cikkek az élelmiszeriparról
Mellette: Válasszatok helyi halakat
Miért kellene több ezer kilométert utaznia az ételnek, ami az asztalotokra kerül? Ha szeretnétek halat enni, sokat segíthettek azzal, ha egy időre elfelejtitek a tengeri halakat. (Én úgy vagyok ezzel, ha egy ember tesz valamit a környezetért, akkor az is számít, szóval ha tengerihalmentes életmódba kezdtek, akkor igenis sokat tettetek.)
Érdemes helyettük hazai halakat választanotok. Ezek a következők:
A hazaival nemcsak a tengereknek tesztek jót, hanem a környezetnek és a hazai halászattal foglalkozó embereknek is. Könnyebb utánajárni a halgazdaságoknál az információknak, könnyebb velük felvenni a kapcsolatot is, ha kérdésetek van. A halászat itthon is munkahelyeket teremt, erre is érdemes gondolni, amikor vásároltok.
Ellene: A haltenyészet tulajdonképpen nagyüzemi állattartás
Ha láttatok valaha is videókat, dokumentumfilmeket arról, mi a baj a nagyüzemi állattenyésztéssel, akkor tudjátok, miről beszélek. A hal ugyanúgy állat, mint a csirke vagy a marha, azzal a különbséggel, hogy ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. Megengedőbbek vagyunk a haltenyészetekkel szemben, ahol borzalmas körülmények között, négyzetméterenként akár nyolcvan halat is tartanak, amelyek a (és most bocsánat, inkább ne olvassatok tovább, ha nem bírjátok) saját ürülékükben nevelkednek.
Haltápot kapnak reggelire, ebédre és vacsorára, mellette hormonokat és antibiotikumot desszertnek.
Mellette: Léteznek boldog halak
Ha hazai halakat szeretnétek venni, akkor azzal számolnotok kell, hogy a legtöbbjük mesterséges halgazdaságból származik, a beszerzésük pedig egyelőre nem könnyű. Ha nincsen horgász a családban vagy az ismerősök körében, érdemes a halastavak környékét útba ejteni és ott vásárolni friss halat.
Hol vegyetek halat?
Ellene: A halak toxikus anyagokat tartalmaznak
A halak vízben élnek, a vizeinket viszont módszeresen szennyezzük. (Mojzi cikkét itt olvashatjátok a témában.) A legegyszerűbb az lenne, ha nem szennyeznénk a vizeket, de amíg ezt nem sikerül megvalósítani, addig érdemes odafigyelni arra, hogy
Halas receptek a Cookta.hu-ról
Mellette: A hal egészséges
A halhús nagyon egészséges, tele van D-, E-, A- és B12-vitaminokkal, magnéziummal, kalciummal, vassal, cinkkel, szelénnel, jóddal. Ezenkívül az esszenciális aminosavak és ómega-3 zsírsavak fő forrása. Kísérletek szerint rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vér koleszterinszintje. Sőt, aki sok halat eszik, annál ritkábban fordul elő asztma, Alzheimer-kór vagy gyulladásos megbetegedések.
Gondolom, nem mondok azzal újat, hogy a halakat is legalább akkora gonddal érdemes kiválasztani, mint a boldog tojásokat vagy a biozöldségeket.
Legyetek a halfogyasztásban is tudatosak, mert így ehettek igazán finomat!