Egyéb kategória

3 árulkodó jel arról, hogy szexfüggők vagytok

Fűggőségről többféle értelemben beszélhetünk. Vannak például csokifüggők, sorozatfüggők, mobilfüggők, na meg persze ott vannak a durvább kategóriák, az alkohol- és drogfüggők. Ez utóbbihoz most úgy látszik, betársul egy harmadik, a szexuális függőség. Hogy mit kell erről tudnotok, alább kiderül.

vous - 2021.08.17.
3 árulkodó jel arról, hogy szexfüggők vagytok

Mielőtt kacarászásba kezdenétek, a szexuális függőség igaz, hogy nem egy egyértelműen körülhatárolható rendellenesség, de egy nagyon is valós dolog az Indy100 egyik cikke szerint. Nos, a Wikipédia alapján a szexuális függőt kényszeres elkötelezettség jellemzi, még a negatív következmények ellenére is. Ez azt jelenti, hogy a „szex rabja” kifejezés nem használható szinonimaként a magas nemi vágyra. Sőt, a szexuális partnerek nagy száma, valamint a gyakori közösülés sem egyenlő a szexuális függőséggel.

Ez a függőség inkább az ellenőrzés hiányát foglalja magában, ami hasonló pusztító következményekkel jár, mint a drog- és alkoholfüggőség.

A cambridge-i egyetem kutatói kényszeres szexuális viselkedésű embereket vizsgáltak, akik hasonló agyi jeleket mutattak az elkötekeződésre, mint a drogfüggők. Habár az tisztázatlan marad, hogy a szexuális függőség megnyilvánulhat-e olyan problémákban, mint a depresszió, a szorongás, vagy a probléma gyökere maga a függőség. Mindazonáltal dr. Erik Hendriksen pszichológus szerint vannak jelek, amik alapján különbséget lehet tenni magas libidó és függőség között.

Szex a párkapcsolatban - puhatoljátok ki, nálatok hol vannak a határok Puha Andrea

Forrás:
Depositphotos

Az irányítás hiánya

Hendriksen rávilágít azokra a könyörtelen késztetésekre, melyek az azonnali kielégülést sürgetik. Hozzáteszi, olyan cselekedetekkel, amelyek a következmények figyelembe vétele nélkül mennek végbe, kockáztatva ezzel az egészséget, a biztonságot és az életet.

A kényszer

A kényszeresség egyenlő a valódi függőséggel. Ahelyett, hogy megnyerő viselkedéssel jól éreznék magukat, a szenvedők olyan magatartást tanúsítanak, melyben úgy érzik, kevésbé rossz, ha csökkentik a problémákat. Sokan erőtlennek, tehetetlennek érzik magukat, ha a szex elérhetetlen.

A függőség

Ugyanúgy, ahogy a drognak vagy az alkoholnak, ennek is lehetnek elvonási tünetei. Időről időre a szenvedőknek szükségük van arra, hogy részt vegyenek az egyre drámaibb és magas kockázatú szexuális viselkedésekben, annak érdekében, hogy elérjék azt az örömöt, mint korábban.

Ajánlott cikkek