Egyéb kategória

Dekortippek, amik tuti felvidítanak – hívjátok haza a boldogságot!

Az otthon az a hely, ahol a legtöbb időt töltitek, így nagyon nem mindegy, hogyan alakítjátok ki a környezetet, miképpen rendezitek be. Nem is hinnétek, mi mindenen múlik az, hogy ha beléptek a lakás ajtaján, akkor igazán boldognak érezzétek magatokat, vagy hogy munka után alig várjátok, hogy megpihenjetek a kanapétokon.

vous - 2017.01.14.
Dekortippek, amik tuti felvidítanak – hívjátok haza a boldogságot!

A boldogságot nem lehet csak úgy boltban, kilóra megvenni, azért tennetek kell. Rendszeres testi-lelki munkával és némi otthonrendezéssel. Nem, nem a feng shui lakberendezésre gondolok, annál egyszerűbb dolgok is elegendőek ahhoz, hogy a boldogság bekönyörögje magát bekopogtasson az ajtótokon.

Hagyjátok érvényesülni a természetet

Nyilván nem arra gondolok, hogy költözzetek ki a szabad ég alá, de tudományosan biznyított tény, hogy a természet jelentősen csökkenti a stresszt bennetek. Éppen ezért jó, ha sokat szellőztettek, sok zöld növényt csempésztek be a lakásotokba. Legyen mindig friss virág a vázátokban, vegyétek körül magatokat tájképekkel, garantáltan othonosabbá válik a lakásotok.

Szortírozzatok!

A túlzsúfoltság szintén hozzásegít ahhoz, hogy nyomorultul érezzétek magatokat, így tegyétek meg a szükséges lépéseket afelé, hogy az otthonotok átláthatóbbá váljon. Tudom, ez ijesztő, nagyjából annyi kedvetek van hozzá, mint lyukas kanállal vizet merni, de megvan ennek is a módja, hogyan ne őrüljetek bele.

Válasszatok ki csak egy területet – például a szekrényt, a garázst, egy szobát –, majd készítsetek ütemtervet, azaz, hogy mi hová kerül a jövőben. Ezután indítsátok el a stoppert, és tizenöt percig csak pakoljatok. Így jól fog esni, ha látjátok, tizenöt perc alatt csodákra vagytok képesek, nem fogjátok azt érezni, hogy értelmetlen, amit csináltok, és sosem lesz vége. Ráadásul ez alapján más feladatokat is be tudtok ütemezni másnapra két program közé, vagy jövő hétre, ahogyan jólesik.

a-rendrakas-muveszete-marie-kondo-mojzes-nora

Vajon a rendrakás tanulható?

Marie Kondo – a rendrakás koronázatlan királynője – szerint határozottan! Marie Kondo Tokióban olyan magas szintre emelte a rendrakás „művészetét”, hogy tanácsadással foglalkozik, ahol akár három hónapos várólistára is kerülhetnek az ügyfelek. De állítólag megéri rá várni, hiszen segítségével a túlzsúfolt otthonokból pikk-pakk átlátható, kacatmentes és inspiráló tereket hozhatunk létre.

Szerencsére nektek nem kell ennyit várnotok, elég, ha elolvassátok Mojzi cikkét, így is kaphattok tőle pár tuti tippet!

De ne vigyétek túlzásba: tartsatok meg pár emléktárgyat!

Fontos, hogy ne dobjatok ki mindent a fene nagy tisztogatásban, hagyjatok meg pár olyan tárgyat, melyek fontos emlékek számotokra. Ezek ugyanis felidézik bennetek a boldog pillanatokat, emlékeket, így ezáltal is sokkal kellemesebb hangulatban jártok-keltek majd a lakásban. Persze, azok a tárgyak, amelyek rossz emlékeket hordoznak, mehetnek a kukába!

Illatosítsatok!

Az illat közvetlenül a limbikus rendszerre hat, így az érzelmeiteket is befolyásolják. Először is távolítsátok el a kellemetlen szagforrásokat – cipő, mosatlan, konyhai szagok –, helyette pedig illatosítsatok illóolajokkal vagy füstölővel. A vanília és a virágos illatok például kellemes hangulatba ringatnak, fedezzétek hát fel, hogy melyik illat a kulcsa a boldogságotoknak!

Használjátok a színeket tudatosan!

A túl sok fehér steril érzést kelthet bennetek, otthonosat semmiképpen. Használjatok inkább sárgát, ami a boldogsághoz köthető, vagy lilát, ami a béke és a nyugalom színe. Persze, nem kell, hogy minden kanárisárgában pompázzon, jó, ha a kiegészítők szintjén varázsoljátok be a lakásba.  

Ajánlott cikkek