Egyéb kategória

Ezt látnotok kell: valóságos édenkert rejtőzik egy sziklagödör mélyén

Ha van oka annak, hogy Cornwall megyét megjegyezzétek, akkor az az, hogy ott található a világ egyik nagy csodája. Elvégre nem kis dolog, hogy egy kopár gödörbe valóságos édent varázsoltak a szakemberek. A létesítmény aztán Éden Projekt néven vált híressé, hiszen még Ádám és Éva is boldogan rohangálna az itteni fák között egy szál semmiben.

vous - 2017.01.07.
Ezt látnotok kell: valóságos édenkert rejtőzik egy sziklagödör mélyén

A hely maga a cornwalli St Blazey várostól nem messze található egy völgyben, ami valaha egy kopár gödör volt. Kívülről egy halom buboréknak tűnik, de ez valójában egy üvegház, alatta pedig trópusi és mediterrán élet burjánzik. Olyan növények élnek és virulnak itt, mint a banánfa, gumi és óriásbambusz, de a kültéri rész is zöldell, hiszen teacserjék és napraforgók teszik színessé a környezetet.

Mire jó ez az egész?

Az Éden Projekt Tim Smit fejéből pattant ki, a zöldellő édent pedig két és fél éven át tartott megteremtenie. A buborék hatszögletű panelekből készült, amelyeket jól körülszigeteltek és felfújtak, így azok termikus takaróként működnek. Ez teremti meg a növények számára azt a mesterséges környezetet, ahol természetes módon tudnak terjedni, életközösségeket kialakítani. A hely maga 2001 óta látogatható, ám nem kizárólag turistalátványosság, hanem oktató célú társadalmi vállalkozás is. 

Mengyán Eszter környezetvédelem tudatossáb

Figyeljetek oda a környezetetekre ti is!

El sem hinnétek, milyen egyszerű hétköznapi hősnőnek lenni ilyen szempontból! Sokat tehetnénk a környezetünkért, azonban gyakran csak olyan banális okok tartanak vissza bennünket, hogy nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá. Nos, ebben tudnak segíteni nektek a VOUS-lányok, ugyanis mindannyian szerepet vállaltak a maguk módján abban, hogy élhetőbbé tegyék a Földet.

Kövessétek a példájukat ti is, inspirálódjatok tőlük!

Különösen nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra – ezzel a szóval Eszter cikkeiben már számtalanszor találkozhattatok –, például ügyelnek arra, hogy a vizet ne pazarolják, így fertőtlenített esővizet is használnak öntözésre, a zöld energiát pedig Cornwall egyik szélturbinája termeli a komplexum számára. Emellett az ideérkező diákoknak előadásokat tartanak a környezetvédelemről, a növények és emberek kölcsönös kapcsolatáról. Rengeteg kutatást végeznek ezzel kapcsolatban, és jótékonysági programokat – például koncerteket – tartanak a helyszínen, ezzel különböző környezetvédelmi projekteket is támogatva világszerte.

Objektum doboz

Nos, nem tudom, mit gondoltok, de szerintem ez elég menő!

Ajánlott cikkek