Egyéb kategória

Rend a lelke mindennek – avagy miben segített nekem a tervezés?

„Sosem vallottam magamat rendszerető embernek, nem volt szokásom határidőnaplót használni, és rendszert vinni az életembe, mert valahogy nem éreztem szükségét, na meg elkönyveltem magamat szétszórtnak, a rendszeretést pedig felnőttes dolognak. Azonban ez egy éve megváltozott.” – kezdi történetét Dorottya, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. Hogy mi történt vele? Ő maga meséli el! A következő sorokban Tuza Dorottya cikkét olvashatjátok.

vous - 2016.12.25.
Rend a lelke mindennek – avagy miben segített nekem a tervezés?

Négy évvel ezelőtt vidékről a fővárosba jöttem egyetemre – ez volt az első lépés az önállósodás rögös útján. Kollégista lettem, ami megkönnyítette a helyzetemet abból a szempontból, hogy sosem voltam egyedül, mindig volt kihez fordulni tanácsért, iskolai jegyzetért, vagy akár konzervnyitóért. De még mindig nem kellett teljesen önállóan beosztanom az életemet, megtette ezt helyettem az órarend és a buszmenetrend.

Azonban tavaly augusztusban albérletbe költöztem, aminek egy sor „mellékhatása” volt. A lakóhelyváltás nemcsak azt eredményezte, hogy jobban be kellett osztanom a pénzem – mert érthetően többször annyit kellett a lakhatásra költenem –, hanem azt is, hogy hirtelen szükségem lett olyan dolgokra is, amik eddig nem kellettek. Több kihívással is szembesültem, például hogy egy lakást takarítani sokkal nehezebb, mint egy szobát. A barátokkal való találkozások már nem voltak olyan könnyűek, mint addig, mert nem csak pár ajtó választott el minket, hanem hosszú buszozások, amiket hosszú időpont-egyeztetések előztek meg. Ezen kívül elkezdtem a mesterképzést, amivel még közelebb kerültem a tanulmányaim befejezéséhez, így a nagybetűs élethez is.

Hogy miért írtam le mindezt? Mert számomra 'kisebb' gondot okozott, hogy nincs egy 'Használati utasítás – avagy hogyan legyünk lépésről lépésre felnőttek' című könyv.

Jól jött volna. (A végén még lehet, hogy írok is egyet.) De a lényeg, hogy rájöttem, az alapvető feszültséget az új helyzet miatti bizonytalanság okozza. Ezután sokkal könnyebb volt megoldást találni rá, és ezeket megosztom veletek, hátha hasznosnak bizonyul mások számára is.

„Kicsit olyan, mintha szakítottam volna anyuval” – Mi fán terem a felnőtté válás?

„Kicsit olyan, mintha szakítottam volna anyuval” – Mi fán terem a felnőtté válás?

„Hogy hívjuk azt, amikor felülök a vonatra a kisvárosban, ahol felnőttem, hogy hazamenjek a nagyvárosba, ahol most élek és olyan, mintha egy részem ott maradna? Amikor vonatom berobog az állomásra, anyukám a könnyeit törölgeti, a vonat megáll, én felszállok, az ajtók bezárulnak és már úton is vagyok. Gombócot érzek a torkomban. Kicsit olyan, mintha szakítottunk volna. Mi fán terem a felnőtté válás? Egy cikksorozatban elmesélem – 1. rész.”

Fekete Anna teljes cikkét ITT olvashatjátok tovább!

Elkezdtem mindent megtervezni. Jó, nem mindent, de azokat a dolgokat, amik nagy részét teszik ki az életemnek, igyekeztem rendszerezni, hogy ne foglalják a helyet az agyamban, és ne azzal töltsem a lefekvés utáni perceimet, hogy újra és újra lefuttatom őket, mint a tennivalók-lista bizarr filmváltozatát.

Az első dolog a költségvetés megszerkesztése volt, nagyon büszke vagyok a kiszínezett Excel-táblázatomra, amiben van helye a bevételeknek és kiadásoknak, utóbbiak pedig le vannak bontva állandóakra és egyszeri kiadásokra. Ez azért szuper, mert így nem érnek meglepetések, ha a számlámra nézek, és spórolni is megtanultam azáltal, hogy tudom, mire mennyit költök.

Forrás:
Depositphotos

A másik dolog a naptár volt. Ezt is magamnak szerkesztem, mert nem szerettem volna egy boltban vásárolt csinos naptárat sem összefirkálni, így sajátot alkottam, beleírva a már lefixált programokat, hogy tudjam, mikor hol kell lennem.

letoltheto-munkaszervezo

Nincs többé elfelejtett feladat! – Letölthető munkaszervező káoszkirálylányoknak

Ti vagytok a káosz királynői, vagyis folyton megfeledkeztek fontos határidőkről, találkozókról és telefonszámokról? Hiába az online naptár, az emlékeztetők hada… Jó hírünk van: nincs többé lekésett meeting vagy elfelejtett fodrász! Töltsétek le Cséfalvay Fanny szupercsinos munkaszervezőjét! Amellett, hogy folyton szem előtt lehet, szépen dekorálja a szobátok falát. Ha pedig szívesen magatokkal vinnétek, csak hajtogassátok össze, és mehet is a füzetetekbe vagy könyvetekbe.

A letöltéshez kattintsatok IDE!

A harmadik dolog pedig az étrend volt, ami nem valami jó szó rá, mert nem diétás vagy hasonló, egyszerűen csak előre kitalálom pár héttel, hogy mit szeretnék enni és főzni, és ahhoz összegyűjtöm a hozzávalókat, így egy héten elég egyszer elmennem vásárolni. Ez is megkönnyíti a napjaimat, mert csak egy délutánt veszek el a hétből ilyen címszó alatt.

Persze, ezeken túl megmaradt kihívásnak, hogy hogyan sűrítsem bele a sulit, a munkát, a pihenést és a barátokkal való kapcsolattartást egy napba, de lényegesen könnyebb lett azzal, hogy ennyi terhet levettem a saját vállamról. Amióta ezt a pár dolgot átláthatóvá tettem, kiegyensúlyozottabbnak és összeszedettebbnek érzem magam, ami a mindennapjaimhoz való hozzáállást is megkönnyíti.

Mindent összefoglalva, ez az önállósdi nem is olyan félelmetes, mint aminek az elején tűnt.

vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! 😉 Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.