Egyéb kategória

Vizsgaidőszak az ünnepek alatt? Így tanulhattok sokkal gyorsabban

Klassz dolog az egyetem, mert sokkal szabadabban tudjátok beosztani az időtöket, és kevesebbet kell az iskolapadban ülni. Az egyetlen árnyoldala a vizsgaidőszak, amikor sokan még az ünnepek alatt is kénytelenek tanulni. A jó hír viszont, hogy nem kell egész nap a könyv felett üldögélni, hiszen néhány trükkel gyorsabban megjegyezhetitek az infókat!

vous - 2016.12.24.
Vizsgaidőszak az ünnepek alatt? Így tanulhattok sokkal gyorsabban

1. A bemelegítés nem csak mozgás előtt kötelező

Az edzést mindig egy pár perces bemelegítéssel kezdjük, hiszen így jobban bírjuk a terhelést is. Gondoltátok volna, hogy ugyanez vonatkozik az agyatokra is? Mielőtt nekivágtok a maratoni tanulásnak, csináljatok egy kis fejtornát; például számoljatok vissza 10-től.

2. Minél több módszer, annál jobb

Egy tanulmány szerint sokkal jobban megjegyezzük az infókat, ha az agyunk több területén is eltároljuk. Ez kicsit furcsán hangzik, hiszen nem vagyunk számítógépek, de valójában egész egyszerű a dolog. Annyit kell tennetek, hogy tanulás közben több módszert bevettek; diagramot és képet is néztek hozzá, hanganyagot hallgattok, vagy akár egy csoporttárssal is beszélgettek róla.

3. Igenis kell szünet; de mikor?

Szakértők szerint érdemes 30–45 percenként tartani egy kicsi szünetet (max. 5 perc), hogy megpihenjen az agyatok a sok információtól. Ezzel a módszerrel ugyanis jobban tudtok fókuszálni.

Forrás:
pexels.com

4. Határozzátok meg a végét

Szintén fontos, hogy előre megszabjátok a tanulás idejét. A legjobb, ha eldöntitek, hogy bizonyos számú tételt tanultok meg aznap, és az imént említett 5 perces szünetek után mindig másikba kezdtek bele, így nem érzitek úgy hamar, hogy meguntátok az egészet.

5. Aludjatok. De tényleg!

Rengeteg ismerősömtől hallom én is, hogy egész éjjel ébren maradtak tanulni, mert másnap vizsga. Ez mind szép és jó, de valójában ha nem pihentek eleget, az információk felére nem is fogtok emlékezni. Ugyanez a helyzet a két ünnep között is; ha inkább az alvást passzoljátok, kevesbb marad meg a fejetekben.

6. A kaja is segíthet

Jó hír, hogy ilyenkor büntetlenül ehettek csokoládét! Na persze nem bármilyet, tanulás közben ugyanis az étcsokit ajánlják, ami dopamint termel, és segít gyorsabban tanulni. Szintén jöhet ómega-3 zsírsavban gazdag étel is, akár nasiként egy kis dió, és sok-sok víz!

szénsavas víz buborékos szóda

Ne csak együnk, igyunk is – vízkisokos kezdőknek és haladóknak, ünnepekre és hétköznapokra

Az emberiség két csoportra osztható: azokra, akik ügyelnek arra, hogy megfelelő mennyiségű vizet vigyenek be a szervezetükbe, és azokra, akik nem, viszont szeretnék a másik tábort erősíteni. Nekik segítünk, hogyan igyanak tudatosan, emellett pedig adunk pár tippet, hogy mikor, mihez, milyen vizet, és hogyan érdemes fogyasztani. A cikk folytatásáért IDE kattintsatok.

Ajánlott cikkek