Egyéb kategória

„Rájöttem, hogy a kettes is egy szép jegy: gyönyörű hattyúnyaka van” – Profi tippek a vizsgaidőszak túléléséhez

Andi vagyok, és éppen a tizenhetedik vizsgaidőszakomnál tartok. A körömrágásról már leszoktam, de a falásrohamaim még mindig előjönnek, főleg a decemberi időszakban. A karácsony miatt, ugyebár, ami annyira nem is ünnep egy egyetemistának, de gondolom, ezt ti is pontosan átérzitek.

vous - 2017.01.04.
„Rájöttem, hogy a kettes is egy szép jegy: gyönyörű hattyúnyaka van” – Profi tippek a vizsgaidőszak túléléséhez

Ha mások azzal kezdték 2017 első napját, hogy „én többé nem iszom”, én azt motyogom egész vizsgaidőszakban, hogy ha eljön az utolsó vizsgaidőszakom, akkor „én többé nem tanulok”. Aztán, persze, újra eljön a másnap, és a szegény egyetemista is azon kapja magát, hogy megint belevágott valami hülye kurzusba, tanfolyamba, OKJ-ba vagy ne adj’ isten egy új egyetembe. Ördögi kör.

Persze némi pozitívuma is van a dolognak, amellett hogy egyre okosabbak leszünk (haha), példának okáért az, hogy a rutinos vizsgázó megtanulja, hogyan kell túlélni a vizsgaidőszakot. Méghozzá úgy, hogy ne öt évet öregedjen alatta, vagy hogy a majd két hónap végén ne úgy menjen el shoppingolni, hogy sírógörcsöt kap a próbafülkében. Bezony. Az ilyeneket is tanulni kell.

tanulas-lany-kave-olvasas-iras

Vizsgaidőszak az ünnepek alatt? Így tanulhattok sokkal gyorsabban

„Klassz dolog az egyetem, mert sokkal szabadabban tudjátok beosztani az időtöket, és kevesebbet kell az iskolapadban ülni. Az egyetlen árnyoldala a vizsgaidőszak, amikor sokan még az ünnepek alatt is kénytelenek tanulni. A jó hír viszont, hogy nem kell egész nap a könyv felett üldögélni, hiszen néhány trükkel gyorsabban megjegyezhetitek az infókat!

Iskolabánat

Iskolabánat
Forrás:
Alexandra

Eszter úgy dobta nekem ezt a témát, hogy én már csak tudom, milyen századszor vizsgázni, tapasztalt rókaként áruljam már el, miképpen birkózom meg ezzel a stresszel, van-e babonám, trükköm, túlélőbibliám. Majdnem azt akartam írni, hogy a századik vizsga is ugyanolyan, de aztán rájöttem, hogy nem, és azt is pontosan tudom, mikor jöttem rá arra, hogy mennyit változtam három felsőoktatási intézmény kínzó időszakai alatt.

Tavaly nyáron, amikor szigorlatoztam – ez ilyen nagyon szörnyű háromkörös vizsgadolog –, azon kaptam magam, hogy a folyosók tele vannak síró fiatal lányokkal, akiknél gyakran eltörik a mécses, én meg nem értem az egészet.

Van újrázás, nem?

Aztán rájöttem, hogy nekik ez az első egyetemük, nekem meg a harmadik. Én már rég nem veszem zokon, ha elsőre nem megy, a szigorlatot például harmadik körben sikerült megcsinálnom, de ez semmit se vont le abból az érzésből, hogy meglett. Ebből máris adódik az első és legfontosabb túlélőszabály: bye-bye, maximalizmus.

Emlékszem még, hogy az első évben teljesen odáig voltam, ha becsúszott egy hármas. Aztán rájöttem, hogy a kettes is egy szép jegy: 

…gyönyörű hattyúnyaka van.

Koncentráljatok inkább azokra a dolgokra, amelyek tényleg érdekelnek, úgysem tudtok mindent magatokévá tenni, főleg abban az iramban, amit az egyetemek diktálnak. A többire az élet és a gyakorlat megtanít úgyis, viszont a könyveiteket, jegyzeteiteket mentsétek el, jól fognak jönni.

Forrás:
Depositphotos, Freepik

Fogadjátok el: vannak genya tanárok

Ez van. Lesz olyan, hogy zokogni fogtok a sokadik sikertelen vizsga után, pedig teleírtatok vagy öt oldalt a tanárnak a bemagolt jegyzeteitekből, de hiába, mert neki Nem.Az.Kell. Lépjetek túl rajta, fussatok neki újra, kérjétek el más dolgozatát, tudjátok meg, mivel lehet bevágódni nála, és intsetek búcsút. Nem veletek van a baj, vannak ilyen tanárok is, ahogyan az életben is lesz majd ilyen kollégátok, felettesetek, családtagotok. Engedjétek el, azzal a tudattal, hogy ti mindent megtettetek.

Tartsatok jó kapcsolatot a csoporttársaitokkal!

Figyeljetek oda az adok-kapok egyensúlyára, legyen az közös tételkidolgozás, jegyzetmegosztás, könyvcsere, infóáramlás. Életmentő tud lenni, ha a vizsga előtt az utolsó pillanatban megdobnak egy rövidített anyaggal, amit jobban átláttok.

Nincs értelme egész napokat tanulni

Nem tudtok így koncentrálni, ráadásul agyilag zoknik lesztek a végére, és semmi sem mélyül el bennetek igazán. Dolgozzatok mellette, ugorjatok el edzeni, vagy akár egy kávéra a közeli cukrászdába egy barátotokkal. Ezek a kizökkenések feltöltenek, és nagyobb energiával tudtok tanulni utána.

Mindig menjetek el vizsgázni!

Akkor is, ha úgy érzitek, hogy esélytelen, hogy meglegyen. Így legalább – ha nem is sikerül – látni fogjátok, milyen a vizsga, mire kell koncentrálnotok az anyagban. És igen, az is lehet, hogy némi szerencsével meg is csináljátok elsőre.

A sokat tanulás egyáltalán nem jelenti azt, hogy tuti meglesz a vizsgátok elsőre. Ezt a szabályt felejtsétek el.

Persze hasznos, jó is, de ez nagyban függ attól is, hogy a vizsga milyen.

Figyeljetek oda a testetekre!

A sok kávé, az energiaital, az édességek kombinációja az éjjelezéssel maximum három évig bírható. Utána a testetek üvölteni fog az elanyátlanodott érzéstől. Persze élvezzétek ki a bulizás utáni vizsgázás élményét, meg azt, hogy kőkemény rockerek vagytok, bírjátok a strapát, de a második egyetemen már azért fektessetek nagyobb hangsúlyt a rendszeres testmozgásra, az egészséges étkezésre. Meglepődnétek, mennyivel hatásosabb egy liter kávénál per vizsgaalkalom.

zoldseg-salata-egeszseges-vacsora

Nem lehetetlen: így élhettek egészségesebben a munkahelyeteken is

Az élet nehéz, gondolhatjátok, amikor egy viszonylag kevésbé leterhelt időszakban sikerül tartanotok az egészséges életmódot, aztán BUMM, a sűrű munkanapokon egyszerűen kivitelezhetetlennek tűnik az egészséges életvitel. Pedig a munkahelyeteken is tudtok vigyázni magatokra, mondom, hogyan!

Végezetül pedig annyit, hogy ha nagyon idegesek vagytok vizsgák előtt, akkor a legegyszerűbb, ha nem az ötöst tűzitek ki célul, hanem mondjuk a hármast. Ne sokkoljátok magatokat extrém elvárásokkal, és az is segít, ha nagyokat lélegeztek, bent tartjátok a levegőt négy másodpercig, majd ugyanennyi idő alatt lélegzitek ki. Ezt ismételjétek meg párszor, lecsillapítja a pulzusotok lüktetését.

Ajánlott cikkek