Egyéb kategória

Mi leszel, ha nagy leszel, majd eldönti a rendszer?!

„Egyre több tanulási nehézségekkel küzdő gyermek él közöttünk disz-es problémákkal, hiperaktivitással, figyelemzavarral, gyakran több problémával együtt. Ezeknek a gyermekeknek a sorsa, úgy látszik, megpecsételődött a köznevelési törvény módosításával, mely 2018-ban lép érvénybe. Ez a törvény megszünteti annak a lehetőségét, hogy a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek felmentést kapjanak bizonyos tantárgyak osztályzása alól, esetleg más tárgyat választhassanak érettségire” – kezdi írását Melinda, aki a VOUS vendégszerzői felhívására jelentkezett. A következő sorokban Zsidákovits Melinda cikkét olvashatjátok egy igen fontos témában.

vous - 2017.11.30.
Mi leszel, ha nagy leszel, majd eldönti a rendszer?!

Manipuláció?

Amikor a mi korosztályunk kijárta a középiskolát, elvárás volt, hogy egyetemre menjünk továbbtanulni. Természetesen akadtak kivételek, de a fiatalok nagyobb hányada a felsőoktatást választotta,

mert milyen „menő”, hogy éveket tölthetünk egy olyan szakma tanulásával, amit még csak nem is szeretünk, és az érdeklődés halvány jeleit sem véljük felfedezni magunkban.

Akkor minden arról szólt, hogy bizony csak abból lesz valaki, aki egyetemre megy. Kész, pont. A felmentéseknek köszönhetően sokkal többen tudtak továbbtanulni, hiszen választhattak olyan tantárgyat is a kötelező tárgyak helyett, amelyekből jobban teljesítettek. Ám úgy látszik, mint mindennek, ennek is megvannak a maga következményei: eltűntek az olyan kiváló szakemberek, mint a villanyszerelő, a vízvezeték-szerelő, az ács – legalábbis lényegesen csökkent a számuk. Úgy gondolom, a törvény módosításának egyik oka az lehet, hogy a fiatalokat a szakmaválasztás irányába tereljék vissza. Igen, így manipulálnak minket, fiatalokat.

Forrás:
pexels

Amit azonban elfelejtenek…

Tisztában vagyunk vele, hogy vannak különböző munkahelyek és munkakörök. Nagy multi cégek és kisebb vállalkozások nagyszerű főnökökkel, vezetőkkel és alkalmazottakkal. De nem szabad elfelejtenünk, hogy a világunk változik, és ezzel együtt változnak a szükségletek és a munkaerőpiaci viszonyok is. Azok a gyermekek, akik most születnek, egy teljesen másik világba születnek bele, mint amiben mi éltünk hajdanán vagy élünk jelenleg.

600

112? Kérem, segítsenek, végzős lettem, és nem tudom, mit akarok

„Halló, 112? Kérem, segítsenek, végzős lettem! – a fejemben ez volt az első telefonhívás, amit az utolsó tanévem első napján megtettem, pedig akkor még fogalmam sem volt pontosan, hogy mibe csöppenek” – kezdi történetét Zsófi, aki a VOUS vendégszerzői felhívására jelentkezett. Ide kattintva Fűtő Zsófi cikkét olvashatjátok.

Új munkahelyek és munkakörök születtek: a főállású bloggerektől, vloggerektől kezdve a coachokon át a motivációs trénerekig számos új „foglakozás” jelent meg a piacon, amelynek még néha a nevét sem ismerem, mégis van, aki ebből él.

Nagy az esély arra, hogy a mi korosztályunk gyermekeinek már olyan munkája lesz, amely még meg sem született.

Ha nagy leszek, blablabla leszek!

Tehát megfogalmazódik a kérdés: van értelme arra kényszeríteni a fiatalokat, hogy a régi rendszerben fontosnak tartott állásokat, szakmákat válasszák, vagy hagyni kell, hogy kibontakozzon ez a világméretű változás? És vajon milyen változásokat idéz elő az országban az önmegvalósítás fogalma? Lehet, hogy gyermekeink boldogabb és szebb jövő elé nézhetnek, ha a beskatulyázás helyett a kreativitásukat igyekszünk fejleszteni. Nem tudhatjuk, csak ha megpróbáljuk!

vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! 😉 Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT.

Ajánlott cikkek