Egyéb kategória

Egy recept, amihez jobb, ha nem vagytok hűségesek – Főzelékek finoman, egészségesen, újragondolva

A főzelék, ahogy mi ismerjük, sehol máshol nem létezik ebben a formában, nevezhetjük nyugodtan hungarikumnak is, de az is igaz, hogy a klasszikus főzelékek felett eljárt az idő. Az elvileg csupa egészséges zöldségből álló kiadós és tartalmas egytálételt egy durva rántással lealázni és egyenízűvé tenni olyan hagyomány, amihez nem kell, sőt nem is szabad hűségesnek lennünk. Finomabb és egészségesebb sűrítési módok is vannak, mint a rántás, nézzük a lehetőségeket!

vous - 2016.12.14.
Egy recept, amihez jobb, ha nem vagytok hűségesek – Főzelékek finoman, egészségesen, újragondolva

Sokan azért nem szeretik a főzelékeket, mert rossz élményeik-emlékeik vannak a menzáról, rémesen szétfőtt és ízetlen, csupa lisztízű szörnyűségeket társítanak ehhez a nagyon is izgalmas, változatos, sokféle, kiadós és kimondottan olcsó és egyszerű, egészséges fogáshoz.

Felejtsük el a vastag rántásban úszó pár szem zöldborsót, a halványzöld spenótos csirízt vagy a szinte vágható sárgaborsó-főzeléket, a silány, rántással többszörösére dúsított főzelékvariációkat, amik olcsó és megosztó étellé tették ezt a szuper ételt.

A rántás, a staubolás és a habarás helyett vannak jobb alternatívák is, amelyek sokkal egészségesebbek, és igazán finommá, krémessé teszik a főzeléket: a zöldség íze is megmarad, gyorsabban elkészül, több vitamin és rost marad benne, mondjuk is, hogyan!

mérleg sütés konyha

Szerintetek illik tudni fejből recepteket? És ha igen, mennyit?

A főzés-sütés szeretete a legtöbb kislánynál korán megkezdődik. Majd eljön az a kor is, amikor szerelmünknek szeretnénk tetszeni, akit a gyomrán át akarunk megszerezni, majd megtartani. Ráadásul nehéz dolgunk sincs – ma már elértük azt a kort, hogy egyszerűbb főzni, mint valaha, hiszen emlékeznünk sem kell a receptre, ott a zsebünkben az okostelefon. Vagy mégis jobb, ha fejből főzünk?

A cikk itt folytatódik.

Alap

A főzelékhez használt zöldséget megtisztítva és felaprítva vagy legyalulva kevés hagymával, újhagymával kissé megdinszteljük vajon vagy olajon, vagy kevés vízzel felöntve megpároljuk. A klasszikus változatoknál a rántás az első lépcsőfok, de ezt nyugodtan elhagyhatjuk, mutatunk jobb megoldást!

A cikk itt még nem ér véget, a folytatáshoz kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.