Nincsen karácsony szaloncukor nélkül, de azt vajon tudjátok, hogyan készül ez az édesség? És azt, hogy évtizedekkel és rengeteg ízzel később mi a magyarok kedvence? Na és azt el tudjátok képzelni, milyen egy csokimúzeumi séta? Most a Szamos Caféban mindhárom kérdésre választ kaptunk!
Ha a gyerekkori karácsonyokat próbálom felidézni, egy dologra mindig tisztán emlékszem: arra, amikor szenteste előtti napon leültünk, és szaloncukrokat kötöztünk. Ez az édesség pedig ma már igazi hungarikumnak számít, mert bár eredetileg külföldről érkezett be hozzánk, mégis nálunk lett a legnépszerűbb. Olyannyira, hogy enélkül már elég nehéz lenne elképzelni az ünnepeket, a turisták pedig sorra viszik haza magukkal, hogy másoknak is megmutassák. Hétfő délután a Szamos Caféban jártunk, hogy közelebbről is megismerkedjünk ezzel az édességgel, és közben olyan dolgokat is megtudtunk, amiket előtte nem is sejtettünk!
Édes percek: így zajlott a Nagy csokoládé könyv bemutatója
A csokoládé az egyik legjobb dolog a világon. Nemcsak isteni finom, de ez az egyetlen dolog, ami még a legnagyobb szerelmi bánatot is képes elviselhetőbbé tenni. Ha ti is egyetértetek, a decemberben megjelent Nagy csokoládé könyvet imádni fogjátok!
A cikk folytatásáért kattintsatok IDE!
Ilyen egy csokoládémúzeum
A Kossuth Lajos téren található Szamos Cafe egyik érdekessége, hogy ez nem csak szimpla cukrászda. A második emeleten ugyanis egy komplett csokoládémúzeum található, tele régi emlékekkel, amik természetesen egytől egyig a csokihoz köthetők. Az egyik kedvencem, és ami a leginkább megmaradt az emlékezetemben, az egy ember nagyságú szobor, amit 78 kiló marcipánból készítettek! És a leghihetetlenebb, hogy minden részletre nagyon odafigyeltek közben, a tárlatvezető ugyanis elmesélte, hogy a szoknyás szobornak még a fehérneműje is csipkés. Pedig ez még csak nem is látszik.
Így készítettünk isteni szaloncukrot
A csokoládés emlékek között barangolva aztán megérkeztünk a fényponthoz. Haraszti Andor csokoládémester megmutatta nekünk lépésről lépésre, hogyan készülnek a Szamos cukrászda isteni finom szaloncukrai. Első lépésben marcipánt kóstoltunk, és tapasztalatból tudom, hogy ezt az édességet sokan nem kedvelik. Fotósunk, Anna sincs ezzel másképp, ezt viszont még ő is imádta.
Maga a szaloncukor-készítés nem volt olyan bonyolult feladat, de azért nem árt hozzá a gyakorlás. Első körben a csokoládémester egy formába öntötte a csokit (amit előtte megfelelő hőmérsékletűre hagyott lehűlni), majd szimplán lerázta róla a felesleges édességet. A csoki egy része addigra már rátapadt a forma falára, ami számomra kész varázslat volt, pedig valójában csak a hőmérséklet volt a kulcs. Ezt követően megtöltöttük a szaloncukorformákat narancsos töltelékkel, Andor pedig minket is bevont a munkába, úgyhogy egy kis időre én is szaloncukor-készítővé válhattam.
Az igazi szaloncukor titka
De vajon mitől szaloncukor a szaloncukor? Merthogy kiderült, az igazit egy apróság megkülönbözteti a többi közül. Ez pedig érdekes módon nem más, mint a csomagolás! Ha a szaloncukor műanyag papírba van csomagolva, a csokoládémester szerint azt nem is igazán lehet annak nevezni; az igazit két selyempapírba és sztaniolba csomagolják. Haraszti Andor pedig ezek után azt is elárulta, mik azok az ízek, amiket a magyarok a legjobban szeretnek.
„Nagyon nyitottak az emberek az új ízekre, de mégis ragaszkodnak a hagyományos ízekhez, és a karácsonyra jellemző ízvilágot keresi mindenki. Azért ha odanézünk a fa alá, még mindig ott vannak a marcipános, mézes, csokoládés, meggyes ízek a főpalettán, viszont már kapiskálják az új ízeket, kíváncsiskodva. De végül mindig az alapízek jönnek vissza, most például a narancsos is népszerű.”
A Szamosnál most 9 + 1 ízű szaloncukor kapható, a plusz egy lényegében arra utal, hogy már létezik cukormentes csokis is. Ami viszont igazán érdekes, hogy bár a szaloncukrok általában október közepén kerülnek a boltokba, azt, hogy milyen ízek készüljenek jövőre, már márciusban elkezdik tervezni.
Ki az, akinél sosem maradhat le a fenyőfáról a szaloncukor?