Test

Így hat a testetekre 10 évnyi telefonhasználat

Amikor általános iskolába jártam, kaptam egy mobiltelefont, hogy a szüleim el tudjanak érni a nyári táborban. Akkor maximum a Snake-kel játszottam rajta, másra nem is használtam, leginkább azért, mert nem is tudott sokkal többet. Aztán lassan berobbantak a színes, fényképezős mobilok, majd rövidesen az okostelók, és ma már elképzelhetetlen nélkülük az életünk. De vajon közel 10 évnyi telefonhasználat hogyan hat ki a testünkre?

vous - 2016.12.01.
Így hat a testetekre 10 évnyi telefonhasználat

Fizikai hatások

1. Szemproblémák alakulnak ki…

Az első iPhone 2007-ben jelent meg, ma pedig már az emberek nagy részének van is okostelefonja. A Designtaxi felmérése szerint 52%-uk legalább óránként egyszer csekkolja a mobilját, így pedig nem csoda, hogy a szemünk ki van téve a megerőltetésnek. Gyakran megesik, hogy emiatt homályosan látunk, irritációt érzünk, és a szemkiszáradás sem ritka.

telefon nő

Megdöbbentő statisztika: ennyire vagyunk rákattanva a telefonunkra

Csak őszintén! Ti naponta hányszor néztek rá a mobilotokra? Egy felmérés szerint átlagosan 110-szer, ez pedig olyan megszokott dologgá vált, hogy a legtöbben észre sem veszik, de teljesen rákattannak a modern technológiára. Legalábbis ezek az arányok nagyon azt mutatják.

A cikk folytatásáért kattintsatok IDE!

2. …amit fejfájás követ

Amikor hosszú órákon át bámuljátok a telefonotok képernyőjét, rövidesen a homályos látás mellé egy másik kellemetlen érzés is társul. Ez pedig a fejfájás, ami akár migrénné is fokozódhat.

3. Más testrészek irritációja

Az állandó pötyögéstől könnyen megfájdulhatnak az ujjaitok és a csuklótok, míg a rossz testtartás miatt a hátatokban és a nyakatokban is érezhettek kellemetlen fájdalmat. Utóbbinak már neve is van, „text neck” szindróma, aminek lényege, hogy ha folyamatosan lefelé néztek, hatalmas nyomásnak teszitek ki a nyakatokat.

Forrás:
iStock.com

Pszichológiai hatások

1. Csökken a boldogságszintetek

Tudtátok, hogy a gyakori telefonhasználat miatt akár boldogtalanabbak is lehettek? Pedig a kutatások ezt bizonyítják, sőt, még afféle inger is kialakulhat bennünk, hogy minden üzenetre gyorsan válaszoljunk. Így történik meg az, hogy 24 órában elérhetőek vagyunk.

2. Megjelenik a függőség

Mit nekünk pókok, magas terek vagy klausztrofóbia! A felnőttek 66%-a attól retteg, hogy elveszíti a telefonját. Ha pedig nem tudják használni, mert esetleg otthon felejtették, teljesen bepánikolnak.

3. Szociális viszonyok

Nem titok, hogy az internet és az okostelefon kombinációja elég rossz hatással lehet a szociális életre. Legalábbis olyan értelemben, hogy sokan még baráti, családi találkozókon is inkább a mobiljukat nyomkodják, mint hogy beszélgessenek. Ez az arány pedig igazán magas: 82% használja még ilyenkor is a telóját.

Forrás:
iStock.com
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.