Test

Így hat a testetekre 10 évnyi telefonhasználat

Amikor általános iskolába jártam, kaptam egy mobiltelefont, hogy a szüleim el tudjanak érni a nyári táborban. Akkor maximum a Snake-kel játszottam rajta, másra nem is használtam, leginkább azért, mert nem is tudott sokkal többet. Aztán lassan berobbantak a színes, fényképezős mobilok, majd rövidesen az okostelók, és ma már elképzelhetetlen nélkülük az életünk. De vajon közel 10 évnyi telefonhasználat hogyan hat ki a testünkre?

vous - 2016.12.01.
Így hat a testetekre 10 évnyi telefonhasználat

Fizikai hatások

1. Szemproblémák alakulnak ki…

Az első iPhone 2007-ben jelent meg, ma pedig már az emberek nagy részének van is okostelefonja. A Designtaxi felmérése szerint 52%-uk legalább óránként egyszer csekkolja a mobilját, így pedig nem csoda, hogy a szemünk ki van téve a megerőltetésnek. Gyakran megesik, hogy emiatt homályosan látunk, irritációt érzünk, és a szemkiszáradás sem ritka.

telefon nő

Megdöbbentő statisztika: ennyire vagyunk rákattanva a telefonunkra

Csak őszintén! Ti naponta hányszor néztek rá a mobilotokra? Egy felmérés szerint átlagosan 110-szer, ez pedig olyan megszokott dologgá vált, hogy a legtöbben észre sem veszik, de teljesen rákattannak a modern technológiára. Legalábbis ezek az arányok nagyon azt mutatják.

A cikk folytatásáért kattintsatok IDE!

2. …amit fejfájás követ

Amikor hosszú órákon át bámuljátok a telefonotok képernyőjét, rövidesen a homályos látás mellé egy másik kellemetlen érzés is társul. Ez pedig a fejfájás, ami akár migrénné is fokozódhat.

3. Más testrészek irritációja

Az állandó pötyögéstől könnyen megfájdulhatnak az ujjaitok és a csuklótok, míg a rossz testtartás miatt a hátatokban és a nyakatokban is érezhettek kellemetlen fájdalmat. Utóbbinak már neve is van, „text neck” szindróma, aminek lényege, hogy ha folyamatosan lefelé néztek, hatalmas nyomásnak teszitek ki a nyakatokat.

Forrás:
iStock.com

Pszichológiai hatások

1. Csökken a boldogságszintetek

Tudtátok, hogy a gyakori telefonhasználat miatt akár boldogtalanabbak is lehettek? Pedig a kutatások ezt bizonyítják, sőt, még afféle inger is kialakulhat bennünk, hogy minden üzenetre gyorsan válaszoljunk. Így történik meg az, hogy 24 órában elérhetőek vagyunk.

2. Megjelenik a függőség

Mit nekünk pókok, magas terek vagy klausztrofóbia! A felnőttek 66%-a attól retteg, hogy elveszíti a telefonját. Ha pedig nem tudják használni, mert esetleg otthon felejtették, teljesen bepánikolnak.

3. Szociális viszonyok

Nem titok, hogy az internet és az okostelefon kombinációja elég rossz hatással lehet a szociális életre. Legalábbis olyan értelemben, hogy sokan még baráti, családi találkozókon is inkább a mobiljukat nyomkodják, mint hogy beszélgessenek. Ez az arány pedig igazán magas: 82% használja még ilyenkor is a telóját.

Forrás:
iStock.com
Ajánlott cikkek