Egyéb kategória

A Csipkerózsika-szindróma: a lány, aki majdnem öt évet átaludt

Amikor reggel megcsörren az ébresztőóra, az első gondolatotok az, hogy Csipkerózsika mekkora mázlista volt? Képzeletben jól hangzik hosszú ideig aludni, de a való életben ez mégsem annyira szerencsés dolog, hiszen ez a szindróma tényleg létezik!

vous - 2016.11.29.
A Csipkerózsika-szindróma: a lány, aki majdnem öt évet átaludt

Beth Goodier épp a 17. szülinapjára készült, amikor lefeküdt aludni egy kicsit – és hat hónapon át szinte fel sem ébredt. Napi 22 órát aludt, amikor pedig nem, álomszerű transzban sétált a lakásban, hogy egyen, igyon, elmenjen WC-re, aztán vissza is dőlt az ágyba. Az elmúlt 5 év 75%-át alvással töltötte, de nem saját döntéséből; a lány ugyanis egyike azoknak a fiataloknak, akik úgynevezett Csipkerózsika-szindrómában szenvednek – írja a Daily Mail.

Objektum doboz

Ez nem egy Disney-történet

Ne tévesszen meg titeket ez a meseszerű elnevezés, a dolog ugyanis közel sem olyan, mint a Disney világában. A betegségről nem sokat tudnak az orvosok sem, mindössze annyi biztos, hogy főleg 16 év körüli tiniknél jelenik meg, és kábé 13 évig tart; pont a lehető legrosszabb időszakban. Így a fiatalok nem tudnak iskolába járni, barátokat szerezni, vagy karriert építeni. Szakaszokban tör rájuk a fáradtság; általában hónapokon át alszanak, majd felébrednek, és csak néhány hétig tudnak „rendes” életet élni.

Beth most épp egy újabb alvási körforgásban van, már két és fél hónapja. Így legtöbb idejét a kanapén vagy az ágyban fekve tölti, amikor pedig néha elhagyja az otthonát az orvosi vizsgálatok miatt, a szülei kénytelenek kerekes székben tolni, mert a lány túl fáradt ahhoz, hogy sétáljon. Amikor sikerül felébrednie, senki sem tudja, mikor kezdődik újból az alvási fázis. Ilyenkor Beth igyekszik minél több dolgot csinálni, találkozik a barátaival, megcsináltatja a frizuráját, és randizik a barátjával, akit még három éve egy éber szakaszban ismert meg. Az egyik legrosszabb viszont, hogy amikor felébred, nem emlékszik a betegségére, sem arra, mennyi idő telt el, a szülei pedig csak remélni tudják, hogy többet nem alszik vissza.

Csak egy csepp parfümben: íme a tökéletes alvás receptje

Gyorsteszt: derítsétek ki, mennyire vagytok kialvatlanok!

Veletek is előfordult már, hogy átaludtátok az éjszakát, mégis hullafáradtan ébredtetek? Vagy egy hosszúra nyúlt esti program miatt csak két órát tudtatok pihenni, és mégis tele voltatok energiával? Az alvás néha elég bonyolult tud lenni, de most egy teszttel kideríthetitek, vajon mennyire vagytok kialvatlanok!

A cikk folytatását IDE kattintva olvashatjátok el!

A Csipkerózsika-szindrómát már egyre több orvos vizsgálja, de sem kiváltó okot, sem gyógymódot nem találtak még rá.

Ajánlott cikkek