Egyéb kategória

Mese hajhabbal: ha a frizurátok ápolásáról van szó, legyetek szkeptikusak!

A külcsíny-belbecs kérdése örök dilemma, de el kell ismernünk: mindkettő sokat nyom a latban, ezért nemcsak az nem mindegy, hogy mi van az ember fejében – azon is sok múlik, hogy mi van azon a bizonyos fejen. A frizura ősidők óta kifejező szereppel bír: egészségi állapotra, státuszra, anyagi helyzetre, életstílusra is utal. És ha nem mindegy, mi van a fejünkön, akkor az sem mindegy, mit teszünk vele: bár vannak megfontolandó tanácsok, azért tudni kell szelektálni is, mivel rengeteg tévhit kering a neten. Mi most tisztába rakjuk mindet!

vous - 2016.11.19.
Mese hajhabbal: ha a frizurátok ápolásáról van szó, legyetek szkeptikusak!

Tényleg vágatnunk kell a hajunk végéből, ha növesztjük? Minél ritkábban mosunk hajat, annál kevésbé fog zsírosodni? A hajszárítás helyett érdemesebb hagyni, hogy magától száradjon meg a hajunk? Néhány kérdés, ami mindenkit foglalkoztat, aki dús, hosszú, fényes és egészséges loknikról álmodik. Mi most szakemberhez fordultunk, és megkérdeztük a VOUS ügyeletes hajszakértőjét, Huszka Petrát.

A hajvágástól tényleg gyorsabban nő a haj?

Bár a rendszeres vágás egészségesen tartja a hajvégeket, nincs hatással a növekedés mértékére.

A hajszál proteinekkel töltött elhalt sejtekből épül fel, ezért bármi is történik a haj végével, az a hajhagymára – és így a hajszál növekedésére – nincs befolyással.

A vágás gyakorisága a viselt frizurától és a haj állapotától kell hogy függjön: egy rövid frizura hamar elveszti a formáját, érdemes gyakrabban megigazíttatni egy fodrásszal. Nem igaz azonban az sem, hogy aki növeszti a haját, az ne vágasson belőle: az elvékonyodott, töredezett hajvégek levágásával megelőzhető a haj további károsodása – ráadásul az összhatás nemcsak szebb, de egészségesebb is lesz.

Egy kitépett ősz hajszál helyére valóban kettő nő vissza?

Egy kitépett hajszál helyén nem nő kettő. Ha valaki mégis azt tapasztalná, hogy egy kitépett ősz hajszál helyett idővel kettő (vagy még több) jelenne meg a fején, annak nagyon egyszerű a magyarázata: nagyjából fél év elteltével válik láthatóvá egy újonnan növő hajszál. Ez alatt az idő alatt pedig újabb szálak őszülhetnek meg. Ennek viszont semmi köze sincs a tépkedéshez.

Huszka Petra

Huszka Petra

Huszka Petra Hair megálmodója vagyok. Részt vettem 2011-ben Bécsben az Európa-bajnokságon, emellett számos magyar versenyen szép eredményeket értem el. Nagyon fontos szerepet kap a munkámban a kreativitás, szeretem a laza, bohém, fonatos frizurákat. Sok alkalmi és menyasszonyi haj elkészítésére kapok felkérést, és havonta megjelennek step by step kreációim a Rowenta Beauty oldalán. Rendszeresen részt veszek fotózásokon, ezzel is bővítve a tevékenységeim tárházát.

Jobb vizesen hagyni a hajunkat, mint hajszárítóval nekiesni?

Vidal - Az önéletrajz

Vidal – Az önéletrajz
Forrás:
Alexandra

A hajszárítást sokan hiszik károsnak, pedig ha megfelelően végezzük, semmi probléma nincs vele – ráadásul a fejbőr megfázása sokkal veszélyesebb, mert ebben az esetben romlik a keringés a fejbőrben, emiatt pedig kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jutnak a hajhagymák. A megfázás hatására nemcsak a száraz, viszkető fejbőr okozhat nehézséget, de korpásodás és hajhullás is felütheti a fejét. Ezért tehát a haj levegőn való szárítása kizárólag a melegebb hónapok idején ajánlott, az év többi napján maradjunk a hajszárításnál, amit közepes hőfokon végezzünk, és a hajtőtől kezdjünk. Ha a fejbőr és a hajtő száraz, nem szükséges a teljes hajkoronát megszárítani.

Ennek ellenére a hajmosás végén a rövid ideig tartó hideg vizes öblítés kifejezetten jó hatással bír: fokozza a fejbőr vérellátását, ezáltal a hajhagymák több tápanyagot tudnak felvenni, tehát összességében véve egészségesebb lesz a haj. 

Forrás:
iStock, Freepik

Igaz, ha ritkábban mossuk a hajunkat, kevésbé fog zsírosodni?

Sok helyen lehet olvasni, hogy a túl gyakori hajmosás serkenti a faggyútermelést – ezáltal pedig a haj gyorsabb zsírosodásához vezet. Ez azonban tudományosan a mai napig nem bizonyított.

A hajmosás hatása sokkal inkább egyénfüggő, így nem lehet egyetlen általános érvényű tanácsot adni ezen a téren – de az biztos, hogy célszerű a hajtípusunknak megfelelő sampont választani.

A jelenlegi állás szerint teljesen rendben van, ha valaki úgy dönt, minden másnap hajat kíván mosni.

„A kismamák inkább nem fésülködnek, de ez hiba” – mindent a szülés utáni hajhullásról

„A kismamák inkább nem fésülködnek, de ez hiba” – Mindent a szülés utáni hajhullásról

Szülés után, szoptatás alatt sok kismama tapasztal hajhullást. Mi okozza? Normális? Hogyan kezeljük a problémát? Egy fodrász volt a segítségünkre.

A VOUS ügyeletes anyukája, Lilla korábbi cikkét itt olvashatjátok.

Ha sokszor átfésüljük a hajunkat, szebb lesz tőle?

A mesékben lefekvés előtt százszor is kifésülték a királylányok haját a szolgálóik – de ez biztos jó? Mivel a fésülés serkenti a faggyúmirigyek működését, napi egy-két alkalomnál többször nem célszerű a hajkefe után nyúlni, ugyanis az a haj túlzott zsírosodásához vezethet, és akár a szálakat is roncsolhatja a túl intenzív fésülködés. Ha valamiből, hát keféből érdemes egy minőségi darabra beruházni, ami kevésbé károsítja a hajat.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!