Egyéb kategória

Mit tanít nektek a teddy mackó története a Föld pusztulásáról? Többet, mint gondolnátok!

Az állatokhoz fűződő viszonyunk elsőre talán végtelenül egyszerűnek tűnhet: vagy szeretjük őket, vagy nem. Valójában ennél jóval komplexebb dologról van szó – aminek nem kisebb a tétje, mint a Föld jövője. Elsőre bonyolultnak tűnik? Pedig nem az, elmagyarázom.

vous - 2016.11.18.
Mit tanít nektek a teddy mackó története a Föld pusztulásáról? Többet, mint gondolnátok!

Ti tisztában vagytok a plüssmackók eredetével? Tudtátok, hogy az egyik amerikai elnökről kapták az elnevezésüket? Theodore Roosevelt elnök 1902-ben, egy vadászat alkalmával kegyelmezett meg egy medvének, mert az elesettnek és betegnek tűnt. Az állat a két hátsó lábán ült, le volt fogyva, és ártatlan szemekkel nézett szembe a puskacsővel, amely végül sosem dördült el. Másnap egy karikatúra ábrázolta a történteket, és a rajzolt medve mintájára hamar megszülettek az első plüssmackók, amiket az elnökről teddy mackónak neveztek el

– ezzel a történettel kezdi előadását Jon Mooallem író a 2014 tavaszán tartott TED-konferencián, melyben arról beszél, miért fontos az állatokkal való együttérzés.

A teddy mackó mögött egy fontosabb történet rejlik. Egy történet arról, hogy az elképzeléseink a természetről drámaian meg tudnak változni, és hogy a bolygón most is milyen drámaian változtatják a természetet a történetek, amiket mesélünk

– mondja Mooallem. Hogy mire gondol?

Egészen 1902-ig a medvék Amerika-szerte rettegett vadállatok voltak, amelyek veszélyt jelentettek az emberre. Emiatt kifejezetten vadásztak rájuk, irtották őket. Egészen addig, amíg a teddy mackó meg nem változtatta az emberek medvékhez való viszonyát…

A medve, ami addig egy vérszomjas, emberre veszélyt jelentő vadállatként élt a köztudatban, egyszerre szerethetővé, kedvessé, ölelni valóvá vált az emberek szemében.

Forrás:
iStock, Wikipedia, Freepik

Amíg egyes fajokat szívünk szerint a keblünkre ölelnénk, másokat démonizálunk. Az emberiség egy emberként gyűlöli például a kígyókat, pókokat, csótányokat, varangyokat, disznókat, galambokat. Azt, hogy mennyi múlik az állatokról mesélt történeteinken, jól szemlélteti például a kígyó esete: míg a keresztény országokban a sátántól valónak, veszélyesnek és undorítónak tartják ezeket a hüllőket, addig Keleten nemcsak háziállatként tartják szívesen, de Indiában istenként is tisztelik.

De példaként a darazsakat is említhetjük: ezek a rovarok közel sem jelentenek akkora veszélyt ránk, mint ahogy azt a legtöbben gondolják. Sokan állítják, a darázs ok nélkül támad és csíp – ráadásul a méhekkel ellentétben mézzel sem lát el minket, így teljesen haszontalan. Nos, darazsak nélkül aligha maradna valami az ember bevásárlókosarában… Ezek a rovarok ugyanis kulcsfontosságú szerepet töltenek be a növények beporzásában – nélkülük az ökoszisztéma teljesen felborulna.

Mooallem felhívja rá a figyelmet: óriási súllyal bír, hogy hogyan viszonyulunk az egyes fajokhoz, ugyanis azok fele egy évszázadon belül teljesen kihalhat.

Az ember, mint a hierarchia csúcsán álló lény, addig irtja az általa haszontalannak vagy veszélyforrásnak ítélt fajokat, amíg azok a kihalás szélére nem kerülnek – majd ekkor, és csak ekkor változik meg a kollektív tudatban az adott állathoz fűződő viszony. Hirtelen az ember együttérzést, szánalmat tanúsít, és maga kezdi el védelmezni a gyengét, a kihalás szélén állót.

Ezért a teddy mackó története sokkal többről szól: az emberiség és a természet viszonyáról, amiben a fajok jövője azon áll vagy bukik, hogy együttérzést vagy közömbösséget tanúsítunk-e irántuk.

Ne felejtsétek el, hogy a Föld pusztulása egyáltalán nem a távoli jövő egy lehetséges alternatívája. A jelenről van szó – így minden eddiginél aktuálisabb kérdés, hogy milyen történeteket mesélünk a természetről önmagunknak és egymásnak.

Jon Mooallem teljes előadását további érdekességekkel itt nézhetitek meg:

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.