Egyéb kategória

Cirkuszban mutogatták, annyira csúnya volt: A világ legrondább nőjének megrázó története

Mary Ann Bevan a világ legrondább nőjeként vonult be a történelembe. Bár ezt a címet valószínűleg egyikünk sem birtokolná szívesen, Mary - ha lehet így fogalmazni - kihozta belőle a maximumot, ami persze nem kevés szenvedéssel és megalázással járt együtt. Ő nem csak a külseje miatt volt rendkívüli!

vous - 2021.11.19.
Cirkuszban mutogatták, annyira csúnya volt: A világ legrondább nőjének megrázó története

Mary Ann Bevan 1874-ben december 20-án született Londonban, egy munkásosztálybeli családban nőtt fel 8 testvérével együtt. Fiatalon kezdett el dolgozni, hogy segítse szegény sorsú családját, végül ápolónőként helyezkedett el egy helyi kórházban. Később a szerelem is rátalált, 29 évesen hozzáment Thomas Bevanhoz, akitől 4 gyermeke született. Itt akár le is lehetne zárni a történetet, azzal, hogy "boldogan éltek, míg meg nem haltak", ám Mary élete tragikus fordulatot vett…

32 évesen az akromegália tünetei jelentkeztek nála. Ez egy endokrinológiai betegség, amely a növekedési hormon túltermelődésével, és a csontozat rendellenes túlnövekedésével jár, melytől jellemzően az arc, de a test többi része is túlzott méretűvé válik. Ez akkoriban még nem volt gyógyítható, így Marynek végig kellett néznie, ahogy szépsége fokozatosan elhervad, emellett ráadásul nagy fájdalmak is gyötörték. Bár férje mindig támogatta, 1914-ben váratlanul meghalt, így a nő egyedül maradt gyermekeivel.

A betegség nemcsak a kinézetét és az egészségét tette tönkre, de munkájából is kirúgták miatta, ami súlyos anyagi helyzetbe taszította a családot.

Mary mindent megtett, hogy a gyerekek ne éhezzenek, a kimerülésig dolgozott.

Mary Ann Bevan és gyerekei

Mary Ann Bevan és gyerekei
Forrás:
findagrave.com

A gondok azonban elhatalmasodtak felettük, így büszkeségét félretéve, eltorzult külsejével próbált pénzhez jutni, így benevezett az "Anglia legrondább nője" versenyre, amit végül meg is nyert. A keserédes első hely sokat segített, hogy valamennyire rendeződjön a helyzetük,  ráadásul a sajtó is felkapta a nő történetét. Ennek köszönhetően 1920-ban meghívást kapott az Egyesült Államokba a Dreamland Circus tagjai közé, ahol több furcsa külsejű társával, mint "szörnyszülött" kellett szerepelnie. Feladata "csupán" annyi volt, hogy tűrnie kellett, ahogy a közönség kineveti és a kinézetén gúnyolódik.

Ez önmagában is nagy lelki megrázkódtatás lehetett számára, ám a lelki bántalmazás gyakran tettlegességig is fajult a nézők részéről.

Mary Ann Bevan

Mary Ann Bevan
Forrás:
Wikimedia

Mary kész volt feláldozni saját önbecsülését gyermekeiért, így haláláig feltűnt a cirkusz "attrakciói" között. 1933-ban 59 évesen hunyt el, utolsó kívánságát teljesítve Angliában helyezték végső nyugalomra. Bár életében rendkívüli nehézségeken ment keresztül, lehetőségeihez képest mindent megtett a családjáért. Önfeláldozása és hozzáállása példaértékű, egyszerre szívfájdító és felemelő.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.