Előfordulhat, eddig észre sem vettétek, hogy azok az élelmiszerek, melyeket egészségesnek gondoltok, valójában „éheztetnek” titeket. Oda kell figyelnetek arra, hogy milyen tápanyagokat vontok meg magatoktól, mert a végén arra döbbentek rá, hogy csak esztek és esztek, de sosem vagytok jóllakottak.
Korábban már írtam nektek arról, hogy miért érezhetitek magatokat állandóan éhesnek, és most ennek a jelenségnek egy másik részét járnám körbe. Léteznek ugyanis olyan élelmiszerek, melyek nemhogy csillapítanák az éhségérzeteteket, hanem még jobban felerősítik azt.
1. Gyümölcslé
A gyümölcs igaz, hogy tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, de gyakorlatilag nulla a benne lévő fehérje és zsír értéke, így sokáig nem telít el titeket. Pontosan ezért merjetek kísérletezni a gyümölcsökkel, ne csak a turmixba dobjátok őket. Adjátok bátran hozzá a salátátokhoz, a sült ételeitekhez, vagy keverjétek a reggeli zabpelyhetekhez, joghurtotokhoz.
2. Zöld smoothie
Bármilyen menő is mostanság a zöld smoothie, készüljetek fel arra, hogy mivel alacsony benne a kalória, magas a gyümölcscukor-tartalma, és mentes a zsíroktól meg a fehérjéktől, az elfogyasztása után nemsokára újra üresnek érzitek majd a gyomrotokat. Egy szuper segítség lehet az, ha csempésztek a keverékbe gyümölcsöt és egészséges zsírokat (avokádó, mogyoróvaj) is.
3. Tojásfehérje
A tojásfehérjében ugyan fehérje van, de nagyon alacsony a kalória benne és gyakorlatilag zsírmentes. Ezért nyugodtan egyétek meg a sárgáját is, amiben egészséges tápanyagok, zsírok lakoznak, és a teltségérzeteteket is tovább fenntartja.
4. Savanyúság
A savanyúságok ugyan telis-tele vannak értékes prebiotikumokkal, azonban gyakran igen sósak. Ezáltal pedig – a nátriumnak köszönhetően – először sokkal szomjasabbak lesztek, majd éhesebbek, mint előtte. A megoldás az lehet, ha mértékkel esztek a savanyú dolgokból, sok vizet isztok meg mellé, így nem alakul ki a szomjúságból később éhség.
A prebiotikum egy természetes tápanyag, amely a vastagbélben serkenti a kedvező hatású baktériumok, az ún. probiotikumok szaporodását.
5. Teljes kiőrlésű keksz
Sokan a munka közben vagy például az egyetemen szeretnek kekszet majszolni, és természetesen odafigyelnek arra, hogy minél egészségesebbet válasszanak. Azonban a teljes kiőrlésűvel annyi a probléma, hogy nem fog nektek soha teltségérzetet okozni. Viszont ha tesztek rá mondjuk avokádókrémet, lazacpástétomot vagy mogyoróvajat, akkor már nem fog korogni tőle a gyomrotok.