Egyéb kategória

Amilyen kicsi, olyan nagy bajt tud okozni – a tyúkszemet azonnal kezelnetek kell!

Egy kényelmetlen cipő rövid és hosszú távon is megkeserítheti az életünket. Néha alig várjuk, hogy hazaérjünk, és rúghassuk is le magunkról, hogy aztán a nap végére elmúljon a szorítástól kialakult fájdalom. De megeshet, hogy cseppet sem csillapszik a kellemetlen érzés, mindig ugyanott, ugyanakkor hasít belénk. Ilyenkor ajánlott alaposan szemügyre venni a területet, és ha egy másik szem tekint vissza ránk, akkor a tettek mezejére kell lépni, és eltávolítani a tyúkszemet.

vous - 2016.10.23.
Amilyen kicsi, olyan nagy bajt tud okozni – a tyúkszemet azonnal kezelnetek kell!

Nemrégiben már felhívtam a figyelmeteket arra, hogy az új őszi cipőtökkel meggyűlhet a bajotok, mivel előfordulhat, hogy kezdetben szorítani fogja a lábatokat. De van még egy veszélyfaktora a kényelmetlen, zárt lábbeliknek: a tyúkszem.

Tyúkszem nem csak a láb különböző pontjain lehet, vannak olyan ritka esetek is, amikor valakinek a kezén alakul ki. De hogy is? Ha egy terület folyamatos nyomás alatt áll, vagy mindig súrlódásnak van kitéve, akkor a bőrötök – mint egy pajzsot képezve – megkeményedik és megvastagszik.

Nyugalom, nem fertőző, de egy idő után fájdalmassá válhat!

A bőrkeményedéssel ellentétben a tyúkszem főként a csontos területeken bukkan fel, és szembetűnő a változás. A közepén található szemet – melyet tényleg a tyúk gomb formájú szeméről neveztek el – vörös, gyulladt szövet övezi.

Amennyiben szeretnétek megszabadulni ezektől a cseppet sem kellemes bőrelváltozásoktól, számos opció közül választhattok. Persze kizárólag abban az esetben, ha kezdetleges tyúkszemekről van szó, az előrehaladottak esetében kérjétek pedikűrös vagy orvos segítségét!

Forrás:
iStock

Ananász

Az ananászról – akárcsak a citromról – tudnotok kell, hogy nem csak a belseje miatt értékes. A növény héja ugyanis olyan enzimeket tartalmaz, melyek például segítenek leszámolni a tyúkszemekkel. Fontos, hogy friss ananászhéjra lesz szükségetek, na meg egy géztekercsre vagy tiszta anyagdarabra. Este, fürdés után mehet a problémás pontra a kéreg belső fele, ezt tekerjétek körbe, majd rögzítsétek úgy, hogy ne tudjon lecsúszni a kötés. Húzzatok rá egy zoknit, és irány az ágy! Ha egy héten át ezt mindennap megismétlitek, felpuhul a tyúkszemetek, ami nagyban segíti az eltávolítását.

Forrás:
Pexels

Ecet

Ha az ecet mellett döntötök, minden kézügyességetekre szükség lesz! Nagyon fontos, hogy csak a tyúkszemet kezeljétek ezzel, minél kevesebb ép bőrfelületet érjen a folyadék. Öntsetek egy vattacsomóra belőle, keressetek elő egy ragtapaszt, ezzel ragasszátok fel a kívánt pontra. Ezt a módszert csak egy éjszakán át alkalmazzátok, reggel szedjétek le. Amennyiben kellően kifejtette a hatását, a terület felpuhul, így könnyebb eltávolítanotok a „bőrtüskét”. Ráadásul a pirosság is csökken, mert az ecet antibakteriális tulajdonsággal bír.

Ha féltek az ecet maró hatásától, hígítsátok vízzel!

Forrás:
Pixabay

Vérehulló fecskefű

A vérehulló fecskefű április és június között virágzik, így már kisebb az esély arra, hogy természetes formájában beszerezzétek. De szerencsére különböző változatokban hozzájuthattok patikákban vagy bioboltokban. A kivonattal és magával a virággal is ugyanaz a dolgotok, be kell ecsetelni a tyúkszemet.

A növényből elég leszakítanotok egy szárat, és az abból kicsorduló nedvet egy fülpiszkáló segítségével a bajos helyre kennetek.

Pár napnál tovább ne kezeljétek így, mert az ecethez hasonlóan ez is irritálhatja a normál bőrrészt.

Forrás:
Pixabay / iStock

Nem hagyhatom ki a módszerek közül a speciális tyúkszemtapaszokat sem, de ne lepődjetek meg, ha azok kudarcot vallanak!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.