Egyéb kategória

Találjátok meg a saját kisbolygótokat! Az én szerelmem: Erdély

Léteznek más bolygók is, nem csak a miénk. De a miénken a bolygón belül is több kisbolygóval találkozhatunk. Nem, ez most nem amolyan „kis herceges” sztori lesz. Nem kell hogy magunkévá tegyük ezeket a planétákat, hiszen akkor megszelídítenénk, így ezek a csillagok már nem is lennének annyira mások, mint az, amin valójában élünk.

vous - 2016.10.15.
Találjátok meg a saját kisbolygótokat! Az én szerelmem: Erdély

Néha szükségünk van arra, hogy elmenjünk egy-egy ilyen kisbolygóra, hogy átértékeljük a dolgainkat, életünket, hogy lássuk, hogyan élnek mások. Vagy legalábbis szükségünk lenne rá, még ha nem is vagyunk ennek tudatában.

Nekem például van egy ilyen kisbolygóm, és mióta – évekkel ezelőtt – ott jártam, újra és újra vágyom arra, hogy legalább egyszer egy évben meglátogassam, és csak mi legyünk – kettecskén.

Na jó meg pár barát és családtag, de rajtunk kívül szinte senki. Csak mi meg a természet.

Forrás:
Mojzes Nóra

Erdély, az igazi szerelem

  • Aki még nem járt ott, és van rá lehetősége, mindenképp tegye meg!
  • Mert baromi szép, olyan zöld a természet, ami szinte már mesébe illő.
  • Elképesztően jó a levegő.
  • Az emberek szuperkedvesek, és mindenüket megosztják veletek, még akkor is, ha nekik sincs sok.
  • Mivel a kis falukban nincs túl sok program, rákényszerültök, hogy kiránduljatok, naphosszat sétáljatok, és egy kicsit elcsendesedjetek, befelé figyeljetek.

Forrás:
Mojzes Nóra

Szabadság, és a kötöttségek levetkőzése

Sok helyen se wifi, se térerő, de még tévé sincs. Persze ezzel a mondattal valószínűleg inkább elüldözlek benneteket erről a helyről, miközben, higgyétek el, semmi szükségetek arra, hogy egyfolytában nyomkodjátok a telefonotokat. Talán közhelyes a téma, de ez így van.

Forrás:
Mojzes Nóra

Én amúgy sem vagyok egy amolyan „posztolós, szelfizős” fajta, mégis azt éreztem a telefonom nélkül, hogy szabad vagyok. Semmihez sem vagyok kötve – ami elsőre nem tudatosul bennetek, csak amikor egy ilyen út után visszakerültök a hétköznapokba.

 Utazás, szabadság, önismeret – interjú a Wanderlust bloggerével

Utazás, szabadság, önismeret – interjú a Wanderlust bloggerével

„Komjáti Viktória már nem számolja, hány országban volt, de megjárta stoppal Izlandot, Marokkót, Grúziát, és beköszöntött már pár nyugat- és dél-európai országba is. Utazós blogja azért annyiban különlegesebb kicsit a többinél, hogy lelke van. Az ember nemcsak azt kapja az olvasott sorokkal, hogy milyen szép a világ, hanem azt is, hogy milyen hatással van az emberre.”

Andi cikkét itt elolvashatjátok.

Minden lelassul és szükségét veszti

Nem számít, mit vesztek fel, vagy hogy sminkelitek-e magatokat. Itt a hegyek között ezekre semmi szükségetek nincs, így újabb láncokat dobtok le magatokról. Mi még hajszárítót se vittünk magunkkal, pedig november környékén (is) töltöttünk ott időt. Inkább fát vágtunk, begyújtottunk a kandallóba, és barátnőmmel a pattogó tűz mellett szárítottuk a hajunkat, miközben jókat beszélgettünk.

Forrás:
Mojzes Nóra

Újabb ízeket fedeztek fel

Helyi alapanyagokból főztünk, a helyiektől pedig ellestük, miket esznek, majd elkészítettük őket otthon. Ha ott jártok, ti is keressétek fel a helyi pisztrángneveldét – és készítsétek el a halat a szállásotokon. Süssetek boronatárcsán, és bográcsozzatok – ne csak nyáron, akár télen is.

Új ízekkel, egyszerű, de nagyszerű ételekkel – na meg italokkal – találkozhattok itt.

Az erdélyi kenyérből pedig tárazzatok be a hazaútra, egy 5 kilós kenyér nemhogy sokáig kitart, de napokkal később is tökéletes marad – már ezért megéri elmenni.

Készítsetek töltött káposztát erdélyi módra!

Készítsetek töltött káposztát erdélyi módra!

„Az erdélyi töltött káposztába kerül csombor is, vagyis borsikafű. Ezt a fűszert előszeretettel használják Erdélyben, nagyon kellemes ízű zöldfűszer, érdemes gyakrabban használni, mint amúgy tesszük. A kiadós, tartalmas ételt könnyíti és frissíti a kapor – ez szintén az erdélyi készítési mód sajátja.”

A teljes cikket és a receptet itt találjátok.

Kiránduljatok!

A Madarasi-Hargitán rengeteg látnivaló van, ha ott jártok ne hagyjátok ki a hegycsúcsot. Nem könnyű megmászni, de olyan vidék tárul elétek a hegytetőről, amit nem felejtetek el egyhamar. Állítólag lehet itt találkozni medvékkel is, amitől mi kicsit be is paráztunk, ezért elképesztő hangoskodásba kezdtünk már a túránk elején – így minket szerencsére elkerültek.

Forrás:
Mojzes Nóra

Ivóban a vadaspark akkora élmény, mint egy gyerek első karácsonya. Itt egy csapat szarvassal sétálhattok kilométereken át – persze csak ha szimpatikusak vagytok nekik, és ha összebarátkoztok…

…ilyenkor úgy ugrálnak körbe titeket, mint egy csapat kölyökkutya.

Forrás:
Mojzes Nóra

Forrás:
Mojzes Nóra

A Gyilkos-tó és a Békás-szoros szintén kötelező túra, ha erre jártok! A tó egy természeti ritkaság, a vöröses színű víztükörből fatörzscsonkok sokasága meredezik, amitől az egész táj nagyon rejtélyesnek tűnik, mintha csak valami filmbe csöppentetek volna.

Forrás:
Mojzes Nóra

Nehéz elmondani azt, amit akkor és ott érzünk, de hogy nem a saját megszokott bolygónkon létezünk ilyenkor, abban 100%-osan biztosak vagyunk! Kicsit visszamegyünk a múltba, kicsit kiszakadunk a megszokott hétköznapokból, kicsit elgondolkodunk, mennyi felesleges dologra költünk pénzt, töltünk időt és energiát, miközben lehetne egyszerűbben és sokkal gazdagabban is élni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.