Egyéb kategória

Rágjátok a körmötöket? Lehet, hogy a maximalizmusotok az oka!

Kiskorotok óta rágjátok a körmötöket, és hiába próbálkoztok, sehogy sem sikerül leszoknotok róla? Egy friss tanulmány most olyasmihez kötötte a körömrágást, amire eddig nem is gondoltunk: lehet, hogy a maximalizmusotok az oka!

vous - 2016.09.26.
Rágjátok a körmötöket? Lehet, hogy a maximalizmusotok az oka!

A legtöbb ember abban a hitben él, hogy stressz, szorongás vagy idegesség miatt rágjuk a körmünket, egy új tanulmány azonban teljesen másra vezeti vissza ezt a rossz szokást, olyasvalamire, amire eddig még sosem gondoltunk: ez pedig a maximalizmus. Ezt olvasva már csak egy kérdésem van: hogy függ össze a kettő?!

Ugyanis ha egy maximalista emberre gondoltok, biztosan tökéletes manikűrben pompázó körmöket képzeltek el hozzá, pedig dr. Kieron O'Conner, a kutatás vezetője szerint nem ez a helyzet. A maximalisták ugyanis sokszor annyira izgulnak az eredményen, hogy képtelenek akár csak egy percet is lazítani, ameddig ki nem derült, hogy megütötték a szintet. Éppen ezért gyakran frusztráltak, türelmetlenek és kivétel nélkül elégedetlenek, ha valami nem úgy sikerült, ahogy várták volna maguktól. Ez az idegállapot pedig mihez vezet? Igen, így máris érthetőbb az összefüggés a körömrágás és a maximalizmus között.

Forrás:
pixabay.com

A kutatás egyébként a Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry című lapban jelent meg, és 48 ember vett benne részt, ezeknek a fele krónikus körömrágó volt. Az önkénteseknek kérdőíveket kellett kitölteniük arra vonatkozóan, hogy milyen érzések öntik el őket körmrágás közben, ezután pedig különböző szituációknak voltak kitéve, amik bizonyos érzelmeket provokáltak ki belőlük, mint például stressz vagy unalom. Az eredmény szerint a maximalisták fokozottan nehéz helyzetben vannak: egyrészt rágják a körmüket idegességükben, másrészt akkor is, ha hirtelen semmi teendőjük nincs, és emiatt türelmetlenkednek.

És hogy mi ebből számotokra a tanulság? Ha gyakran rágjátok a körmötöket, ne fizikai szinten próbáljatok meg leszokni erről a káros szokásról, hanem előbb tegyétek fel magatoknak a kérdést: túlságosan sokat idegeskedtek? Elégedetlenek vagytok az eredményeitekkel? Mennyire irreálisak az elvárások, amiket magatokkal szemben támasztotok?

Ajánlott cikkek