Egyéb kategória

Tejmentes-napló: mi történik, ha kihagyjátok az étrendetekből a tejtermékeket?

Nektek is nagy szenvedélyetek a fagyi és a tejeskávé? A spagetti nem létezik sajt nélkül, és ha tehetnétek, tejben fürödnétek? Nos, tény, hogy a tejtermékek isteni finomak, ízüket mindössze az a bűntudat árnyékolja be, amit néha a tej-rémhírek keltenek bennetek. Kérdés, hogy vajon mennyire kell hinnetek ezeknek a rémhíreknek.

vous - 2016.09.24.
Tejmentes-napló: mi történik, ha kihagyjátok az étrendetekből a tejtermékeket?

Rebecca, a Women's Health szerzője is nagy tejtermék-imádó volt világéletében, ám annyi rossz hír szivárgott be tejes álomvilágába, hogy kicsit utánajárt a dolgoknak. Mondhatni, még jobban összezavarodott az információk birtokában. Hallotta ugyanis, hogy a tej puffadást, mitesszereket és hízást okoz. 

Megkérdezett egy csomó dietetikust és kutatót, ám úgy tűnt, mindenki ellentétes véleményen van, hiszen a másik tábor szerint a tejtermékek hasznosak, lévén, hogy tele vannak kalciummal, fehérjével és B12- vitaminnal. Ugyanakkor vannak, akik szerint nem kell kifejezetten laktózérzékenynek lenni ahhoz, hogy galibát okozzon az emésztőrendszerben. Rebecca ennek hatására úgy döntött, a saját kezébe veszi az irányítást, és kivette az étrendjéből az általa imádott tejes finomságokat, mondván, megfigyeli, hogyan változik a teste.

Forrás:
Vous

Az első tejmentes napján Rebecca vegán rizsestállal indított, amit tofuval egészített ki, és úgy érezte, egy hős. Nagyon tetszett neki ez az újfajta ízvilág, és elfogadta volna, hogy minden nap így étkezzen. Egy idő után, persze, elkapta a sóvárgás a sajtok iránt. Minden saláta fölött sajt után vágyódott, és arra gondolt, hogy minden jobb lenne némi sajttal megszórva. Mogyoróvajjal és rizsestállal próbálta élvezni sajt nélküli nyomorát, a tejet pedig más alternatívákkal helyettesítette.

Nagyjából egy hét után Rebecca bevallotta önmagának, hogy rengeteg alkalommal csal. Nem tudott ellenállni a sajtburgernek, és családi piknikezéskor sem pöccentette le a mozarellát a salátáról. „Ez van. Gyenge vagyok!” – írta, ám három hét után megváltozott a véleménye a tejtermék-fogyasztásról.

600

A VOUS-lányok is bevállalósak!

Szeretjük feszegetni a határainkat, így igazán sok mindent kipróbáltunk már, elvégre élni tudni kell, nem igaz? Emcsi élt tükör nélkül egy hétig, fotósunk, Anna nyers kaját evett ugyanennyi ideg, Viola pedig megpróbált rászokni a reggelire.

„Tizenegy napig teljesen tejtermékmentesen éltem, utána pedig jóval kevesebbet, mint azelőtt, de ettem tejes ételeket. Ennek ellenére nem éreztem, hogy kevésbé lennék feszült, vékonyabb lennék, vagy változtak volna az emésztési szokásaim. Összességébe véve úgy érzem, hogy nem származott belőle hasznom.”

Kutakodott még egy kicsit, és talált egy tanulmányt, amelyben David Katz, a Yale Egyetem professzora arról írt, hogy sokat számít az evolúció hatása abban, ki mennyire tudja tolerálni a tejet. Azok leszármazottjai, akik pásztorkodó életmódot folytattak, jobban tolerálják a tejet életmódjukból fakadóan, mint azok, akik nem rendelkeztek ilyen múlttal. Tehát nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a tejtermékek jók vagy rosszak az étrendetekben.

Rebecca részéről az ügy eldöntetett:

A három hét tejmentes időszak után betoltam három tölcsér fagyit hétvégén. Fantasztikus volt!

Ajánlott cikkek