Egyéb kategória

Kelbimbó sajtmártásban sütve – így lesz igazán finom

Talán az egyik legmegosztóbb zöldség a kelbimbó, vannak, akik már az említésétől is kiszaladnak a világból, mások pedig rajonganak érte. Nagyon egészséges, és ha jól készítjük, akkor isteni finomak is ezek a mini káposztafejek. Sajtmártásban sütve például mennyei!

vous - 2018.11.06.
Kelbimbó sajtmártásban sütve – így lesz igazán finom

A kelbimbó vagy bimbós kel az egyik méltatlanul mellőzött téli zöldségünk. Pedig ha belegondolunk, hogy ezek a diónyi káposzták valójában rügyek, bimbók, akkor már sejthetjük, hogy tele vannak élettel, vitaminnal. Tényleg nagyon egészséges, magas a C-vitamin tartalma, ami főzés és fagyasztás után is jórészt megmarad. Kiemelkedően magas fehérjetartalommal bír, de rostban, vasban, folsavban is gazdag, így nőknek kimondottan javasolt a rendszeres fogyasztása.

Könnyebben emészthető, mint a káposzta, és akkor a legfinomabb, ha éppen roppanósra főzzük vagy sütjük.

Érdekesség, hogy a kelbimbót Belgiumban nemesítették vadkáposztából még az 1680-as évek környékén. A cél az volt, hogy hidegtűrő és kis területen is termeszthető, minél nagyobb terméshozamú zöldséget kapjanak. Így nemesítették a felfelé növő, akár 130-150 cm magasságot is elérő káposztafélét, ami brüsszeli káposzta néven terjedt el a legtöbb nyelven – Brussel sprouts angolul, choux de Bruxelles franciául, cavolo di Bruxelles olaszul, coles de Bruselas spanyolul.

Ha frissen vásároljuk, akkor mindenképpen élénk, ép levelű fejeket válasszunk, tisztításkor a külső leveleket érdemes lefejteni. Fontos, hogy a tönkrészt levágjuk, mert ez elég keserű, és elronthatja az egész ételt. Ha fagyasztottat választunk, akkor felengedés nélkül főzzük-süssük, így lesz tökéletes az állaga – de ne főzzük rommá, kicsit roppanósan az igazán finom!

Sajtmártásban sült kelbimbó recept >>>

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.